fahéj és cukorbetegség
Egészségmagazin.com   |   2015.03.15.

Cukorbetegségre is jó a fahéj

Mindenki által ismert a fahéj, amit leggyakrabban sütemények, kávék ízesítésére, vagy esetleg az adventi koszorúk díszítésére szoktak használni. Illata már messziről érződik, így kellemes hangulatot lehet varázsolni vele otthonainkban, munkahelyünkön. Évek óta ismertek a fűszer jótékony gyógyhatásai, a különböző betegségek elleni segítség nyújtása a szervezetnek, azonban egy friss pomonai (Egyesült Államok) egyetem által végzett felmérés szerint a cukorbetegségre is jótékony hatással van.

reklám vége

A fahéj az egészséges fűszer

A fahéjnak három változata ismert, a ceyloni (egyben a legjobb minőségű), a kínai és a malabári; a boltokban két formában kapható - egész vagy őrült állapotban. A jóízű és jóillatú fűszer tudományosan bizonyított, hogy az egészséget tekintve kedvező hatásokkal bír, ráadásul nem is kevéssel.

A fahéj fogyasztásával gyorsabban szűnik meg a felfúvódás, emellett segítséget nyújt a hányinger és különböző gyomorpanaszok ellen - elég, ha csupán egy kevés őrölt fűszert teszünk a gyümölcslébe és hamar érezhető lesz a jótékony hatás. Mézzel összekeverve a gyomorfekély megelőzésében is segíthet, tehát érdemes a betegség kialakulása miatt veszélyeztetetteknek egy-egy kanállal fogyasztani ebből a természetes gyógyírból.

A különböző vírusok és baktériumok ellen is felvértezhetjük magunkat a fahéj segítségével, bármilyen megfázás vagy fertőzés esetén hasznunkra válhat a fogyasztása.

Mézzel összekeverve - az előzőekben említetteken túl - több betegség is gyógyítható vele:

  • A keverék kenyérre kenve csökkenti a koleszterin szintet a szívben és az erekben, így véd a szívinfarktustól.
  • A naponta kétszer - reggel és este - meleg vízben elkevert méz és fahéj fogyasztásával hozzájárulhatunk ízületeink egészségéhez, egy hónap alatt megszűnhet a fájdalom.
  • A méz és fahéj mindennapi fogyasztása erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt a vírusok és baktériumok ellen.
  • A keverék minden bőrgyulladásra alkalmazható, ekcémára és övsömörre is jó hatással van.
  • A mézben található cukor segíti a fizikai erőnlét megtartását, egy az egyben fahéjjal fogyasztva fürgébbek és mozgékonyabbak lehetünk tőle.

Cukorbetegség ellen is jó a fahéj

Egy amerikai egyetem, a Western University of Health Sciences munkatársai a fahéj cukorbetegségre gyakorolt hatását vizsgálták. Tíz random kísérlet eredményeit elemezték, amelynek során összesen 543 2-es típusú diabéteszes adatait összesítették. A felmérés során 18 héten keresztül fahéjtartalmú étrendkiegészítőket fogyasztó betegek állapotát hasonlították össze olyanokkal, akik nem szedtek ilyen jellegű tablettákat.

Kimutatták, hogy a fűszert tartalmazó étrendkiegészítők a 2-es típusú cukorbetegek éhgyomori plazma glükozszintjét csökkentették. Ez azt jelenti, hogy a betegek reggeli cukorszintje közelebb állt az egészségeshez, tehát a fahéj pozitív hatással volt a szervezetükre. "Amikor összegeztük az összes kísérlet eredményét, kiderült, hogy a 2-es típusú diabéteszes betegekben az étrendkiegészítő előnyösen hatott a vércukor és a koleszterinszintekre" - foglalta össze az eredményeket a kutatás vezetője, Olivia Phung.

Az előzetes kutatásokból kiderült, hogy a fahéjban található cinnamaldehid nevű anyag felelős az előnyös egészségügyi hatásokért. Azt egyelőre még a szakértők sem tudják, hogy hogyan képes befolyásolni a fahéj a vércukorszintet, azonban valószínűsíthető, hogy ez az anyag az inzulin felszabadításában és hatásának fokozásában van a szervezet segítségére, ez által javítva a vércukorszintet.

A mostani felmérés több korábbi feltételezést is bizonyítani látszik. Régebbi elgondolások szerint a fahéj fogyasztásával a vércukorszint ingadozása csökkenhető. Emellett az inzulin és az antioxidánsok hatását is fokozza, így a szervezetbe kerülő cukor feldolgozását hatékonyabbá teszi. Korábban a fahéjra, mint a cukorbetegség jövőbeni megoldására gondoltak - inzulin-pótló anyagként emlegették.

Tehát a korábbi feltételezéseket bizonyítja a mostani kutatás, amely szerint a cukorbetegek előtt nyitva áll az egészség felé vezető út - amit ebben az esetben fahéjillat leng körbe.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön