Zumba a diabétesz ellen
Egészségmagazin.com   |   2015.03.18.

Zumba a diabétesz ellen

Korábbi cikkeinkből kiderült, hogy a fiatalkori cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat, illetve, hogy egy újabb kutatás szerint a fahéj tartalmú táplálék kiegészítők pozitív hatással vannak a betegségre. Különböző vizsgálatok tanúsítják, hogy a cukorbetegség kialakulását az elhízott emberek esetében megelőzheti a mozgás. Ugyanis a betegség kialakulásának egyik legnagyobb rizikófaktora a túlsúly, amit azonban a rendszeres testedzés minimalizálhat. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat szerint a zumba és az aerobik az egyik leghasznosabb mozgásforma a betegség kialakulása ellen.

reklám vége

Világszerte egyre elterjedtebb betegség a diabétesz, amelynek két típusa ismert - az általában gyermekeknél előforduló 1-es és az idősebb korban kialakuló 2-es. Legtöbb esetben a betegségre való hajlam genetikusan öröklött, de előfordul, hogy az egészségtelen életvitel következményeként alakul ki. Leggyakrabban a helytelen táplálkozás és mozgáshiány következtében kialakuló túlsúly okozza a diabéteszt, amit éppen ezért az egészséges mindennapokkal bárki megelőzhet. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat a problémát felismerve országszerte javasolta a háziorvosoknak, hogy a súlyproblémával küzdő pácienseiknek élénk mozgással járó edzést és főzőtanfolyamot javasoljanak.

Jó példa

Angliában nagy hangsúlyt fektetnek az egészségfejlesztésre, a jövőben támogatást nyújtanak a zumba- és aerobikórákhoz, a spinninghez és az egészséges étkezés elsajátítását elősegítő tanfolyamokhoz.
A páciensek először egy kétórás étkezési tanácsadáson vehetnek részt, ahol bemutatják és megtanítják a helyes étkezés alapjait. Ezt követően edzőtermi utalványokat kapnak, amelyek ingyenes részvételt biztosítanak az intenzív mozgással járó órákon.

Az angliai példa jól tükrözi a mozgás fontosságát, és előtérbe helyezi annak három formáját - a zumbát, az aerobikot és a spinninget - és azok előnyeit.

Az aerobik, a zumba és a spinning is hatásos diabétesz ellen

Az aerobic egy mindenki által ismert, ritmusos és élénk zenére folytatott alakformáló testedzés. Főleg nőknek fejlesztették ki, fokozatos bemelegítés után az egész testre kiterjedő intenzív testmozgást jelent, amely célja a vérkeringés és az oxigénfelvétel növelése. A mozgás mellett további hatásai, hogy csökkenti a cukorbetegséget, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és bizonyos betegségek esetén a gyógyszeres kezelés mennyiségét és szükségességét.

A zumba egy Kolumbiából származó, latin ritmusokra épülő tánc, amely egyben kiváló fitnesz program is. Először 1990-ben jelent meg, hazánkban 2009-ben terjedt el és vált országosan ismertté. A különböző korosztályok számára megfelelő intenzitású és módszerű órákat fejlesztettek ki az évek során, így mindenki megtalálhatja a számára legjobbat. A zumba előnye, hogy egyesíti a gyors és lassú ritmusokat, a táncos és aerobic-os mozdulatokat - így lesz ez izgalmas, élénkítő és hatékony edzés. Jótékony hatása kiterjed az egész testünkre, megmozgatja az összes izmunkat, megdolgoztatja a szívünket.

A spinning az egyik legkiválóbb kardió edzés, amely egyszerre fejleszti a testet és a lelket, a mentális- és az állóképességet is. Ez az edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra méltán népszerű, mára már filozófiává, életformává nőtte ki magát. Pozitív hatásaiként említhetjük a javuló keringési rendszert, a megerősödő a szívet és a vér hatékonyabb oxigénszállító képességét. Az edzésnek köszönhetően nagy mértékben javulhat az állóképesség, a teremben végezhető mozgásformák közül a leghatékonyabb zsírégető sport.

Tehát edzésként jó választás - egyéb mozgásformák mellett - az aerobic, a zumba és a spinning is. Ezek mind intenzív mozgással járó sportok, amelyek következtében az eltünedező kilókkal együtt, a cukorbetegség kialakulásának veszélye is csökken.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is, hogy tudják a zumba is hatásos diabétesz ellen!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön