stresszoldó sport
Egészségmagazin.com   |   2017.03.09.

5 stresszoldó sport hajtós napokra

Érezted már, hogy edzés után teljesen felpörögsz, és majd' kicsattansz a jókedvtől? Nem ok nélkül, hiszen a mozgás endorfint szabadít fel, amiktől különösen elégedettnek és vonzónak érezheted magad. A stresszoldó sport tehát alapvetően nem csak a fizikai, de a lelki jólétedhez is hozzájárul. Mai cikkünkben olyan sportokat gyűjtöttünk össze, amik különösen hatékonyak a feszültség levezetésében.

reklám vége

Ép testben ép lélek

Ezt tartja a közmondás is, és milyen igaz! A túlsúllyal küzdőknek minden tevékenység megterhelő, fáradékonyabbak vékonyabb társaiknál, emiatt pedig állandóan kimerültnek érzik magukat. Ezzel szemben azok, akik nem cipelnek súlyfelesleget, és rendszeresen mozognak, jóval több energiával rendelkeznek. Egyes kutatások szerint az egészséges testalkatúak hajlamosabbak az élet derűs oldalát látni, és kiegyensúlyozottabban reagálnak stresszhelyzetekben is. Ez magyarázható azzal is, hogy a fitt és vonzó külső növeli az önbizalmat, emiatt a kisugárzásuk egészen magával ragadó tud lenni. Az edzés azonban nem csak jókedvet ad, de meg is követeli a pozitív, vidám lelki állapotot, hiszen a hangulatodtól függ a motivációd, a kitartásod, de még akár a fizikai erőd mértéke is.

Időnként azonban összegyűlhetnek a fejed fölött a felhők, vagy csak egész egyszerűen bal lábbal kelsz fel, és ekkor a stressz hamar rányomhatja a bélyegét a napodra. Jó hírünk van: nem kell, hogy beletörődj a „világ-vége" hangulatba! Dobd be gyorsan a táskádba az edzőruhádat, és irány sportolni! Azt is megmondjuk, hogy mik azok a mozgásformák, amik közül ilyenkor érdemes választanod.

5 stresszoldó sport, amibe azonnal belevághatsz:

1. Jóga

A jóga azért is számít olyan népszerű sportnak, mert egyszerre tartja karban a testet és a lelket, amire a pörgős életben szükség is van. Ennél a sportnál sokat tanulhatsz a szervezetedről, és az érzelmeid kontrollálásáról is. A sok nyújtás mellett légzőtechnikákat is elsajátíthatsz, ami segít a szívműködés kontrollálásában is - ez nem csak az órákon hasznos, bármilyen stresszes helyzetben bevetheted, hogy lenyugodj. A jóga által önmagadra koncentrálhatsz és fellélegezhetsz a mindennapi rohanásban.

2. Futás

Habár az idő jelenleg nem túlzottan futóbarát, de ilyenkor sem érdemes elpakolnod a szekrény mélyére a futócipőd és ruhád. Ha odafigyelsz a hidegben sportolás szabályaira, akkor télen is nyugodtan kocoghatsz!

Futás közben szimbolikusan magad mögött hagyhatod a problémákat, amik kísértik a mindennapjaid. Többek közt emiatt is olyan kiváló stresszoldó sport!

Másrészről pedig az élettani hatásai miatt ajánljuk: ahogy falod a kilométereket, az adrenalinszinted egyre magasabbra emelkedik, nő a pulzusszámod, a véred oxigénszintje, valamint az anyagcseréd is felgyorsul. Ezek a - stresszhez hasonló tünetek - pedig a futás végén elcsendesülnek, és sokkal nyugodtabb leszel, mint előtte voltál.

3. Pilates

A pilatest sokan tévesen a jógával azonosítják, ami valamilyen szinten érthető is, hiszen mindkét sport ugyanúgy szól a lélekről is. A különbség azonban abban rejlik, hogy a pilates a légzőgyakorlatok mellett olyan gyakorlatokból is áll, amelyek erősítik és nyújtják is az izmokat. Minden porcikádat átmozgatja, ezáltal felszabadítja a titkos energiaraktáraidat. A pilates nem csak az aktuális hangulatodon képes javítani, hanem megtanít arra is, hogyan irányítsd az érzelmeid és gondolataid a hétköznapokban. A pilatesben tehát a sport mellett egy remek mentális megerősítést is kaphatsz! Ha nem tudsz dönteni a jóga és a pilates között, akkor ezt a cikket olvasd el: http://www.egeszsegmagazin.com/sport-es-egeszseg/20161026-joga-vagy-pilates-melyiket-valaszd

4. Kertészkedés, házimunka

Nem olvastad félre, a kertészkedés és a házimunka valóban stresszoldó sport. Ki mondta, hogy edzeni csak konditeremben lehet? Az otthon annyi nagyszerű mozgásos lehetőséget biztosít, csak észre kell őket venned. Mi lenne jobb annál a hosszú irodában eltöltött órák után, mint kimenni a természetbe, a friss levegőre, és gondozni a kertet? Vagy mi tehetne jobb kedvűvé, mint ha alaposan kitakaríthatod a lakást? Tegyél be valami zenét, és riszálj bátran: ha teljes beleéléssel csinálod, a végére teljesen kifulladsz, és a gondjaid is elfelejted... ráadásul a kerted, vagy az otthonod is rendezettebb lesz, öröm lesz majd körülnézni.

5. Kickbox

Érezted már, hogy a feszültségtől képes lennél leütni valakit? Ha igen, akkor miért ne próbálnád ki a kickboxot? Ez az a sport, ahol a hetek, hónapok alatt felgyülemlett stresszt tökéletesen leadhatod, és - szigorú biztonsági szabályok mellett - nyugodtan meg is üthetsz valakit.

Hogy miért is olyan jó stresszoldó sport ez? Mert képessé válsz kontrollálni és előnyödre fordítani a negatív energiáid, miközben kőkeményen égeted a kalóriákat, és formálod az egész tested.

Neked melyik ötletünk tetszett a legjobban? A döntés a tiéd.

Mindegy melyiket választod, egészen biztos, hogy a tested mellett a lelked is hálás lesz érte! A sport nemcsak a testről szól, hanem az önkifejezésről, a felfrissülésről és a megújulásról is.

Stresszes a munkahelyed, vagy nagy a nyomás a családban? Küldd el ezt a cikket valakinek, akire szintén ráfér egy kis stresszoldás!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön