főtt tojás, diabétesz
Egészségmagazin.com   |   2015.11.19.

Főtt tojással megelőzhető a diabétesz

A főtt tojásról sok éven keresztül állították, hogy egészségtelen. Igazi koleszterinbombának bélyegezték, amely káros hatással van a szívre és annak működésére. Azonban egy nemrégiben megjelent tanulmány megingatta az eddigi elképzelést, és bebizonyította, hogy a tojás bizony a szervezet segítője az egészség felé haladó úton. Finn tudósok újabb kutatással támasztották mindezt alá, tanulmányukban közölték, hogy heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

reklám vége

Egészséges tojás: bizonyítva

A Kelet-Finnországi Egyetem szakemberei több mint 2300 42-60 év közötti férfi étkezési szokásait vizsgálta meg. Ez alapján megállapították, hogy a tojásevés csökkenti a diabétesz kialakulásának lehetőségét, valamint alacsonyabb vércukorszintet eredményez.

A vizsgálatok szerint 37 százalékkal kisebb valószínűséggel betegednek meg azok a férfiak, akik heti négy tojást fogyasztanak, mint akik csupán egyet. Ugyanezek az összefüggések álltak fenn akkor is, ha figyelembe vettek más tényezőket, a fizikai aktivitás mértéke, a testtömeg-index, a dohányzás és a zöldség-gyümölcs fogyasztás nem befolyásolta az előzőleg is kimutatott eredményeket. Ugyanakkor bebizonyították azt is, hogy négynél több főtt tojás fogyasztása azonban nem jár további előnyökkel. A szakemberek figyelmeztettek, hogy a már cukorbetegségben szenvedőknek nem szabad emelni a tojásfogyasztásukat, mivel az növelheti a szívbetegség kockázatát.

A tanulmányban felhívták a figyelmet arra is, hogy a tojás számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely hatással lehet a glükoz-anyagcserére és az alacsony szintű gyulladásra. A tévhittel ellentétben ez az étel rengeteg pozitív hatással van a szervezetre, ezért érdemes a tojás fogyasztásának a mindennapok részévé válnia.

A főtt tojás erényei

A tojás egyike a tápanyagokban leggazdagabb élelmiszereknek, alacsony a kalóriatartalma, nagyon gazdag fehérjeforrásnak számít, és tele van a szervezet számára elengedhetetlen vitaminokkal és nyomelemekkel.

A benne rejlő protein táplálja az izmainkat, így ennek köszönhetően erősek maradhatunk. A kolinnak fontos szerepe van a gyerekek agyi- és memóriafejlődésében, valamint a születési rendellenességek megelőzésében. A tojásban rengeteg vitamin található, amelyek mind segítenek egészségesen tartani szervezetünket.

  • Riboflavin - azaz a B2 - nélkülözhetetlen a szervezet energiatermeléséhez
  • A B5 segítségünkre van a stressz leküzdésében van
  • Az A vitamin a sejtjeink fejlődését támogatja, hozzájárul a szem és a bőr egészségéhez
  • D-vitamin-szükséglet felét fedezi

Ezeken felül a főtt tojás tartalmaz még folsavat, ami az egészséges kisbabák születéséhez járul hozzá; foszfort, amely a csontokat és a fogakat tartja erősen; antioxidánsokat, amelyek különösen a szem egészségének tesznek jót.

Tehát a korábbi tévhitek megdőltek - a kutatók és a szakemberek az évek során bebizonyították, hogy a tojás egészségünk kulcsa lehet. Így hát akár új mondás is születhetne: „heti négy tojás, igazán egészséges fogás".

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön