a gyerek ideális testsúlya
Egészségmagazin.com   |   2015.08.25.

Mi a gyerek ideális testsúlya?

„Jesszusom, olyan kis soványka ez a gyerek!" - hallani nagymamáktól, miközben te a gyermekkori elhízás miatt aggódsz. De vajon hány kilósnak kell lennie egy gyereknek? Mi az ideális testsúly egy-egy életszakaszban? Ehhez írtunk össze neked egy kis segítséget, olvass tovább!

reklám vége

Mi a gyerek ideális testsúlya? Nos, attól függ, kit kérdezel. Egy átlagos nagymama például a három reggeli, egy tízórai, két ebéd, egy uzsonna és még egy kiadós vacsora összeállításában képzeli el unokája étrendjét, és ha a gyerek nem eszik minimum 9x egy nap, akkor nyüzüge, sovánka, keszeg, olyan kis beteges.

Ugyanakkor viszont a fiatalkori elhízás sem vicc; egyre többet hallani olyan gyerekekről, akiknek már egészen kicsi korukban a kalóriákat kell számlálniuk.

És ne feledkezzünk meg arról, hogy újabban már a gyerekek és tinédzserek körében is egyre gyakoribbak a testképzavarok és az ezzel járó diéta-láz, így könnyen előfordulhat, hogy bár egészséges alkatú gyermeked, mégsem akar enni.

Mégis mennyi a gyerek ideális testsúlya? Mennyit kell ennie? És mit?

A gyerek ideális testsúlya

Az emberek testsúlyát több tényező, így a nem, az életkor, a testalkat és a testmagasság is befolyásolja.
Ezek egy része genetikailag meghatározott, az öröklött jegyeket pedig lehetetlen megváltoztatni. Ezért is káros, amikor már a gyerekek is az alkatukhoz viszonyítva lehetetlen célt, alakot próbálnak elérni, hiszen ez az út rengeteg fájdalommal és még több csalódással van kikövezve, miközben értelmetlen diétába hajszolja az embert már gyermekkorban.

Ezért ahelyett, hogy egy-egy sablont próbálnánk minden gyerekre ráhúzni, hasznosabb inkább egyénileg megvizsgálni a gyerek ideális testsúlyát. Ebben legnagyobb segítséget a testtömeg-index, a BMI (body mass index) jelenti. A BMI-érték kiszámítása a kilogrammban megadott testtömeg, és a méterben mért testmagasság négyzetének elosztásával történik.

Az Egészségügyi Világszervezet, röviden WHO (World Health Organization) számai alapján az ideális értéknek 18,5 és 24,99 közé kell esnie, ebben az esetben tekinthető valaki normál testsúlyúnak. 16 és 18,5 között különböző szintű soványságról, 25 és 29,99 között túlsúlyról, 30 és 40 között pedig különféle mértékű elhízottságról beszélhetünk.

A 16 alatti és 40 feletti értékek még súlyosabb helyzetet tükröznek.

Fontos, hogy ez a mérőszám a tényleges testzsír-százalékot nem tudja kimutatni, de hasznos és jó kiindulópont az ideális testsúly megismeréséhez. Ha nem akarsz hosszasan számolgatni, némi internetes keresgélés után rengeteg ingyenes kalkulátort találsz, ami pillanatok alatt kiszámolja a gyerek ideális súlyát.

Amennyiben gyermeked BMI-je az ideális értékek közé esik tehát, megnyugodhatsz, mert valószínűleg egészséges, jól táplált, de nem elhízott a gyerkőc. Ám ha valamelyik szélsőséges érték felé húz, érdemes minél előbb orvos és/vagy dietetikus segítségét kérni! Ez a gyermek hosszú távú egészségét is szolgálja, ugyanis a normál testtömeg-indexű emberek várható élettartama a leghosszabb, a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek kockázata pedig náluk a legkisebb.

Mit tegyél, ha nem eszik a gyerek?

Sajnos nem egyedi eset, hogy újabban vannak gyerekek, akik szinte egyáltalán nem esznek.
Kortól és nemtől függetlenül találunk olyan csemetéket, minden egyes ebéd vagy vacsora egy újabb rémálom a szülő számára. Szinte úgy kell imádkozni a gyereknek, hogy méltóztasson odaülni az ebédlőasztalhoz, és három szem rizsnél, meg egy falat sült húsnál próbáljon már meg többet elfogyasztani. Esetleg egyen valami főételt is, mielőtt befal két szelet tortát.

A másik gyakori probléma, ami az evéssel előfordul, kicsivel nagyobb korban, de még mindig gyerekként jelentkezik: a fogyókúrázás (főleg lányok esetében). Modern világunk irreális, elérhetetlen és egészségtelen női testképe a gyerekeket is eléri, így egyre több tinédzser lány kezd értelmetlen, súlyosabb esetekben egészségtelen önsanyargatásba.

Amennyiben ilyen problémákat tapasztalsz gyermekednél, próbálj beszélni vele, szükség esetén pedig forduljatok orvoshoz, vagy gyermekpszichológushoz, hiszen a gyerekkori testképzavarok mind pszichésen, mind fizikailag súlyos betegségek okozói lehetnek!

Mit tegyél, ha túl sokat eszik gyermeked?

A skála másik végén ott vannak azok a lurkók, akikre már a nagymamák sem tudják azt mondani, hogy „á, csak jó húsban van a gyerek, majd kinövi".

A gyerekkori elhízás egyre gyakoribb probléma, ami egyre több gyereket érint. Nem meglepő módon ennek két legnagyobb oka a helytelen és egészségtelen, túlzott mértékű táplálkozásban, és a folyamatosan csökkenő, esetenként teljes mértékben megszűnő fizikai aktivitásban, a sportolás, mozgás elhagyásában keresendő. Érdemes ezért már egészen kicsi korban odafigyelni arra, hogy gyermeked elegendő, egészséges ételeket egyen, pici korban meg kell szerettetni vele a zöldségeket, sovány húsokat, és kerülni a fölösleges, üres kalóriákat. Nem szabad hozzászoktatni ahhoz, hogy a csoki, vagy a gyorséttermi látogatás „jutalom", hiszen a vonzó íz mellé így még egy pszichés megerősítést is kapnak ezek az egészségtelen étkek. Nassolnivalónak már kis korban is inkább friss gyümölcsöt, joghurtot, müzliszeletet adj gyermekednek, így megelőzheted a későbbi, komolyabb problémákat!

Egy egészséges gyereknek nem kell könyörögni, magától is sokat szaladgál, mozog, sportol.
Érdemes beíratni valamilyen sportklubba, edzésre is, de hagyd, hogy ő válassza ki, mit szeretne csinálni - így sokkal nagyobb az esély rá, hogy hosszú, boldog sportéletet él majd.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön