Természetes fogfehérítés
Egészségmagazin.com   |   2016.09.15.

Természetes fogfehérítés otthon!

Az, hogy szép és egészséges fogaid legyenek, nemcsak akkor fontos, ha hollywood-i sztár vagy. A ragyogó fogsor a mindennapi életben is magabiztosságot ad: nyugodtan mosolyoghatsz egy állásinterjún, nem kell feszengened a randikon... Ha tovább olvasol, eláruljuk a természetes fogfehérítés titkát, megtudhatod, hogyan teheted tökéletessé a mosolyodat ártalmas és drága vegyszerek nélkül!

reklám vége

Manapság a fogak állapota és kinézete talán fontosabb, mint valaha: mindenhonnan vakítóan fehér mosolyú, tökéletes fogsorral megáldott arcok vigyorognak rád. Néhány munkakörben (például a képernyőn szereplő sztárok esetében) ez már olyannyira általános, hogy inkább az tűnik fel, ha valakinek nincs colgate-mosolya.

De mitől sárgulnak a fogak? Nos, az elszíneződést ezerféle dolog okozhatja:

  • Bogyós gyümölcs, vörösbor, kávé, tea, cukros üdítők: a színes étkezés az egyik leggyakrabban emlegetett „ellenség". Mindegyiküket élvezet fogyasztani, a hatásukkal szembesülni azonban már a legkevésbé sem az.
  • Ugyanilyen hatású az alattomos nikotin is, a dohányzás ezért szintén főgonosz, ha a sárgás fogak okait kutatjuk.
  • A fogak állapotát és színét is befolyásolja a genetika. Ha gyengébb fogakat örököltél, simán előfordulhat, hogy azonos szokások mellett is sárgábbak a fogaid, mint egy szerencsésebb barátodnak.

De mit tehetsz, ha úgy döntöttél, hogy nem törődsz bele a sárgás fogakba és fehérré varázsolod a mosolyod? Jó hírünk van: nem kell tízezreket költened olyan fogfehérítő eljárásokra, amik hosszútávon roncsolják a fogzománcot, mivel léteznek olyan természetes fogfehérítő módszerek és növények, amelyekkel hatásosan, de természetesen fényesítheted megsárgult önbizalmadat. A legtöbbet ráadásul megtalálod otthon a konyhában!

Természetes fogfehérítés a konyhából

1. Babérlevél

Gondoltad volna, hogy ez a fűszer nem csak arra jó, hogy folyton ki kelljen halászni a levesből? Kiváló a természetes fogfehérítéshez is.

Fogj egy levelet, és morzsold porrá, adj hozzá valamilyen citruslevet (narancs, citrom, lime), hogy kenhető masszát kapj, amivel utána simán moss fogat. Használd hetente 2-3 alkalommal és várd a hatást!

2. Eper

Az epret sokan az egyik legfinomabb és legerotikusabb gyümölcsnek tartják, ám azt már kevesen tudják, hogy fogfehérítőnek is kiváló.

Fogj 2-3 szimpatikus epret, nyomd össze őket és mosd meg vele a fogaidat! Ha naponta 2x alkalmazod a módszert, 2 vagy 3 héten át, meg fogsz lepődni, milyen hatásos!

3. Természetes fogfehérítés olajokkal

Az olíva-, szezám- vagy kókuszolaj nemcsak főzésre jó, hanem szájápolásra is. Létezik ugyanis egy módszer, amit magyarul olajhúzásnak vagy olajrágásnak is szoktak nevezni (angolul oil pulling), de inkább egyfajta öblögetésnek felel meg. A lényege, hogy beveszel egy evőkanálnyi olíva, szezám vagy kókuszolajat, és simán öblögetsz vele. Ugyanúgy kell csinálni, ahogy szájvízzel tennéd, de több ideig, 15-20 perc az ideális. A kellemetlenségekért cserébe egészségesebb, fehérebb fogakat kapsz, ráadásul a módszer az általános szájhigiéniádat is javítja.

4. Kurkuma

Ezt az egzotikus fűszert nálunk is egyre gyakrabban használják mindenféle ételben. Jellegzetes, sárgás színe van, így meglepő lehet, de fogfehérítésre kiváló! Fél kanál kurkumához csöpögtess nagyjából ugyanannyi vizet, hogy fogkrémhez hasonló pasztát kapj, majd moss fogat vele!

5. Szódabikarbóna és citrom

A szódabikarbóna általános csodaszer, hiszen rengeteg dologra felhasználható a háztartásban, ráadásul olcsó is. Ha a természetes fogfehérítés a célod, akkor arra is kiváló!

Ehhez használhatod önmagában a fogkefédre szórva, vagy adhatsz hozzá némi citromot; ezzel a készítménnyel lágyan dörzsöld végig a fogaidat. Régóta használják fogápolásra, próbáld ki nyugodtan te is!

6. Guavalevél

A guava egy nálunk egyre népszerűbb trópusi gyümölcs, fájának levele pedig kiváló természetes fogfehérítő, ráadásul a kellemetlen leheletet is eltünteti. Törj össze néhány szárított levelet (ha van mozsarad, könnyebb dolgod lesz), majd fogkefe segítségével moss vele fogat!

7. Édesgyökér

Ezt az Afrikában honos növényt évszázadok óta használják fogápolásra a bennszülöttek. Te is követheted a példájukat: kezdj el rágcsálni egy kis szelet édesgyökeret, amíg a széle olyan nem lesz, mint egy mini fogkefe! Az újdonsült fogkeféddel dörzsöld végig a fogaidat ugyanúgy, mintha a rendessel csinálnád!

A természetes fogfehérítés neked is elérhető, mert ezek a fogfehérítő szerek olcsók és hatékonyak, ráadásul a fogaidat sem károsítják annyira, mint a fogfehérítő eljárások. Bár némely módszer kétségkívül hosszadalmasnak és macerásnak tűnik, tégy egy próbát velük! Néhány hét múlva a fehér mosolyod kárpótol majd a fáradalmakért!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön