veseelégtelenség
Egészségmagazin.com   |   2015.06.20.

Hatásos gyógymód a cukorbetegség szövődményei ellen

A cukorbetegség egyik igen komoly szövődménye a veseelégtelenség, amely hazánkban is több ember életét veszélyezteti. Nemrég azonban szabadalmi jogokat kapott egy hatóanyag, amely mindazok segítségére lehet, akik nem tudnak életmódváltással tenni a cukorbetegség, és annak következménye ellen.

reklám vége

A veseelégtelenség

Korábban már írtunk a cukorbetegségről, és annak tüneteiről, azonban az új magyar kutatás miatt meg kell említenünk az egyik legkomolyabb szövődményét, a vesebetegséget is.

A cukorbetegség következtében több szervrendszert érintő károsodás is kialakulhat, amik az éveken keresztül fennálló betegség hatására egyre komolyabbá válhatnak. A diabéteszes nefropátia a vesékben lévő ún. glomerulusok elváltozását jelenti, amely az ezekben található kötőszövet és a bennük futó hajszálerek (kapillárisok) falának megvastagodását okozza.

A veseelégtelenség kialakulásának öt fokozatát különböztetjük meg. Először a vese megnagyobbodik, amelynek hatására megnő a vesefunkció. Majd ezt követően különböző szerkezeti változások is létrejöhetnek a szervben, de ekkor még nem tapasztalhatóak klinikai tünetek. A harmadik stádiumban enyhe vérnyomás emelkedés figyelhető meg, továbbá ilyenkor már a vizelet vizsgálatakor kimutatható a fehérjetartalom. Ezt követően a veseműködés csökken, és egyre rosszabb közérzet, fáradékonyság és magas vérnyomás jellemző a betegekre. Végül az ötödik stádiumban már súlyos szerkezeti eltérések mutatkoznak a vese működésében, aminek következtében egyre több lesz a vérben található toxikus anyag - ilyenkor már végstádiumú vesebetegségről beszélhetünk.

A betegség vizsgálatakor kiderült, hogy bizonyos aminosavak hiánya is hozzájárul a veseelégtelenség kialakulásához. Ezek viselkedésének megváltozása az oxidatív stresszhez kötődik, aminek kutatása révén jutottak el magyar szakemberek egy lehetséges új gyógyszerkészítmény fejlesztéséhez.

Az oxidatív stressz

Oxidatív stressznek nevezzük az olyan állapotot, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára. A kettő közti egyensúly fennállása elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, ellenkező esetben megannyi problémát alakulhat ki a szervezetben, ugyanis ennek során az egyes szövetek és szervek biomolekulái károsodnak. A szabad gyökök gyakorlatilag minden szervben okozhatnak károsodást, hozzájárulva ezzel a betegségek kialakulásához.

Az öregedéssel járó elváltozások egyik vezető oka a szabad gyökök túltermelődése. Ennek hatására kialakulhat a memóriavesztés, a szív- és érrendszeri betegségek, és egyes érzésszervi károsodások. Az agy különösen érzékeny az oxidációs károsodásokra, ezért ezek felerősítik az autizmus, az Alzheimer- és Parkinson-kór, valamint a Sclerosis Multiplex betegségek tüneteit. Szintén az oxidatív stressz járul hozzá bizonyos fertőzések terjedéséhez, valamint komoly szerepe van a diabétesz negatív következményeinek felgyorsításában is.

Ezek miatt a cukorbetegség elleni hatóanyag fejlesztése az oxidatív stressz vizsgálatával kezdődött, amelynek során igazolódott a feltevés, hogy a „kóros" aminosavak a fehérjékbe épülve átalakítják azok működését, komoly problémát okozva ezzel a szervezetben. A kutatás nemrég egy fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a 2011-ben benyújtott kérelmet pozitívan bírálták el, így megnyílt az út egy konkrét gyógyszer kifejlesztése előtt.

Veseelégtelenség? Elfelejthetjük!

A cukorbetegség (és ezzel együtt főleg a veseelégtelenség) elleni szer előállítása már korábban megtörtént, a közeljövőben ennek tesztelése következik a pécsi Klinikai Központban. Közel tíz éve folynak azok a kutatások és kísérletek az egyetemen, amelyeknek további sikeressége esetén akár öt év múlva a betegekhez kerülhet majd a készítmény.

A fejlesztés vezetője dr. Wittmann István, akinek csapata az aminosavak vizsgálatával kezdte meg a kutatást. A céljuk a „kóros" aminosavak fehérjékre gyakorolt hatásának megállítása és visszafordítása volt. Ezek a kísérletek eddig sikeresnek bizonyultak, ezét elfogadták az uniós szabadalmi kérelmet, így most már egy kézzel fogható gyógyszer kifejlesztése a következő „megálló".

A kutatók eddigi vizsgálataik nyomán megállapították, hogy a cukorbetegség esetében ezeknek az aminosavaknak a túlsúlya, míg a vesebetegségeknél az egészséges szervezetben termelődő sejtek hiánya okozza a problémát. Ennek felismerését követően a cél az egyensúlyi állapot helyreállítása, és ennek segítségével a további károsodás és a veseelégtelenség bekövetkezésének megállítása. Bár a problémák a tervezett szer segítségével nem múlnak el egyik pillanatról a másikra, de az biztos, hogy a komolyabb szövődmények megelőzésében és a kezelésben is nagy segítséget nyújt majd a készítmény.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön