édesítőszer
Egészségmagazin.com   |   2016.08.11.

Cukor vs. édesítőszer: melyik a biztonságosabb?

Az édesítőszer feltalálása óta zajlik a vita arról: mennyire egészségesek ezek a készítmények? A csata pedig sokkal izgalmasabbá vált, mióta magát a cukrot is egészségtelennek tartják. Cikkünkben 5 pontban igyekszünk szétoszlatni a tévhiteket.

reklám vége

Az, hogy a túl sok cukor ártalmas a szervezetednek, ma már nem vélemény, hanem tény. A hangsúly azonban a „túl sok"-on van: a szőlőcukor alapvetően az emberi agy legfontosabb „üzemanyaga", ezért jellemző egyébként az emberre az édességekhez való ösztönös vonzódás. A cukor tehát önmagában, kismértékben igenis szükséges! A történelem során az édes nyalánkságok mindig különleges csemegének számítottak, amikhez az átlagember nem juthatott hozzá minden nap.

A 21. századra azonban, mint oly sok minden mást, a cukorfogyasztást is sikerült túlzásba vinnünk. Az édes élvezet ma már nem luxus és nem is kiváltság: nap, mint nap rengeteg finomított cukrot fogyasztunk el az üdítőkben, a péksüteményekben, a tésztafélékben és sokszor olyan ételekben is, amikről nem is gondolnánk, hogy tele vannak cukorral. A legtöbb ketchup-ban például annyi cukor van, hogy a paradicsom után ez a második legfontosabb összetevője: az egész 1/4-ed, 1/5-öd részét ez adja.

Miért ártalmas a sok cukor?

A cukor valódi foggyilkos, nagymértékben károsítja a fogzománcot és elősegíti a fogszuvasodást, ráadásul számos betegség kiváltó oka is lehet. Az elhízás fő oka például a túlzott energiabevitel, vagyis egyszerűen az, hogy valaki többet eszik, mint amennyit kellene, a szervezet ezért elraktározza a felesleget. A cukor pedig ennek az egyik alapanyaga: ezt az ember zsírokká átalakítva tárolja.

Néhány éve sikerült bizonyítani azt, a tudósok óta már régóta rebesgetett tényt, hogy a cukorfogyasztás hatással van a cukorbetegségre. Ma ugyanis már tudjuk: ha valami mértéktelen mennyiségű cukrot fogyaszt, éppen úgy megnő az esélye a cukorbetegségre, mint egy láncdohányosnak a tüdőrákra.

Ártalmas-e az édesítőszer?

Egyáltalán nem csoda tehát, hogy a cukor helyett alternatív megoldásokat kezdtek el keresni. Ám hamar megjelentek az aggódó hangok is: „Az édesítőszerek rákot okoznak", „Megzavarják az emésztést" és így tovább. A kétségek jó része azonban alaptalannak bizonyult!

Most pedig jöjjenek a tények:

1. Az édesítőszer nem emeli a vércukorszintet

A hagyományos cukorral ellentétben az édesítőszerek más lebontási folyamatokon mennek át, ezért a vércukorszintre nincsenek hatással. A természetes édességek azonban, mint a méz, vagy a juharszirup a cukorhoz hasonlóan működnek.

2. Nem fokozzák a vágyat

Mármint az édesség utáni vágyat, legalábbis egyáltalán nincs olyan kutatás, ami ezt bizonyítaná, pedig ez olyan téma, amin sok tudós dolgozik nap, mint nap. Eddig azonban úgy tűnik, hogy a cukorral ellentétben az édesítőszerektől nem fogsz vágyat kapni arra, hogy kirámold a legközelebbi cukorkaboltot.

3. Az édesítőszerek hasfájást okozhatnak, a fogak viszont annál hálásabbak nekik

Az egyik legnépszerűbb édesítőnek, a xilitolnak (ami egy cukoralkoholfajta) a túlzásba vitt fogyasztása gyomorfájdalmat okozhat, mivel olyan folyamatokat indít el odabent, ami vizet von el. A xilitol azonban a fogak szempontjából az egyik legjobb alternatíva: nemhogy elősegítené, de egyenesen meggátolja a fogszuvasodást! Éppen ezért nyugodtan fogyaszthatod, de csak mértékkel.

4. Az édesítőszer segíthet a fogyásban

A sztívia (stevia), a szukralóz (sucralose) és az eritrit (eritritol) olyan édesítőszerek, amelyek 0, azaz nulla kalóriát tartalmaznak, ezért ezekkel jól lehet szabályozni a cukorbevitelt. A már említett xlilitol viszont 10 kalóriát tartalmaz 4 grammonként, ezért a diétára nem a legalkalmasabb.

5. Az édesítők biztonságosak

Legalábbis nem annyira károsak, amennyire az összeesküvés-elméletek kiötlői beállítják őket. Mindeddig nem született még bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az édesítőknek bármiféle komoly egészségkárosító, például rákkeltő hatásuk lenne.

A cukor versus édesítőszer vita eldöntetlennek tűnik, ám az biztos, hogy mindkét dolog másért jó. A természetesség hívei nyugodtan választhatják a szőlőcukrot, míg a fogyni vágyók, vagy a cukorbetegek valamelyik édesítőszert. A lényeg az, hogy mindig figyelj arra: bármit is eszel, soha ne vidd túlzásba! Ha tartod a mértéket, nem lehet baj.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön