A terhesség 20. hete
Egészségmagazin.com   |   2018.01.09.

A terhesség 20. hete

Félidőnél tart Andi terhessége, és a múlt heti részből végre azt is megtudtuk, hogy Mókus immár bizonyosan kisfiú. De ezzel még nem értek véget az izgalmak, hiszen újabb, megerősítő ultrahangra kell visszamennie Andinak, mert a múltkori vizsgálat enyhe eltérést mutatott ki. Vajon hogyan dolgozza fel a család a hírt, és mikor nyugodhatunk meg végre?

reklám vége

„Múlt héten - talán véletlenül- kiderült, hogy kisfiút várunk. Ez örömhír, de kiderült az is, hogy messze van még a boldog és nyugodt babavárás időszaka. Az ultrahang eltérést mutatott a jobb agyfélteke elvárt méretében. Ilyen esetben azonnal újabb vizsgálatot, konzultációt várna el az aggódó szülő, de ehhez is - mint a várandósságban mindenhez - idő kell. Ez az időszak tényleg a várakozásról szól, bár én nem egészen így képzeltem a dolgot...

Most 2 pokoli hosszú hét jön. Dinnye - ugyanis ez az új neve Mókusnak - nem bujkál. Azért váltottam Dinnyére Mókusról, mert ez fiúsabb név szerintem, meg aztán lassan olyan vagyok, mint aki egészben lenyelt egy nagyobb sárgadinnyét. Szépen nődögél, és ezt már a tömegközlekedési eszközön is észreveszik. Ugyan a helyét még senki nem adta át, de nem is kértem. Stabilabb állni. Meg aztán minek üljek le, olvasni úgysem tudok, mert még mindig hányingerem van tőle.

A terhesség 20. hete Andinak: Aggódás, aggódás és aggódás

Mindenki érdeklődik, hogy kisfiú vagy kislány, és hogy milyen neveken gondolkozunk. Történetesen nem gondolkozunk néven, lefoglal még az aggódás. Viccel ütöm el ezt a kérdést. Ilyenkor gyorsan rávágom, hogy Függöny Béla lesz a neve. Ne kérdezzétek honnan jutott eszembe ez a habiszti név!

A szűk család és a közvetlen munkatársak tudják, hogy milyen aggasztó dolgot találtak múlt héten, de másnak nem mondtuk el. Minek is? Elég, ha mi vagyunk idegesek. Elmondani nem tudom, hogy mennyire aggódunk a miatt a jobb agyféltekécske miatt. Semmi más nem fontos most, csak az a nyavalyás kontroll vizsgálat. A napok csak vánszorognak a maguk rutinjával, de könnyen lehet, hogy kiakadnék, ha sokkal tovább kéne ebben a bizonytalanságban létezni.

Igen, maga a várandósság eleve az: egy hatalmas bizonytalanság. De most, hogy van némi esély arra, hogy a gyermekem fogyatékos lehet, az már jóval több, mint amire engem terveztek.

Nagyon remélem, hogy a kontrollt végző orvos alapos vizsgálat után meg fogja állapítani jövő héten, hogy a múlt heti mérés csak torzítás volt, egy hibás mérés és az égvilágon semmi baja nincsen Dinnyének. Aki egyébként már szépen mocorog, és néha már eltalál olyan pontokon, ami nagyon nem kellemes nekem. Még meg tudom győzni ilyenkor, hogy odébb úszkáljon, de tudom, nem lesz ez így már sokáig, ugyanis a kényelmes és tágas összkomfort előbb vagy utóbb meg fog szűnni.

Jövő héten, a kontroll ultrahang vizsgálat után megyek a nőgyógyászomhoz, több okból is:

1. Elmondja, mi lesz a továbbiakban, mire kell odafigyelni.

2. A baba nagyobb mérete miatt meg kell, hogy vizsgálja, nyitott-e a méhszáj.

Ahelyett, hogy őrlöm magam tovább, nézzük meg mi mindent csinál egy 20 hetes magzat.

A magzat fejődése a 20. héten

Már elérte a 23-25 centiméteres teljes testmagasságot és a 250-300 grammot. Bámulatos. Minden héten megdöbbenek, hogy milyen nagy már és mennyit fejlődött. Rendszeresen és sokat mocorog. Ez nagyon jó, mert így egyre inkább erősödnek a kezei és a lábai. Azt mondják ebben az időszakban is lehet már érezni, ha csuklik. Ha ütemes mocorgást érez az Anyuka, akkor a babó nem feltétlenül dobos zseni, hanem csupán csuklik. Mókus/Dinnye már tökéletesen hall mindent a külső és a belső világból is. A szíve egyre erősebben ver, és mozog a gégéje - pont úgy, mintha beszélne. Ezt az időszakot a gyarapodásra és a gyakorlásra használja. Tüdejében a hörgőrendszer már majdnem teljesen kifejlődött, de még mindig nem életképes. Nem is kell neki, hiszen még most csak a felénél tartunk. Még sok-sok hétig biztonságban van a pocakban, hogy minden rendben kifejlődhessen!

< Előző rész: A terhesség 19. hete

Következő rész: A terhesség 21. hete >



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön