só, cukor
Egészségmagazin.com   |   2016.03.13.

A cukor, vagy a só árt többet az egészségednek?

Azt tudjuk, hogy sem a cukor, sem a só nem túl egészséges, főleg nem nagy mennyiségben: de ha választani kellene, melyik lenne a kisebbik rossz? Ha benned is motoszkált már a kérdés, akkor jó hírünk van: most végre tiszta vizet öntünk a pohárba, és eláruljuk, hogy a cukrot, vagy a sót kell inkább kerülnöd!

reklám vége

Sok szó esik róla mindenhol, az ételízesítők közül mindig a só a leggonoszabb, mindig őt okoljuk az egészségtelen szív- és érrendszerért és a magas vérnyomásért is. Ám a cukor sem kevésbé ártalmas: rossz a fogaknak, hizlal, kártékony a májra és az emésztőrendszerre nézve is.

Ezeket eddig is tudtuk. De a tudósokat most az érdekli, hogy a kettő közül melyik a rosszabb?

Mielőtt megválaszoljuk a kérdést, fontos leszögezni, hogy a mértékletesség a kulcsa mindennek, tehát ha bármelyik említett szereplő fogyasztását túlzásba viszed, az nem fog jót tenni - még akkor sem, ha az a kisebbik rossz.

Cukor vs. só: 1. menet

Eddig a hasonló vitákból majdnem mindig az keveredett ki, hogy a só rosszabb a cukornál, ám a tudomány most megcáfolja ezt: úgy látszik, hogy igazából mégis a cukor a fő gonosz, mivel tulajdonságaival felnagyítja a só káros hatásait is.

Az amerikai St. Luke's Mid America Heart Institute szívintézet kutatói a Mentefiore Medical Center szakembereivel karöltve összeállítottak egy bizonyítékgyűjteményt, hogy meg tudják állapítani, a só vagy a cukor a nagyobb csibész az étrendünkben. Az alapkísérletektől kezdve az állatokon végzetteken át az emberen végrehajtott kísérletekig mindent megcsináltak, hogy alapos legyen a kutatás.

Az eredmények eléggé sokkolóak, hiszen éveken át azt hallhattad minden csatornából, hogy a sófogyasztást kell csökkenteni, ha egészséges szeretnél maradni. Ám azon túl, hogy a só tartalmaz bizonyos fontos tápanyagokat, az is sokat nyom a latban, hogy megszoktuk az ízét: ha drasztikusan csökkented a sómennyiséget, akkor automatikusan elkezdesz majd vágyni a feldolgozott, egészségtelen étkek után, és sokkal nagyobb önuralom kell ahhoz, hogy ezekből ne vegyél. És mint tudjuk, az ember esendő - ezért valószínűleg minél jobban csökkented a sómennyiséget, annál több sós ételt eszel majd. Szóval úgy tűnik, hogy az első menetben a cukor kiütéssel győzött a sóval szemben.

Hogyan csökkentsd a cukor szintjét az étrendedben?

A gyümölcsök és zöldségek is tartalmaznak cukrot, főleg fruktózt, ám ettől nem kell tartanod, hiszen ez természetes anyag lévén sokkal kisebb veszélyt jelent a szervezetedre. Az igazi veszély a finomított cukorban rejlik, mert megemeli az inzulinszintet, ami aktiválja a szimpatikus idegrendszer működését, így a szívverésed gyorsul, a vérnyomásod megemelkedik és a vérereid összeszűkülnek.

A legfontosabb az, hogy a hozzáadott cukor mennyiségét csökkentsd. Az első lépés a kevesebb cukros üdítő fogyasztása, hiszen ezekben rengeteg cukor található. A hozzáadott cukor más fő forrásai: torták, kekszek, sütik, joghurt, sör, ketchup. Ezekből is fogyassz minél kevesebbet!

Cukor vs. só: még nem lejátszott meccs....

Míg ennek a kutatásnak a fő kérdése a cukorfogyasztás csökkentése, és annak bizonyítása volt, hogy a cukor károsabb, mint a só, más kutatók még mindig azt tanácsolják, hogy a só mennyiségét kell csökkenteni az étrendben.

Amíg a kutatók megküzdenek a helyes megoldásért, az a biztos, ha cukorban és sóban is mértékletes vagy; cukor esetében a napi ajánlott mennyiség maximum 25 gramm, míg a sónál 1,6 gramm. Próbálj ez alatt maradni, és nagy baj nem lehet!

Oszd meg ezt a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön