stresszoldás
Egészségmagazin.com   |   2016.09.27.

Stresszoldás gyorsan: újabb 10 tipp, hogy megszabadulj a stressztől!

Te mit csinálsz, ha stresszes napod van? Hogy ne legyél többé feszült és minél hamarabb visszanyerd a nyugalmadat, cikksorozatunkban 30 olyan módszert mutatunk, ami azonnal segít megnyugodni. Stresszoldás gyorsan - olvass tovább!

reklám vége

Háromrészes cikksorozatunk előző két részében már bemutattunk neked 10+10 egyszerű és hatékony stressz-levezető tippet, ezek közül sokat azonnal használhatsz, másokhoz több idő kell, ám egyvalami közös bennük: nagyon hatékonyan szüntetik meg a feszültséget.

A stresszoldás technikáit felvonultató sorozatunk utolsó, harmadik részében újabb 10 olyan tippet mutatunk neked, amit gyorsan, azonnal használhatsz, ha úgy érzed, megbénít a stressz.

Gyors stresszoldás: 10 rapid technika

1. Irány a padló!

Padlón vagy a stressztől! Remek, ehhez a technikához éppen ez kell! Feküdj le, méghozzá arccal lefelé! Pont úgy fogsz kinézni, mint aki elhasalt, de ne foglalkozz vele, ez ugyanis a stresszoldás remek módszere. A tenyeredet tedd az arcod elé, hogy megtámassza a fejed. Ezután kezd el lassan és mélyen lélegezni. Csináld 5 percig, és élvezd a nyugalmat.

2. Stresszoldás szuper gyorsan - Figyeld a kezed

Helyezkedj el egy kényelmes fotelben (egy fekvőfotel a legjobb), ezután tedd az egyik tenyeredet a mellkasodra, a másikat pedig a hasadra. Miközben lélegzel, figyeld a kezeidet! Akkor csinálod jól, ha a hasadon lévő kezed egyenletesen mozog föl-le, ahogy lélegzel. Igyekezz teljesen elmélyedni ebben, ne figyelj másra, csak a kezed egyenletes mozgására. Csinálhatod hosszabb vagy rövidebb ideig is, érezni fogod, mikor lazultál el teljesen.

3. Tanítsd meg pihenni az izmaidat

A stressz gyakran okoz izomfeszültséget, ám van egy módszer, amivel éppen ezt használhatod lazításra. A mélyizom-relaxáció remek technika, mert ennek segítségével megtanulhatod ellazítani az izmaidat, ezáltal pedig az elmédet is. A dolog pofonegyszerű: fokozatosan feszítsd be, majd ernyeszt el a tested izmait! Kezd az arcoddal, majd haladj szép, sorban egyre lejjebb: karok, vállak, mellizom, hasizom, lábak, lábujjak. Mindegyiket feszítsd meg, majd lazítsd el. Mire a végére érsz, érezni fogod a változást.

4. Mondj nemet!

Bár ezt több idő megtanulni, igazi felszabadulás-érzést okoz, ha végre képes leszel valamire azt mondani: „NEM!". Legyen ez plusz feladat a munkahelyeden, fárasztó program olyan haverokkal, akikkel nem is igazán szeretnéd együtt tölteni a szabadidődet...az ok mindegy, a lényeg ugyanaz: ha megtanulsz nemet mondani, ez a kis szócska egy szempillantás alatt megszabadít egy csomó aggódástól.

5. Stresszoldás nevetéssel. Csak nevess!

Ma már egy csomó nevetőklub működik világszerte, ahol a tagok egyetlen dolgot csinálnak: nevetnek. Furcsán hangzik? Lehet, ám a nevetés képes atombombaként szétrobbantani a stresszt. Ha stresszes vagy, tanulj meg nevetni a hétköznapi dolgokon is. Itt tájékozódhatsz bővebben erről!

6. Számolj!

Van egy légzéstechnika, amivel garantált az ellazulás és a gyors stresszoldás! A következőt csináld: számolj el 4-ig, miközben mélyen beszívod a levegőt, majd addig tartsd bent, ameddig elölről el nem számolsz 7-ig. Ezután lassan és egyenletesen fújd ki, miközben 8-ig számolsz. Egy idő után azt fogod észrevenni: lassú és egyenletes lett a légzésed, a stressz pedig úgy elszállt, mint a kifújt levegő.

7. Fejmasszázs

Ha stresszelsz, gyakran érzed úgy, hogy valósággal zsong a fejed... ám ezen könnyedén segíthetsz! Kezdd el masszírozni az ujjbegyeiddel a fejed tetejét (vagy szerezz be egy fejmasszírozó eszközt, ma már fillérekért kapni bárhol), ha érzed, hogy felpezsdült a vérkeringés, csináld még egy darabig. Remekül oldja a feszültséget.

8. Vedd elő a képzeleted!

Ez a gyors stresszoldás egyik legjobb módja! A hosszú távon is alkalmazható nyugtató technikák közé tartozik, ha behunyt szemmel magad elé képzelsz egy olyan tájat, ahol bármikor szívesen elidőznél. Lehet tengerpart, alpesi falucska, sivatag vagy akár őserdő: a lényeg, hogy megnyugtasson. Ha stresszesnek érzed magad, hunyd be a szemed, és hívd elő magadban ezt a képet! Időzz el rajta, pihenj egy kicsit, eközben a valóságban is meg fogsz nyugodni.

9. Kapcsold ki magad!

Tarts 5 perc szünetet és tegyél félre mindent, amit addig csináltál! Ezután próbálj meg nem gondolni semmire: érezd a szőnyeget a lábad alatt, az arcodat simogató szellőt, a kávéd vagy az uzsonnád ízét. Hallgasd a légzésed vagy az utca monoton morajlását: kapcsolj ki! Ha el tudsz lazulni, a stresszt is magad mögött hagyod.

10. Engedd ki az ördögöt!

Van, hogy néha úgy érzed, szétvet az ideg és legszívesebben ordítanál? Hát ordíts! Persze nem azért kell halálra ijeszteni a kollégáidat, de ha van rá lehetőséged, nyugodtan kiáltsd ki magadból a feszültséget! Ugyanilyen hatásos, ha egy bokszzsákon vagy párnán vezeted le az összegyűlt stresszt.

Persze a leges-legegyszerűbb dolog, ha egyáltalán nem is stresszelsz: mindig lesznek olyan dolgok az életedben, amik felidegesítenek, ezért sokkal hatékonyabban szabadulhatsz meg tőlük, ha fel sem veszed őket! Ahogy a Brian életében is dalolták: „Mindig nézd az élet napos oldalát!"

Persze tudjuk, könnyű ezt mondani...

Olvasd el a korábbi stresszoldó tippjeinket:

Stresszoldó tippek 1.rész

Stresszoldó tippek 2.rész



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön