jóga
Egészségmagazin.com   |   2015.10.31.

4 ok, miért kell azonnal elkezdened jógázni

Bár több ezer éves sportról beszélünk, a jóga csak napjainkban kezd igazán elterjedni hazánkban - sőt, jelenleg mindenki jógalázban ég! De miért ilyen népszerű ez a sport, és hogyan hat az egészségedre? Összegyűjtöttünk 4 okot, amik láttán azonnal jógaszőnyegre kapsz majd!

reklám vége

Kinek ajánlott a jóga?

Nem mozogsz eleget?

A mozgáshiány izomgyengeséghez, vagy -merevséghez vezethet, amit elkerülhetsz ezzel a kímélő mozgásformával. De ha szeretnél kicsit elszakadni a nyüzsgéstől és problémáktól, a jógát neked találták ki!

Rendszeresen sportolsz, de valami miatt le kell róla mondanod?

Ha sérülés miatt ki kell hagynod a megszokott edzésedet, vagy ha gerincbántalmakkal, krónikus hátfájással, ízületi megbetegedésekkel küzdesz, amik miatt a legtöbb sportot nem űzheted, a jóga akkor is neked való!

Mitől olyan nagy szám a jógázni?

A jóga egy komplex mozgásforma, amely fejleszti a testet, ugyanakkor a lélekre is gyógyító hatása van. Kicsit olyan, mintha sport közben meditálhatnál: két legyet egy csapásra, ami különösen hasznos a rohanó világban!

Különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre erősíti és lazítja az izmokat, miközben kíméli az ízületeket. Ha pedig olyan mozgásformát keresel, ami kicsit nagyobb fizikai igénybevétellel jár, ma már számos irányított órával találkozhatsz az edzőtermekben, amelyek a jóga mozdulataira épülnek, másfajta mozgásformával vegyítve.

A jógától jobb lesz a szex - és minden más is

Igen ez valóban így van! Nem csak azért, mert bizonyos pózok már önmagukban is orgazmust okozhatnak, hanem azért is, mert a jóga önmagad elfogadására, a belső harmóniára nevel. Megmutatja, hogy miként fedezheted fel érzéseidet és hogyan fejezheted ki azokat. Ezekre épül egy örömteli szexuális együttlét is, ami mindkét felet elégedettséggel tölti el.

Ezen kívül a jóga enyhíti az alvási zavarokat, sőt még az éhségérzetedre is hatással van. A jóga befolyásolja az agy neurotranszmitter és a szerotonin termelését: az utóbbit örömhormonként is ismerheted.

Egy külföldi börtönben végzett kísérletben például a résztvevő rabok már 10 hét jóga foglalkozás után kevesebb agresszióról és közérzetük javulásáról számoltak be - sőt, már Magyarországon is elkezdődött az első börtönjóga-project a rabok életminőségének javítása, és a börtönbeli agresszió csökkentése érdekében.

Jóga

Mire jó a jóga?

A kiegyensúlyozottságon kívül egyéb egészségügyi problémát megelőzhetsz, vagy kezelhetsz vele. Például:

1. Javít a pitvarfibrilláción

Egy kísérlet során 3 hónapig figyelték a résztvevők szívműködését, pulzusszámát, vérnyomását, szorongás-szintjét. Megkérték a kísérleti alanyokat, hogy legalább heti kétszer jógázzanak. A megfigyelés végére bebizonyosodott, hogy az alanyok által bejelentett szívműködéssel kapcsolatos problémák 50%-kal csökkentek. A szívritmusuk is lassult, 67 dobbanás per percről, 62 dobbanásra. És ha ez nem lenne elég, elmondásuk alapján a szorongásuk is csökkent a mindennapokban.

2. Csökkenti a vérnyomást

Erre bizonyítékot egy külföldi kutatás ad, amelyben hiperaktív gyerekek magas vérnyomását igyekeztek csökkenteni Hatha jógával (a jóga típusokról lejjebb még olvashatsz). Azoknál a gyereknél, akik rendszeresen ilyen órákat látogattak, később egyértelműen alacsonyabb vérnyomást mértek és viselkedésük is javult. Ha te is magas vérnyomással küzdesz, érdemes megpróbálnod tehát ezt a jógatípust!

3. Segít a fogyásban

A jóga befolyásolja a test leptin termelését, amely az energiafelvételt és -elosztást koordinálja. Azok, akik rendszeresen jógáznak 36%-kal több leptinnel rendelkeznek. Léteznek, ráadásul különleges pózok, amelyek kifejezetten ezt a célt szolgáljak, erről hamarosan egy másik cikkünkben olvashatsz bővebben.

4. Sok fantasztikus hatása van testedre

A jóga képes erősíteni az immunrendszert, hatással van a hormon-, valamint az idegrendszerre, de még akár a menstruációs fájdalmakra is jó orvosság.

Melyik jógát válaszd?

Ha szeretnél komolyabban megismerkedni a jógával, akkor hamar rá fogsz jönni, hogy a jóga önmagában egy igen tág fogalom, melynek számtalan fajtája létezik - és laikusként nehéz eldönteni, hogy melyik lesz neked a legjobb.

Ezért egy rövid összefoglalót írtunk neked a legismertebb jóga-fajtákból, hogy könnyebb legyen a döntés!

  • Hatha jóga

Leginkább statikus pózokból felépülő óra, amely az egyensúly megtartására fókuszál. Elsőre egyszerűnek hangzik, hiszen nincs benne semmi ugrabugra, de egy Hatha jóga óra utána garantáljuk, hogy olyan testrészeidben is izomlázad lesz, amik létezéséről talán nem is tudtál!

Ennek az óra típusnak fontos eleme a pránajáma, vagyis a légzéstechnika.

  • Astanga jóga

Az Astanga jóga dinamikusabb felépítésű, amelyben meghatározott sorrendben, átfűzésekkel kell váltogatni a pozíciókat megállás nélkül. Egy-egy alkalom erősen izzasztó!

  • Bikram jóga

A Bikram jóga 26 féle pózát 38-40 fokos teremben kell elvégezni. A hőségnek két oka van: az egyik, hogy a szalagok ilyen hőmérsékletben könnyebben nyúlnak, a másik pedig, hogy az izzadás által méregtelenít a szervezeted.

  • Iyengar jóga

Ha úgy érzed, nehezedre esnek az alappózok, akkor ez lesz az Iyengar jóga a Te fajtád. Azoknak ajánlott ez az óra, akik nem annyira hajlékonyak, vagy más egészségügyi probléma miatt megterhelőnek tartják a hagyományos jógatípusokat. Ezeken az órákon a különböző eszközök segítségével Te is képes leszel megtartani a pozíciókat.

A jóga térhódítása valószínűleg annak is köszönhető, hogy manapság egyre többen, egyre aktívabban keresnek olyan mozgásformákat, ami segít egy kicsit megnyugodni, ellazulni, kikapcsolni a napi rohanásból.

A jóga pont erre való: valóban különleges és felszabadító élmény, amelyet érdemes mindenkinek kipróbálnia!

Jógára fel!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön