terhesség hétről-hétre
Egészségmagazin.com   |   2017.01.11.

Terhesség hétről-hétre

Várandósság, viselősség, állapotosság, áldott állapot. Mindegy hogy hívjuk, ez az egyik legnagyobb csodája a világnak, egy új élet fejlődése. Nagyon sokan vagytok rá kíváncsiak, ezért úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk részletesen, hétről-hétre mi is történik az anyával és a babával a terhesség csodás 9 hónapja alatt!

reklám vége

Hány hét a terhesség?

6 hetes, 23 hetes, vagy 3 hónapos: másképp számolja a terhességet az, aki még csak elméletileg ismeri a dolgot, és más, aki már közelről is. A „meddig tart a terhesség" kérdésre a legtöbb ember magabiztosan vágná rá, hogy 9 hónap, a szakavatottabbak azt is, hogy 40 hét. Azonban ez technikailag mégsem igaz.

Amikor az orvos kiszámolja a baba várható érkezési időpontját, az utolsó menstruáció első napját veszi kiindulási pontnak. De a menstruáció első napját követő második hét végén, illetve a harmadik hét elején lesz a nő csak fogamzóképes, vagyis amit az orvosok a terhesség második-harmadik hetének mondanak, ott történt valójában meg a csoda. Ez ne zavarjon össze, csak érdekességként írtuk le - az alábbiakban a közismert, a terhesség „téves" menetrendjét fogjuk bemutatni hétről-hétre.

A terhesség hétről-hétre: az első trimeszter

A terhességet három szakaszra lehet osztani, ezek a trimeszterek. Az első időszak, vagy első trimeszter a terhesség első 12 hete. Az elején még lehet, hogy nem is tudod, hogy megtörtént a fogantatás, ugyanis a mindenki által ismert jeleket (hányinger, mellek feszülése, fáradékonyság és hányás) másnak is be lehet tudni. A biztosat a legtöbben csak az első, általában házilag elvégzett teszt után tudják meg, amit a kimaradó menstruáció után szokás elvégezni. A teszt a hCG hormont mutatja ki, ez gátolja a menstruációt. Ez egy biztos jel: a tested csak akkor termel ilyen hormont, ha már tényleg ketten vagytok. A történelem során használt horror-tesztekkel ellentétben a maiak már szerencsére biztonságosak, egyszerűen használhatóak, és szinte 100%-ban megbízhatóak.

Gondolj bele, tulajdonképpen semmiből lesz először embrió, majd magzat. Ezekben a hetekben rengeteget dolgozik a szervezeted, és nagy vonalakban a babáé is kialakul. Igaz, még nagyon inci-finci és kezdetleges, de ott van. Ebben az időszakban:

  • Kezdődik a para! Most jössz rá, hogy ez komoly, tényleg kisbabád lesz... ez a legtöbb nőben egyszerre okoz örömet és félelmet is. Nyugi, ez teljesen természetes!
  • Kialakul a szíve - ami már a 6. héttől dobog
  • Kifejlődik az idegrendszere.
  • 9. héttől már magzatról beszélünk, aki már ekkor szopja az ujjacskáját.
  • Elkezd spontán és reflexes mozgásokat végezni. Ezeket az első időben még nem érzed, mert annyira apró.
  • A trimeszter végére már hall, nyel a magzatvízből és végre nem ebihal formájú, hanem inkább ufóra hasonlít. De ne aggódj, a végén embergyerek lesz belőle!

Orvosi vizsgálatok a terhesség 1. trimeszterében:

Az első „vizsgálatot" nagy valószínűséggel te fogod elvégezni egy otthoni teszttel. Majd elballagtok a nőgyógyászhoz, aki hüvelyi ultrahangot fog végezni, és most először látni fogod a kis maszatodat. Ha a 7.-8. hét körül mész az orvoshoz, akkor már hallhatod is a szívverését. Az orvos el fog küldeni a háziorvosodhoz, fogorvoshoz és a védőnőhöz. Minden trimeszterben számítanod kell laborvizsgálatra - ez alól az első trimeszter sem kivétel. Fenekestül felfordul az életed: mostantól fogva mások mondják meg, mit ehetsz, mit ihatsz, és mi a tabu a terhesség alatt.

A 10-13. héten javasolt elvégezni a chorionbiopsia vizsgálatot. Ez nem kötelező, és nem is veszélytelen vizsgálat - akkor javasolt, ha az már betöltötted a 35 évet, illetve ha a családban vannak genetikai betegséggel élők.

A 12. héten történik a nyakiredő mérés, amivel a Down-kórt szűrik. Ekkor, ha kiderül, hogy beteg a baba, vagy egyéb más körülmény lép fel, még dönthettek úgy, hogy nem vállaljátok.

A terhesség második trimesztere: 13.-27. hét

Végre szétkürtölheted az egyre növekvő titkodat! Azt mondják, a 13. héttől már kisebb a vetélés esélye, illetve már elvégezték a genetikai szűréseket is. Már csak nyugodtnak kell lenned, minden a legnagyobb rendben van. Itt várhatóan vége szakad az esetleges hányós, émelygős időszakodnak, megszoktad már a terhesség tényét, és kezdesz - és a körülötted élők is - megbarátkozni a megváltozott hormonszinteddel és szélsőséges reakcióiddal is. A kisbabád szervei kialakulnak. Ebben a trimeszterben érni és növekedni fog. Megszűnik ufó lenni, egyre jobban hasonlít egy babához.

Általában a 15.-18. héttől kezdik érezni az anyukák a mocorgást. A 18-20. héten már - feltéve persze, hogy nem szégyenlős - az ultrahang vizsgálat során megtudhatjátok azt is, hogy kisfiút vagy kislányt vártok. Ő is kezdi felfedezni a kis világát: ekkor már a magzatvízből kinyert ízeket is érzi.

26. hétre a kezei és lábai körülbelül elérik a születési méretét. A tüdejében kialakulnak a hörgőcskék, elméletileg már alkalmas a lélegzésre, és a retinájának a fejlődése is befejeződött.

A 2. trimeszter vizsgálatai

  • A 16. héten végzik a hepatitisz és az AFP- vizsgálatot. Ezzel a nyitott gerinc fejlődési rendellenességeket szűrik ki.
  • A 18-20. héten ismét ultrahang vizsgálatra mentek. Itt a magzat fejlődését ellenőrzik, valamint az esetleges, szemmel látható rendellenességeket és a méhszájat vizsgálják. A méhszájat és a magzati szívhangot innentől minden vizsgálat alkalmával ellenőrizni fogják.
  • 24-28. hetek valamelyikében lesz a cukorterheléses vizsgálat. Éhgyomorra kell menni a laborba, ekkor vért vesznek, majd glükóz oldatot (cukros vizet) itatnak veled, és óránként vesznek ismét. Ha terhességi cukros lettél, az itt fog kiderülni.

Minden orvosi találkozó alkalommal készülj a vérnyomás- és súlymérésre is. Ebben az időszakban a baba is elkezdi magára szedni az első testzsírpárnáit, ezen kívül a magzatvíz és a méhlepény is sokat nyom. Ne feledd, a súlyod gyarapodása nem baj! A hirtelen, nagyobb mennyiségű hízás adhat okot aggodalomra, de kis diétával, mozgással ez is normalizálható. Fontos, hogy ezekhez mindig kérd ki az orvosod véleményét, ne most kezdj fogyókúrázni, vagy felkészülni a maratonra!

A terhesség 3. trimesztere: a 28. héttől a szülésig

Kitartás, ez már a célegyenes!

Most már tényleg nincs okod aggodalomra, a 28. hétre született babák már életképesek, a 33. héttől pedig nagy esélye annak, hogy teljesen egészségesen, minden rendellenességtől mentesen születik meg.

Most már csak fejlődik, érik és gyarapodik a pocakban. Készül a kinti életre, világra. Ekkor fogtok a legtöbbet hízni, és persze megindul a fedett pályás labdarúgó-bajnokság is a szervezetedben. Néha úgy érezheted, hogy kiüti a bordádat, vagy felnyomja a gyomrodat a torkodba, ami átmenetileg kellemetlen lehet ugyan, de igazából jót jelent: egészséges, mocorog és helyezkedik.

A 32.-37. hét környékén újabb ultrahangvizsgálatotok lesz, ahol ismét a magzat fejlődését, a méhlepény állapotát és a magzatvíz mennyiségét vizsgálják meg. Az utolsó hetekben minden héten kell menned NST vizsgálatra, ahol nyugalmi állapotban figyelik babád szívműködését és mozgásait.

Az utolsó 10-14 napon a baba befordul a méhnyak irányába és leereszkedik a medencébe. Ezt szemmel is láthatod, ugyanis a pocakod is lejjebb ereszkedik. Ennek hatására fellélegezhetsz kicsit, mert már nem nyomja a torkodba a tüdődet. De csak egy kis időre tudsz megpihenni: ez már a szülés előjele ami (mint tudjuk) nem fenékig tejfel.

De minden kellemetlenségért, minden fájásért, minden rossz pillanatért kárpótol majd az élmény, amikor először kezedbe foghatod a kisbabádat!

A terhesség hétről-hétre sorozatunk hamarosan folytatódik és még több érdekességet tudhatsz meg magadról és a babádról!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön