stressz, cukros italok
Egészségmagazin.com   |   2015.04.30.

Cukros italokkal a stressz ellen?

A mindennapok kihívásaira és elvárásaira sokszor reagálunk feszültséggel, ingerültséggel. Ezek a negatív érzések sok energiát felemésztenek, és ezért hatásuk az egész testünkben megmutatkozik. Egy-egy akut stresszhelyzetben a szervezetünk felkészül a menekülésre, ami bizonyos fokig hasznos is lehet, azonban ha állandósul, akkor megannyi komoly problémához vezethet. Régóta próbálnak a szakemberek hatásos ellenszert találni, amerikai kutatók nemrég új módszerről állapították meg, hogy segít a szervezetnek a stressz elleni védekezésben.

reklám vége

A stressz hatása

Különböző vészhelyzetek - vagy annak ítélt szituációk - hatására a szervezetünk különféle hormonokat termel, amelyek kialakítják az általunk ismert stressz állapotát. Nap, mint nap találkozunk helyzetekkel, amelyek hatással vannak ránk, és szervezetünk számára fenyegető szituációként értelmezhetőek. Ilyen például a munkahelyi elvárás, az otthoni feszült légkör, a megoldatlan családi problémák, a vezetés közbeni dugók és elakadások.

Ilyenkor az adrenalin hatására megnő a szívverés, csökken a reakcióidő, nő a vérnyomás, szaporább lesz a lélegzetvétel - ezek bár elsőre talán semlegesnek, vagy akár pozitívnak tűnhetnek, komoly problémát okozhatnak. Hiszen a folyamatos stresszhelyzetben az adrenalin mellett a kortizol szintje is megnő a szervezetben, amely a vérnyomás emelkedéséért, és a folyadék visszatartásáért felelős hormon.

Ha az egyes stresszhelyzetek után képesek vagyunk megnyugodni és megtalálni a lelki békénket, akkor nincs ok az aggodalomra, nem kell számolni az esetleges súlyosabb következményekkel. Azonban ha ez huzamosabb ideig fennáll, kialakul a „krónikus stressz", amelynek során állandósul a normál reakció, úgy mint a magas vérnyomás, szapora pulzus, esetleg légszomj - ami kórossá is válhat. Ezek hatására károsodhat a szív, ér- és emésztőrendszer, valamint az izomzat, az anyagcsere-folyamatok, az immunrendszer, illetve akár szexuális problémákhoz is vezethet. Az így kialakuló problémák következtében az alábbi betegségek kockázata fokozódik:

  • Magas vérnyomás, szívinfarktus, érelmeszesedés
  • Fej- és hátfájás, reumás betegségek
  • Emésztési zavarok, gyomor- és bélfekély
  • Magas vércukorszint, diabétesz, magas koleszterinszint
  • Immungyengeség, allergia
  • Fokozott fájdalomérzet, ugyanakkor csökkent fájdalomtűrő-képesség
  • Libidócsökkenés, menstruációs zavarok, impotencia

Stresszkezelés

A súlyos következmények miatt törekednünk kell az állapot felismerésére, és a stresszor, azaz a problémát okozó tényező megváltoztatására. Ki kell ismernünk bizonyos helyzetekre adott saját válaszainkat, és ezeknek megfelelően kerülni a veszélyes szituációkat. Igyekeznünk kell csökkenteni a problémára adott érzelemdús reakciót, meg kell tanulnunk a fizikai és emocionális válasz mérséklésének lehetőségét. Folyamatosan erősítenünk kell fizikai állapotunkat; fontos mozgással és rendszeres alvással az egészséges életre törekednünk. Emellett fontos az érzelmi állapot stabilitása is, amit a társas kapcsolatok fejlesztésével, önismerettel és reális célok kitűzésével érhetünk el. Ezeken felül a cukrozott italok fogyasztásával is könnyíthetünk lelkünk terhén - állapította meg egy amerikai kutatókból álló csoport.

Cukros italokkal a stressz ellen

A szakemberek az édesített italok hatását vizsgálta meg tizenkilenc 18 és 40 év közötti nő esetében. A csoport egyik fele reggelire, ebédre és vacsorára cukrozott folyadékot fogyasztott tizenkét napon keresztül, míg a másik fele mesterséges édesítőszerrel ízesített italokat ivott. Ezen felül nem ihattak más cukor tartalmú italokat a kísérlet ideje alatt, így alaposan megvizsgálhatták azok hatásait. A nőknek nehéz matematikai feladatokat kellett megoldaniuk, míg a kutatók MRI vizsgálattal mérték meg az agyukban megjelenő stresszre utaló „nyomokat". Azoknak, akik cukros italokat ittak, sokkal alacsonyabb volt a kortizol szintje, mint a társaság másik felének. A vizsgálat vezetője, Dr. Kevin Laugero szerint ez az első bizonyíték, hogy a mértékletes cukorfogyasztás enyhíti a stresszt az emberek életében. Bár ezek az italok segíthetnek a feszült problémák kezelésében, nagy mennyiségben könnyen függőséget okozhatnak, amelyek könnyen elhízáshoz is vezethetnek - ezért különösen fontos mértékletes fogyasztásuk.

A stressz igen megterhelő szervezetünk számára, ezért fontos, hogy időben felfedezzük és kezeljük a feszültséget okozó helyzeteket. Ebben, az amerikai kutatók szerint, segítségünkre lehet a cukrozott italok fogyasztása - de csak mértékkel.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön