egészségesebb az édesítőszer, mint a cukor
Egészségmagazin.com   |   2017.09.14.

Tényleg egészségesebb az édesítőszer, mint a cukor? Eláruljuk!

A cukor az elhízás és megannyi egészségkárosodás okozója. A legtöbben úgy tudják, hogy jobb teljesen kiirtani az étrendből, ha szeretnének hosszú és aktív életet élni. Használj inkább helyette édesítőszert! Hopp! Vagy mégse? Lerántjuk a leplet az édesítőszerekről, feketén és fehéren írunk most róluk.

reklám vége

Barátból ellenség, vagy egészségesből egészségtelen...

A legtöbb embernek, aki fogyókúrába kezd, valószínűleg az első mozdulata, hogy kukába dobja a hatalmas zacskó kristálycukrát és a polcra helyezi az édesítőszert, mintegy motivációképpen is. Tudjuk, hogy a fogyókúrának nem ez lesz a legnagyobb, vagy éppen a legnehezebb lépése, hiszen az édesítőszerek használata szinte alig különböztethető meg a cukortól. Egy új kaliforniai kutatás szerint azonban a testedre annál komolyabb hatással vannak, még pedig (meglepő módon) nem éppen pozitívan. Hosszú távú használat esetén például pont az eredeti céljával ellentétes eredményt produkálhatnak, elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, vagy szívbetegséghez is vezethetnek. És ha mindez nem lenne elég, akár emésztésbeli problémákat is kiválthatnak egyes mesterséges, vagy természetes édesítőszer fajták. Habár napjainkban használatuk igen széleskörűen elterjedt, talán jobb mégis óvatosan bánni velük?

Édesítőszer pro és kontra

Még most is viták vannak arról, hogy vajon inkább hasznosak, vagy károsak az édesítőszerek. Erre kereste a választ egy amerikai egészségügyi központ is, akik 400 ezer ember és átlagosan 10 év megfigyelés segítségével érdekes eredményekre jutottak. Az egyik közülük, hogy meglepő módon azt tapasztalták, hogy az édesítőszerek nem segítik a fogyást, sőt, hosszú távon inkább súlygyarapodáshoz vezetnek.

A kutatások szerint az édesítőszerek szerepet játszanak a szívet érintő megbetegedések, a magas vércukor és vérnyomás kialakulásában is. Az utóbbiak a leginkább nyomós ellenérvek, azonban a kutatás vezetői azzal is tisztában vannak, hogy emberek milliói fogyasztanak édesítőszereket rendszeresen, így az ő eredményeik nem átfogóak és nem egyértelműen megdönthetetlenek. Vagyis nem lehet biztosan kijelenteni sem azt, hogy negatívan, sem azt, hogy pozitívan hatnának a testsúlyra.

A kutatás még nem ért véget!

A kutatás vezetői ugyan nem jutottak egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen eredményekre, mégis úgy gondolják, vizsgálódásuk nem volt hiábavaló. Felhívja a figyelmet arra, hogy attól, hogy valamit emberek milliói fogyasztanak, annak reményében, hogy egy fittebb és kiegyensúlyozottabb életet élhessenek, még nem biztos, hogy ez egészséges is.

A kutatás felhívja a figyelmet arra is, hogy a kismamáknak érdemes kétszer is meggondolni, hogy kristálycukor helyett inkább édesítőszert használjanak-e. Erre vonatkozólag még nincsenek hiteles és megbízható információk, azonban a vizsgálatot végzők aggályosnak tartják, hogy az édesítőszerek, akár a magzat fejlődésére és későbbi életvitelére is hatással lehetnek. Ha ugyanis a felnőttek bélrendszerének, vagy egészségének a károsodásával fenyegetnek, akkor nem zárható ki, hogy a magzatra is negatívan hathatnak.

Mit érdemes most tenned?

Nos, amíg nincsenek ténylegesen megdönthetetlen bizonyítékok, addig talán a legjobb, amit tehetsz, hogy csak ritkán és kis mennyiségben használod az édesítőszereket. Fontos lenne azt is tudatosítanod magadban, hogy önmagában a cukor nem jelent veszélyt a szervezetedre, csak a mértéktelen fogyasztása, ami minden más esetében is így van.

Mindennek a kulcsa a mértékletesség és az egészséges táplálkozás, valamint a kellőképpen aktív életmód. Ha tehát egy fagyira vágysz, akkor igenis engedd meg magadnak a nagy hőségben, de mindig ügyelj arra, hogy ez egyensúlyban legyen az aznapi étrendeddel, és aktivitásoddal. Ha pedig a kávédat édesítővel innád időnként, akkor bátran tégy így.

Egy hűsítő tipp hozzáadott cukor és édesítőszer nélkül

Ha pedig már az alternatíváknál tartunk, akkor ne feledd azt sem, hogy a nyár végén és ősszel megannyi édes és egészséges gyümölcs közül válogathatsz. Ezek sokszor a cukor, vagy éppen az édesítőszer kitűnő helyettesítői. Nem is beszélve arról, hogy rengeteg ásványi anyagot és vitamint juttathatsz be velük a szervezetedbe, amik csak előnyödre válhatnak!

Összességében tehát az édesítőszer és a cukor is, jelenthetnek veszélyt a szervezetedre, de ezek csak hosszú távú és rendszeres használat esetén alakulhatnak ki. Még szükségesek további vizsgálatok arra, hogy meg tudjuk, pontosan mikortól válik az édesítőszer „méreggé", de addig is jobb félni, mint megijedni, és érdemes kicsit változatosabban használnod. Legyen egy nap a cukoré, egy pedig az édesítőszeré, a harmadik pedig inkább a gyümölcsöké.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön