stressz
Egészségmagazin.com   |   2016.03.19.

30 villámgyors módszer a stressz azonnali kezelésére – 2. rész

Te mit csinálsz, ha rossz napod van? Segítünk a stressz instant leküzdésében: mostani cikksorozatunkban 30 olyan megoldást mutatunk, amik azonnal csökkentik a stressz-szintedet. Itt a sorozat 2. része, olvass tovább!

reklám vége

Az előző cikkben már ajánlottunk 10 módot arra, hogy elűzd a feszültséget, reméljük néhányat már kipróbáltál és be is váltak! Íme a következő adag instant tanács, szeretnénk még tovább bővíteni a fegyvertárad arra az esetre, ha ismét támadna a stressz!

1. Hallgass nyugtató hatású zenét!

Vannak, akik nem igazán jönnek be a lassan induló jógavideók vagy -órák, ezzel nincsen semmi baj. Van, hogy az a módszer, amit magadnak találsz ki, és ami mellett ki tudsz tartani, sokkal hatékonyabb, mint a „jól bevált" megoldások.

Keress az interneten nyugtató hatású muzsikát, figyelj az egyenletes légzésre, és végezz olyan nyújtásokat, amit éppen a tested kíván.

A másik jó megoldás, ha szimplán lefekszel a földre zenehallgatás közben, és tudatosan ellazítod minden izmod. Vigyázat! Ha sikerül igazán ellazulnod, akkor könnyen lehet, hogy el is szundikálsz közben! A munkahelyeden, vagy ha épp késésben vagy valahonnan, próbálj ki inkább egy másik gyakorlatot!

2. Egyél egy kocka étcsokit!

Az étcsokoládé egy olyan ízletes nassolnivaló, amely tele van stresszoldó tulajdonságokkal rendelkező tápanyagokkal. Mindig ellenőrizd azonban az étcsoki kakaótartalmát, mert néha megpróbálhatnak becsapni: hiába az a neve a terméknek, hogy étcsokoládé, előfordul, hogy csak 45% a kakaótartalma. Keress legalább 70%-os étcsokit, az lesz a nyerő!

3. Beszéld ki magadból!

A stressz hatásai eszkalálódnak, ha magadban tartod, ami stresszel! Segítsd az elméd a feldolgozásban azzal, hogy beszélsz róla egy baráttal. Ha vallásos vagy, az ima is segíthet, (ki mással oszthatnád meg, ha nem Istennel?), ha pedig nem szokásod, akkor egyszerűen beszélj magadban. Ez egy remek módja annak, hogy rájöjj, mi is okozza a stresszhatást, és hogyan szüntetheted meg azt a bizonyos tényezőt. Egy beszélgetés végén érezni fogod a válladról leeső terhet.

4. Kerüld el a gyorskaját és a nasikat!

Egyszerű megoldásnak tűnhet, hogy egyszerűen csak felfalod az érzéseidet, de nem fog segíteni. Az alkohol, a cukorkák, kekszek, torták, csipszek, amelyeknek nagy a cukor-, nátrium- és zsírtartalma, egyáltalán nem jók a stressz csökkentésében. Az említettek helyett válassz "rendes" ételeket, salátákat, sovány húst, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű péksüteményeket, halat a benne lévő omega-3 zsírsavval, ami segít legyőzni a stressz káros hatásait.

5. Iktass be egy kütyü-szünetet!

Tudtad, hogy a tömegkommunikációs eszközök állandó használata Amerikában például a 6. leggyakoribb stressz-okozó?! A mai okostelefonok minden ilyen eszközt helyettesíteni tudnak már: egyszerre nézhetsz rajtuk TV-t, hallgatgatsz rádiót, internetezhetsz, Facebook-ozhatsz. Iktass be egy szünetet minden napodba, tedd egy el egy kis időre készüléked, és élvezd a hiánya okozta áldásos CSEND-et,és a saját gondolataidban való elmerülést!

6. Tölts le egy anti-stressz alkalmazást!

Ha mégsem sikerült letenni azt az okostelefont, akkor legalább váljon hasznodra! Keress nyugtató zenét játszó alkalmazást vagy olyat, amely a légzésedre tanít meg figyelni. Az alkalmazások között böngészve olyat is találhatsz, ami megtanít meditálni, vagy azt mutatja meg, hogyan találd meg a különböző nyugtató akupresszúrás pontokat a testeden.

7. Mosolyogj! :-)

Amikor éppen nagyon stresszelsz valamin, akkor valószínűleg nincs sok kedved mosolyogni, de hidd el, csak egy kis erőfeszítésedbe kerül egy mosolyt megereszteni, de annál nagyobb hatással lesz a hangulatodra. A mozdulat már önmagában is olyan hatást vált ki, amit az agyad a boldogsággal, jó érzésekkel hoz kapcsolatba.

Ha ez semmiféleképpen nem megy, akkor jöhet a következő tipp:

8. Keress vicces videókat a neten!

Lehetnek ezek vicces kutyás vagy macskás videók vagy szerencsétlen emberek, akik jó nagyokat esnek a felvételeken, a lényeg hogy megnevettessenek. Egy kiadós nevetés bizonyítottan erősíti az immunrendszered, javítja a memóriád, a kreativitásod, és még a stresszhormon szintjén is képes csökkenteni.

9. Írj hálaadó füzetkét!

Azzal, hogy kinevezel egy könyvecskét és írni kezded magadnak, hogy miért is vagy hálás, lassan elkezded majd az élet pozitív oldalát nézni. Ahogy sorolod azokat a dolgokat, amiért hálás vagy az életedben, a stresszfaktorok el is fognak törpülni mellettük, és elérsz arra a pontra, ahol el tudod őket engedni, és el tudsz kezdeni fókuszálni arra, ami igazán számít.

10. Rágj el egy cukormentes rágót!

Egy 2008-as kutatást arra az eredményre jutott, hogy a rágózás képes csökkenteni a kortizol-, azaz stresszhormon szintet a szervezetben. A kutatás résztvevői azt nyilatkozták, hogy rágózás után kevésbé aggódtak vagy szorongtak. Próbáld ki: a legrosszabb, ami történhet, hogy „csak" jó illatú lesz a leheleted.

Stresszoldásra fel, ne felejtsd el kipróbálni a tanácsainkat egytől-egyig, és ne felejtsd el azt a mosolyt elereszteni minden egyes alkalommal, amikor egy stresszesnek tűnő embertársad mellett haladsz el!

Oszd meg ezt a cikket barátaiddal is, és számoljatok le együtt a stresszel!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön