stressz
Egészségmagazin.com   |   2015.08.20.

Vigyázz, a stressz a fogaidat is támadja!

Bizonyára te is tudod, hogy a stressz hosszútávon rányomhatja a bélyegét az egészségedre. Ha nagyon stresszes életmódot folytatsz, sok problémád van, akkor fájhat a fejed, gyomorbajokkal küszködhetsz. Ám ennél van még tovább is: ha nem vigyázol, és nem próbálod valamilyen módon feloldani a feszültséget, a fogaid is bánhatják!

reklám vége

Te mit csinálsz, ha tiszta ideg vagy? Csikorgatod a fogad? Eszel egy csokit, hogy jobb kedved legyen? Rágod az ajkaidat, amikor feszült vagy?

Egyiket se tedd: a stressz nem csak a fejben, vagy a gyomorban, de a szádban is komoly problémákat okozhat!

Mit okoz a stressz a szájban?

A stressztől kisebb fekélyek, sebek és herpesz is kialakulhatnak, az ideges fogcsikorgatás és egyéb káros szokások hatásairól nem is beszélve. A stressz még parodontális, azaz fogágyi betegségeket is okozhat, vagy súlyosbíthatja a már meglevő problémát.

Stressz hatása alatt sokan próbálják nassolással tompítani a rossz érzéseket, ilyenkor több egészségtelen, zsíros ételt, például chipset, vagy cukros nasit, csokit fogyasztunk. Ez egyértelműen növeli a fogak romlásának esélyét.

Bármilyen lelkiállapotban is vagy, ilyenkor a legjobb, ha emlékezteted magad, hogy valójában mit is teszel éppen szegény fogaiddal.

Nem kell abbahagyni a nassolást, de válts egészséges falatokra, majszolj gyümölcsöt vagy zöldséget, ha úgy érzed, valamit mindenképpen enned kell!

Ez is csak megszokás kérdése! Természetesen az a legjobb, ha a nasi helyett a mozgást választod, mert sportolás közben nem is figyelsz a csalogató falatokra, csak a felszabadult jótékony energiát érzed.

Másik gyakori probléma a fogcsikorgatás, amit lehet, hogy észre sem veszel! Sokan ugyanis éjszaka, álmukban csikorgatják fogaikat, és ha párjuk nem szól rájuk, akkor akár évekig is észrevétlen maradhat ez a rossz szokás.

Ha reggel, felkeléskor úgy érzed, hogy sajog az állkapcsod, fogaid, akkor kezdj el gyanakodni! Akár éjjel, akár nappal jön rád a fogcsikorgatás, keress rá gyógyírt, mert nem csak a fogaidat roncsolhatja, hanem a temporomandibuláris együttes, a koponya és az alsó állkapocs találkozásánál elhelyezkedő terület problémájához is vezethet.

Ha felkeresed a fogorvosod, ő el tud látni tanácsokkal sőt, létezik már olyan éjjeli készülék is, amit alváskor viselhetsz, hogy megakadályozza a fogcsikorgatást.

A depresszió a fogaknak is árt

Ha annyira megterhel a stressz, hogy már-már depresszióba hajlasz, akkor arra is oda kell figyelned, hogy ne hanyagold el a rendszeres fogmosást, a fogselyem használatát és a szájhigiénia fenntartását, így legalább csökkented az ínybetegségek és a fogszuvasodás kockázatát. Attól nem lesz jobb kedved, ha a fogorvoshoz kell járnod tömésért...

Figyelj oda a legkisebb elváltozásokra is, mert intő jelek lehetnek! Például ha apró fekélyeket veszel észre, akkor tippelhetsz arra, hogy többet kellene a stresszoldással foglalkoznod. Ezek a fekélyek általában fehér vagy szürkés színűek, szélük vöröses, és a száj belsejében jelentkeznek, általában párban, de több darab is lehet belőlük. Ezek a sebecskék nem fertőzőek, rendszerint körülbelül 7-10 nap alatt felszívódnak.

A szakemberek a mai napig nem teljesen biztosak benne, mi okozza ezt a jelenséget: lehet immunrendszer-problémáról, baktériumokról, vírusokról is szó. Ám több mint valószínű, hogy a stressz, a kimerültség és az allergia is növelik annak esélyét, hogy kialakuljanak ezek a kis fekélyek a szájban.

A gyógyulás gyorsítására használj szájfertőtlenítőt, ecsetelőt, és kerüld a fűszeres, csípős, túl meleg ételeket, magas savtartalmú élelmiszereket, például paradicsomot vagy citrusféléket.

Hogyan hat a stressz az ínyedre?

Kevesen tudják, de a stressz - többek között - ínygyulladást, ínyvérzést is okozhat. Ha ilyen tüneteket észlelsz, fordulj a természet patikájához; a rebarbara, gyömbér, friss citrom, zöldpaprika, E-vitamin és a borsmenta fogyasztása jó hatással van az ínyedre is. Ha a tünetek nem múlnak, akkor pedig irány az orvos, mielőtt komolyra fordul a baj!

Bár a szakértők folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy próbáljunk stresszmentes életet élni, de te is tudod, hogy ez mai világunkban szinte lehetetlen; nem lehet kiiktatni a főnököt, a forgalmi dugókat, az exünk esküvői fotóit az életünkből.

Ezért - ha már elkerülni nem tudod - harcolj ellene! Ha sporttal, mozgással, egészséges étkezéssel ellensúlyozni tudod a negatív hatásait, akkor nyert ügyed van.

Akármilyen stresszesnek is érzed magad tehát, ne feledkezz meg az itt olvasottakról, vigyázz a fogaid és szájüreged egészségére, hiszen még sokáig szükséged lesz rájuk!

Oszd meg ezt a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön