finomított cukor
Egészségmagazin.com   |   2017.01.06.

Kezdd egészséges kihívással az új évet! 10 nap finomított cukor nélkül

Szeretjük a kihívásokat: jobbá, erősebé tesznek, vagy egy jó célt szolgálnak, és a legjobb bennük, hogy viszonylag rövid ideig tartanak, szóval nem kell az egész életedet megváltoztatni. Tavaly menő volt az Ice Bucket Challenge, fittebbé tett a guggolás, vagy a planking challenge. Kezdd az új évet egy egészséges kihívással: hagyd el a finomított cukrot! Csak 10 napig kell máshogy étkezned, mégis seregnyi előnye lesz...

reklám vége

„Ne egyél annyi csokit fiam, mert elromlik a fogad!" - hallhattuk még gyerekként a figyelmeztető mondatot. A finomított cukor ugyanis nem csak a diétázóknak, hanem mindenkinek árt. A cukorban gazdag élelmiszerek elfogyasztása után a fogainkon letelepedő lepedék ragacsossá és nehezebben eltávolíthatóvá válik. Ebben a ragacsos lepedékben könnyedén megtelepednek a baktériumok, amelyek ugyan elfogyasztják a szénhidrátot, de ezzel egy időben sav keletkezik, ami bontja a fogzománcot, és elindul a fogak szuvasodása.

Persze a reklámokból már jól tudjuk, hogy a cukros ételek elfogyasztása után bekapunk egy rágógumit és ott sincs a baj, még csak nem is kell magunknál hordani a fogkefénket, szóval ez a veszély minket nem is fenyeget, ugye?

A finomított cukor azonban a testünk többi részére is hatással van: az inzulinszintünk hirtelen megugrik, aminek hatására a szervezet elkezd tartalékot képezni. A hirtelen inzulinszint-növekedést ugyanilyen hirtelen csökkenés, és éhségérzet követi.

A sok cukor fogyasztása ráadásul elhízáshoz és kettes típusú diabéteszhez is vezethet - de ez csak a jéghegy csúcsa. Számolni kell a szív-, és érrendszeri megbetegedéssel, depresszióval, túlzott adrenalin-termelődéssel, agresszióval és depresszióval is.

„Én nem vagyok cukorfüggő"

Ha most azt gondolod, hogy 10 nap cukor nélkül nem is kihívás, akkor valószínűleg fogalmad sincs, mennyi mindenben van finomított cukor. Nem csak a kockacukor ropogtatásáról, vagy a gumicukorról kell lemondani, nem is csak arról van szó, hogy 10 napig mellőznöd kell a kólát, és más, egyértelműen cukrozott üdítőitalokat. Állj meg egy pillanatra, és gondold végig egy nap, vagy csak egy reggeli alatt mit ettél és ittál. Gabonapehely gyümölcsjoghurttal, gyümölcslé, majd kávé cukorral... már most átlépted a napi ajánlott cukortartalmat!

Ebben a kihívásban az igazi challenge, hogy felismert a rejtett cukortartalmakat, és ezeket is nagy ívben elkerüld! Ebben segítenek a tápérték táblázatok és a józan ész.

Egészséges kihívás: kezdd az évet finomított cukor nélkül!

Pár mondat a szénhidrátról

Mielőtt belevágsz, nagyon fontos tisztázni, hogy mit kell elhagyni, és mi maradhat. A cukrot ugyanis sokan összekeverik a szénhidráttal, és rögtön kiiktatnának mindent, ami édeskés, mondván: az biztosan cukrot tartalmaz. A szénhidrát azonban egy népesebb tábor: ide tartozik többek között a szőlőcukor, a gyümölcscukor, répacukor és a cellulóz is. Ez nem mind irtandó! Szervezetünknek igenis szüksége van a szénhidrátra, mert ebből nyeri az energiáját.

Azonban nem mindegy, hogy milyen és mennyi az a bizonyos bevitt szénhidrát. A jó szénhidrátok, sok energiát adnak, de kevés a cukortartalmuk, és alacsony a glikémiás indexük. Ezek maradhatnak, mert nem dobják meg hirtelen nagymértékben az inzulinszintünket. Ezek például a zabpehely, teljes kiőrlésű pékáru- és egyéb tésztaféleségek, hüvelyes zöldségek.

Az ajánlott napi szénhidrátmennyiség javasoltan az összes bevitt energia 50%-a. Ennek az 50%-nak csupán a 10%-a lehet finomított cukor. Ez a mennyiség egy átlagosan 2 000 kalóriás napi fogyasztásnál kb. 10 darab kockacukornak felel meg, ami 50 gramm. 2016. december 13-tól már kötelező feltüntetni a tápértéket az az előrecsomagolt élelmiszereken (bizonyos élelmiszerek kivételével), szóval ezt te is ki tudod számolni magadnak.

Hogyan vágj bele a no-sugar kihívásba? Miket kell elkerülnöd?

1. Az első és legkönnyebb feladat, hogy engedd el a cukrozott üdítő-, és energiaitalokat. Még az ízesített ásványvizet is. Igyál vizet, mondjuk citromosat, esetleg uborkás-mentásat.

2. Csak semmi szirup. Ha édesíteni szeretnéd az életed és az ételeidet, próbáld ki a finomítatlan nádcukrot vagy a fruktózt, azaz gyümölcscukrot.

3. Ne egyél üres kalóriákat. Hidd el, a szervezetednek nincs szüksége a cukormázas fánkra, vagy a nagy sültkrumplira ketchuppel. Egyél több zöldséget, de kerüld a konzerv kukoricát, mert azt is cukrozzák!

4. Óvatosan a péksüteményekkel, kenyérrel - ezek legtöbbjében szintén van valamennyi cukor. Tabu továbbá a desszert (ez azért elég egyértelmű, ugye:)?), édesség, a joghurtok, a sajtok egy része is, és a legtöbb alkoholos ital.

Mi történik, ha 10 napig kimarad a finomított cukor az étrendedből?

Ha 10 napig bírtad a cukormentességet, akkor sikeresen méregtelenítetted a szervezetedet. Ennek a pozitív hatásait máris érezheted magadon!

1. A tudatos táplálkozásnak hála rádöbbensz, hogy mennyi finomított cukrot eszel a mindennapokban. Garantáltan rémisztő felismerés lesz!

2. Csökken az étvágyad, kevesebbet eszel, és stabilizálódik, vagy akár csökkenhet is a testsúlyod.
2017-re fogyást terveztél? Juhé, az első 10 napban már tettél is érte!

3. Több lesz az energiád. Nem ugrál fel-le a vércukorszinted, megszűnik a kajakóma, sőt, akár a kávét is elhagyhatod. Használd ki ezt az energiát például a kockahas-programunkra, és egy csapásra két legyet üthetsz:).

4. Hatékonyabb lesz az emésztésed. Mivel nem terheled a szervezeted nehezen emészthető cukorral, ezért jobban működik az egész rendszer. Felejtsd el a reklámok gyógyszereit, amik „reggelre helyretesznek mindent": cukor nélkül magától is menni fog!

5. Szebb és egészségesebb leszel. A cukor számtalan módon bántja a szervezetedet, és ha elhagyod, akkor szinte rögtön látod az eredményt: fittebb, könnyedebb leszel, és a bőröd is ragyogni fog!

Ha már eddig eljutottál, gondolkozz el, azon hogy és mennyire lenne nehéz számodra továbbra is betartani ezt az étrendet. Megéri? Hiszen ne feledd, egyszerűbb a cukorbetegséget és más bajokat megelőzni, mint később számolgatni az energiabevitelt és adagolni magadnak az inzulint...

Egészséges évkezdést kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön