vizsgadrukk, stressz
Egészségmagazin.com   |   2015.05.08.

Mit tehetünk a vizsgadrukk ellen?

A vizsgadrukk lényegében a stressz egyik formája, amely azonban minden korosztályt érint. De honnan ered, mik a tünetei, hogyan küzdjünk ellen? Ezekre a kérdésekre tudhatod meg a választ a mai cikkünkből.

reklám vége

A vizsgadrukk

A stressz leggyakoribb formája a vizsgák, vagy valamilyen megmérettetés előtti izgalom. Ilyenkor az esemény előtti napokban vagy hetekben úgy érezhetjük, hogy túl nagy feladat vár ránk, vagy túl sok a követelmény. Ennek hatására az elvárás megrémiszt bennünket, és újdonsült barátunk lesz a szorongás és a vizsgadrukk.

A teljesítményszorongás vagy más néven a vizsgadrukk esetén több tünet is megfigyelhető, amelyek előfordulása azonban egyénenként változóak. A vizsga előtti izgalom ténylegesen megterhelő a szervezet számára, hiszen a stressz hatására nő a szívritmus, a vérnyomás, fokozódik az anyagcsere és feszültté válnak az izmok. Ezek következtében alakulhatnak ki a különböző érzékelhető tünetek, például az izzadó tenyér, az elpirulás, a hányinger és hányás, a hasfájás, a hasmenés, a tördelő kéz, a körömrágás, a nagy sóhajok vagy a leblokkolás. Ez utóbbitól retteg leginkább mindenki, hiszen ebben az esetben hiábavalónak tűnik a hosszadalmas felkészülés, mert a tudás pillanatok alatt semmivé válik.

Ez is bizonyítja, hogy a szorongás nagy hatással van a teljesítményre. Abban az esetben, ha egyáltalán nem vagy, ha éppen túlságosan izgulunk (akár pánikreakció is kialakulhat), akkor valószínűleg az eredményünk sem lesz kiváló; azonban az optimális szorongás serkenti a teljesítményt, ami mozgósítja az elmét és segítségünkre van a koncentrálásban. A rövid ideig tartó stressz ugyanis jótékony hatással lehet, mert ennek következtében megnő a test adrenalin- és noadrenalin szintje, ami elősegíti a már említett funkciókat.

A stressz, a szorongás, a teljesítmény, az elvárás és a vizsgadrukk egymáshoz igen közel álló fogalmak. Olykor pozitív, olykor negatív hatásai vannak ránk, de érdemes felvértezni magunkat ellenük, és igyekezni kivédeni a szorongattató pillanatokat.

Felkészülés a megelőző hetekben

A vizsgákra, az érettségikre, vagy egy munkahelyi kihívásra felkészíthetjük testünket, lelkünket és elménket egyaránt.

Már jóval a megpróbáltatás előtt érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra. Ugyanis a tanulás és a felkészülés gyakran éjszakába nyúlik, ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk többet nassolni és ropogtatni, esetleg különböző energializáló italokat fogyasztani. Ezek hatására azonban nyugtalan lesz az alvásunk, amelynek következtében a tanult információk sem képesek megfelelően beépülni. Emellett ezek a koffeintartalmú italok a nyugtalanság érzetét is fokozhatják.

Feszültségoldó hatású lehet, ha a felkészülés közben másfél-két óránként rövid pihenőt tartunk, sétálunk egy kicsit, vagy kinyújtóztatjuk lábunkat. Jót tesz, ha ilyenkor egy rövid ideig másra koncentrálunk, olyan dologgal foglalkozunk, ami jó érzéseket ébreszt bennünk.

Természetesen elménket is felkészíthetjük, a megfelelő mennyiségű készüléssel. Ehhez elengedhetetlen, hogy időben összeszedjük a kellő anyagokat, azt megfelelően rendszerezzük és a számunkra hatásos felkészülése technikát alkalmazzuk az elsajátításhoz. Ez önbizalmat ad, aminek hatására a nagy pillanatban csökken a szorongás és a vizsgadrukk. Nagyon fontos, hogy elménknek adjuk meg a lehetőséget a pihenésre.

A vizsgadrukk orvoslása a helyszínen

Akár felkészültünk, akár nem, a vizsgadrukk szinte minden esetben hű társunk lesz - legyen az érettségi, egyetemi vizsga vagy munkahelyi előadás. Azonban a helyszínen is könnyíthetünk ezen a terhen, apró trükkökkel csökkenthetjük szorongásunkat.

Igyekezzünk mindent előre eltervezni, és oldani a teljesítménykényszer szorításán. Tudatosítsuk magunkban, hogy mindig van megoldás, mindig van B terv.

Segítségünkre lehet továbbá, ha tudatosan figyelünk légzésünkre, a be- és kilégzést ugyanannyi ideig végezzük. Ha oda tudunk figyelni arra, hogy a levegőt ne a hasunkba, hanem a mellkasunkba vegyük, akkor egy idő után lelassul a szívverésünk, aminek köszönhetően visszanyerhetünk egy kicsit a nyugodtságunkból.

Fontos tehát, hogy minden szempontból felkészítsük magunkat a megmérettetésekre, hiszen ennek következtében ez kevésbé terheli meg a szervezetünket. Ha odafigyelünk magunkra, talán képesek leszünk csökkenteni a vizsgadrukk okozta problémákat és így, a szorongástól megszabadulva szárnyalni is képesek lehetünk.

Barátaidnál is gyakran fellép a vizsgadrukk? Oszd meg velük ezt a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön