jóga és pilates
Egészségmagazin.com   |   2016.10.26.

Jóga vagy pilates? Melyiket válaszd?

Sok új trend érkezik a sport világába, amik közül sokszor elég nehéz kiválasztani azt az egyet, ami a legjobb lesz neked. Ha például közel áll hozzád a spiritualitás, de szívesen erősítenéd a tested minden porcikáját, akkor a jóga és pilates órák neked valóak. De melyiket válaszd? A mai cikkben összehasonlítjuk ezt a két, népszerű sportot!

reklám vége

A jóga és a pilates viszonylag új dolognak számít, hiszen csupán a 20. században jelent meg hazánkban. Sokan nem tudják, hogy van-e különbség a kettő között, és ha igen, akkor pontosan miben is térnek el egymástól. Ami igaz, hogy mindkét sportágban sok a nyújtás, az erősítés, valamint a meditáció, így a testet, lelket egyszerre frissítik fel. Ma már számtalan helyen elérhetőek a különféle órák, amelyek mindegyike rendelkezik egyfajta plusszal. A jógának például rengeteg változata létezik, mint például a bikram, astanga, iyengár jóga. Mindegyik egészen speciális és eltérő területeire hat a testednek és elmédnek.

A jóga célja

Amellett, hogy a jóga rengeteg nyújtó, erősítő gyakorlatból áll, amelyek javítják a fizikumodat, számtalan olyan elemet is tartalmaz, amelyek ugyanakkor az ellazulásra és a relaxációra ösztönöznek. Míg más mozgásformák, mint a foci, a konditermi edzés, vagy éppen az úszás azt próbálja elérni, hogy minél inkább a teljesítményedre összpontosíts, és hozd ki magadból a legtöbbet, addig a jóga a mozgáson keresztül próbálja a figyelmed a belső világod felé fordítani. Nemcsak a tested, hanem a lelked is erősíti azzal, hogy a mozgás középpontjába állítja. A jóga az egyetlen olyan mozgásforma, amely egyszerre relaxál és meg is mozgat.

A pilates célja

Egy pilates órán a legfontosabb a megfelelő légzéstechnika elsajátítása, ugyanis csak így juthat kellő energiához az izom, hogy fejlődhessen. Ennél a sportágnál előtérbe kerülnek a felsőtest izmai, mint a váz és a mellkas izomzata. A pilates gyakorlatokkal erősödik, ugyanakkor rugalmasabbá is válik a felsőtested, javíthatsz a rossz testtartásodon, valamint a gyenge izomzatból fakadó légzési elégtelenségeken.

Hasonlóságok és különbségek

Nem véletlen, hogy sokan összekeverik a jógát a pilatessel, és fordítva. Számos közös elemük van, amelyet mindkét sportág felhasznál, ilyen például a hasizmokat igénybe vevő gyakorlatok. Ha a hátaddal vannak panaszaid, legyen szó krónikus hátfájásról, vagy rossz testtartásról, akkor mindkettő jó választás, ugyanis a törzsizmok kondíciója javítható bármelyikkel. Ráadásul csillapítják is a fájdalmat.

A jógával szemben azonban a pilates jóval rövidebb periódusokból áll, ami gyorsabb, látványosabb eredményeket hoz. A jógázók kicsit később tapasztalhatják meg a sportág hozta jótékony változásokat az életükben, mivel ez egy sokkal lassabb mozgásforma, ráadásul a nem kézzel fogható belső békédet is formálja.

A jóga és a pilates kiegészítik egymást?

Hogy a két sport kombinálásával milyen nagy sikerek érhetőek el, azt nem napjainkban fedezték fel: már a háborúban is ezzel a két sporttal regenerálták a katonákat. A mozgás és test rehabilitációját pilatessel, míg az elme és a lélek felfrissítését, és nyugtatását, a jógával érték el. Mindkettővel más célokat érhetsz el - ez azonban azt is jelentheti, hogy érdemes a kettő mozgásformát kombinálnod! A jóga gyakorlásával rugalmasabbá teheted a tested, beleértve az ízületeidet is, míg a pilates ellazítja a feszes izmokat, amik így a későbbi megerőltetés során sokkal erősebbek lesznek.

Mik a Te céljaid?

Most, hogy már ismered, melyik sportág miben lehet segítségedre, csupán meg kell határoznod, hogy a mozgással neked milyen távlati céljaid vannak. Szeretnél egyensúlyba kerülni a testeddel és lelkeddel egyaránt? Akkor a jóga a neked való sport. A választás itt pedig még nem áll meg, hiszen számtalan változatát kipróbálhatod, amik segítségével további előnyökre tehetsz szert. Vagy te inkább egy karcsúbb és sportosabb testet szeretnél viszontlátni a tükörben? Ez esetben a pilatest javasoljuk, ugyanis ez garantáltan formába hozza a tested, rövid időn belül.

Használd ki mindkettő előnyeit és kombináld!

Nem maradt más, minthogy megkeresed a hozzád legközelebb termet, ahol mindkét szenvedélyednek hódolhatsz!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön