cukorbetegség, diabétesz, gyermekkori diabétesz
Egészségmagazin.com   |   2015.03.13.

Hosszabb távú komplikációkat okoz a gyermekkori cukorbetegség

A cukorbetegség (diabétesz) egy sokak által ismert, a legelterjedtebb anyagcsere-betegség a világon. Sok tünete és következménye ismert, azonban egy nemrég publikált angliai kutatásból kiderült, hogy a betegségben szenvedő gyerekek körében nagyobb valószínűséggel merülnek fel hosszabb távú komplikációk is. A vizsgálatok szerint az 1-es típusú diabéteszben szenvedők veszélyeztetettebbek a szem-, szív- és vesebetegségek kialakulásának tekintetében. A felmérés azonban pozitív hírként utalt arra, hogy a fiatal korosztály körében egyre komolyabb ellenőrzés alatt tartják a vércukorszintet.

reklám vége

A gyermekkori diabétesz

A cukorbetegségnek két fajtája van - az 1-es típusúra a szervezetben fellépő teljes inzulin hormon hiány jellemző a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása miatt. A 2-es típusú betegség során kezdetben nem pusztulnak el a sejtek, azonban a megtermelt inzulin nem tudja kellőképp kifejteni a hatását, ún. inzulinrezisztencia lép fel. A gyermekkori diabétesz tekintetében általában az 1-es típusúról beszélhetünk, a 2-es típusba tartozók túlnyomó része serdülő, vagy fiatal felnőtt.

A jellemző tünetek között meg kell említeni a gyakori és bőséges vizeletürítést, a fokozott étvágyat. Gyermekkorban sokszor előfordul a hirtelen testsúlyvesztésre vagy gyarapodásra való hajlam, hasi fájdalmak, állandó fáradtság. A betegség diagnosztizálása a gyermekek körében is vércukorméréssel történik.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulhat genetikai okok miatt, amelynek során a betegségre való hajlam örökletesen jelenik meg a gyermekek szervezetében. Ezen kívül a betegség kialakulása több környezeti tényezőre is visszavezethető, úgymint néhány gyakran előforduló vírus (pl. mumpsz), csecsemőkorban tehéntej fogyasztása, valamint a béta-sejteket károsító szabad gyökök megjelenése.

A hatékony kezeléshez elengedhetetlen, hogy a gyermek - életkorának megfelelően - megértse a cukorbetegséget, és az azzal járó következményeket. Szintén nagyon fontos a segítő családi háttér, a megfelelő tájékozottság, a szoros együttműködés a kezelőorvossal. A betegségben szenvedő gyermek nem ehet bármikor és bármit, a megfelelő táplálékkal adható be neki az inzulin is. Az 1-es típusú cukorbetegséget inzulininjekcióval kezelik, fontos, hogy a gyermekeknek is pontosan el kell magyarázni a beadás módját, és esetleges mellékhatásit.

Aktuális felmérés a cukorbetegségről

A brit Királyi Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Kollégium Angliára és a Walesre kiterjedően elemezte a cukorbeteg fiatalok adatait. Ez alapján több előremutató eredményt is kaptak, a diabétesz elterjedését és következményeit illetően.

Megállapították, hogy a regisztrált gyermekkori cukorbetegségben szendvedők száma több ezerrel nőtt az elmúlt évek során, azonban a betegek csupán 16 százaléka esett át évi rendszeres szűréseken. Az emiatt figyelmen kívül hagyott és kezeletlen, állandóan magas vércukorszint komoly problémákhoz vezetett, szívbetegségek és veseelégtelenségek okozója lett.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a fiatalok több, mint 27 százalékának magas a vérnyomása, ami veszélyes a szívbetegségek kialakulásának valószínűsége miatt. Az alanyok hét százalékánál volt a jövőbeli vesebetegség és 14 százalékuknál az akár vakságot is eredményezhető szemproblémák jelei megtalálhatóak.

A Kollégium egyik szakembere, Justin Warner szerint ez volt az első alkalom, hogy sikerült adatokat gyűjteniük és elemezniük a gyermekkori cukorbetegséggel kapcsolatban. Elmondta, hogy a várthoz képest, sokkal magasabbak lettek a korai figyelmeztető jelek és eredmények. Azonban a szakemberek pozitívumként említették, hogy a rendelkezésre álló adatok növekedéséből is jól látható, hogy egyre javul a vércukorszintkontroll az országokban.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön