testsúlynövekedés
Egészségmagazin.com   |   2015.06.28.

Magas só- és zsírtartalommal a testsúlynövekedés ellen

Az egészséges élet szerves része az egészséges táplálkozás, és a megfelelő tápanyagok bevitele. Az emberek általában ételeik cukor- és zsírtartalmára figyelnek oda, azonban a nátrium sokkal nagyobb hatással van a testünkre - bizonyította be az Iowa-i egyetem kutatócsoportja.

reklám vége

A só hatása az emberi szervezetre

A sóknak elsősorban, mint az élő szervezetben található folyadékok (vér, sejtközi folyadékok, sejtek citoplazmája, vizelet stb.) ionjait adó vegyületeknek van szerepük. Ezeknek az ionoknak az aránya és koncentrációja rendkívül fontos az egészséges élő szervezet egyensúlyának fenntartásában. Minden élőlénynek alapvető fontosságú az összes szükséges só megfelelő mennyiségű és arányú pótlása, egy felnőtt ember esetében ez napi kb. 5 gramm (1 teáskanálnyi). Az ennél nagyobb mennyiség bevitele komoly, leginkább negatív hatással lehet a szervezetre.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet adatai szerint a férfiak több mint négyszer, a nők több mint háromszor nagyobb mennyiségű sót fogyasztanak az ajánlottnál. Ennek hatására a magas vérnyomás, az agyvérzés, a vesebetegségek és a balkamrai izomtömeg vastagodásának kockázata is megnő. A többlet nátrium miatt ugyanis a kelleténél több lesz a sejten kívüli folyadék, ez pedig megemeli a vérnyomást, mivel nagy sótartalmú ételek mellett a Na-egyensúly csak a magas vérnyomás terhére tartható fenn.

A vese egyik feladata, hogy érzékelje, ha több só jut a szervezetbe. Ekkor arányosan több vizet is vesz fel (szomjúságérzet), vagy kevesebbet választ ki (a vizelet sűrűbb lesz). Ám egy idő után a só miatt visszatartott túl sok folyadékot, illetve a túl sok sót a vese már nem képes megfelelő mértékben kiválasztani.

Egy új kutatás tovább árnyalta a magas sótartalom következményeit, ugyanis az egereken végzett kísérletek alapján komoly következtetéseket tudtak levonni a szakemberek.

Elvárások és tények

Az Iowai Egyetem kutatócsapata azzal a feltételezéssel kezdte a kutatást, amely szerint a zsír és a só együtt növeli a testsúlyt, valamint a gyorséttermi ételek képesek stimulálni a szervezetet és jutalmazásként beállítani az étkezést.

A feltételezés teszteléséhez egereken végeztek kísérletet, amelyeket különböző diétában részesítettek. Az egyik csoport átlagos rágcsálótápot kapott, míg a többi magas zsírtartalom mellett különböző sótartalmú ételeket (0,25-4 százalékig) fogyasztott.

A kutatók legnagyobb megdöbbenésére az előzetes hipotézis teljes mértékben hibásnak bizonyult. A legnagyobb súlygyarapodás a magas zsír és alacsony sótartalmú ételeket fogyasztó egereken esetében volt megfigyelhető, ezek 16 hét alatt mintegy 15 grammot híztak. Ezzel ellentétben a magas zsír és magas sótartalmút fogyasztó egerek súlya pont ugyanannyival gyarapodott, mint az átlag tápot fogyasztóéké.

A hatékonyabb emésztés?

A meghökkentő eredmények miatt a kutatók a vizsgálatokat folytatva próbáltak rájönni, hogy mi okozhatta a csökkent súlygyarapodást.

A különböző elemzések alapján sikerült megállapítani, hogy az ételek nátrium tartalma befolyásolja, az egerek emésztési hatékonyságát, és szervezetük „zsírfeldolgozó" folyamatait. A kutatás egyik vezetője szerint a megnövelt nátriumszint miatt az emésztőrendszer kevesebb kalóriát vont ki az ételekből. A szakemberek úgy vélik, hogy ez a megállapítás magyarázatot adhat arra is, hogy a gyorséttermi ételek miért okozhatnak emésztési zavarokat az emberek esetében.

A kísérlet során kapott eredmények kezdetben azt sugallhatják, hogy a magas sótartalom előnyökkel járhat, a kutatók azonban igyekeznek rámutatni a jelentős veszélyekre is - a szív és érrendszeri betegségek kockázatára.

A kutatók igen fontosnak tartják a kísérlet során nyert megállapításokat, hiszen mindezek alapján elemezni tudtak bizonyos diétákat, amelyek nyomán további lehetőségek nyílhatnak meg az elhízás kezelésében.

Forrás: Medicalnewstoday.com



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön