kurkuma
Egészségmagazin.com   |   2016.07.02.

Mire jó a kurkuma, vagy más néven az indiai sáfrány?

Odavagy az indiai konyháért és fűszerekért? Akkor van néhány jó hírünk! Az indiai konyha egyik legalapvetőbb fűszere a kurkuma (curcuma longa), más nevén indiai sáfrány az egyik legegészségesebb fűszer a világon - hatóanyagát, a kurkumint az indiai ayurvédikus gyógyítók évszázadok óta gyógyszerként tartják számon.

reklám vége

Nézzük meg a kurkuma 9 legegészségesebb tulajdonságát:

1. A kurkuma hatékony védelem az allergiás tünetek ellen

A kurkuma képes megakadályozni a szervezet hisztamin-termelését, ezáltal csökkenteni az allergiás tüneteket. A hisztamin okozza a szénanátha tipikus tüneteit (tüsszögés, könnyezés, bedugult orr). A kurkuma kiváló ellenszere az asztmának és a különböző ekcémás rohamoknak is. Mindezek a fűszer antioxidáns hatásának köszönhetőek, ami a kutatások szerint annyira erős, hogy némely, gyógyszeriparban forgalmazott termék is kiváltható vele (pl. Hydrokortison, Phenylbutazon, Aspirin és Ibuprofen).

2. Az indiai sáfrány segít a bőr természetes szépségének megóvásában

Az ősi ayurvédikus gyógyítók régóta használják a kurkumát, mind frissen szedett, mind őrölt változatában pattanások és pikkelysömör (pszoriázis) kezelésére. Sőt, a kurkuma fogyasztása segít a kellemetlen bőrtünetek eltüntetésében is - legalábbis a néphit szerint - ez azonban egy hosszú távú, placebo-hatástól mentes kutatás során még bizonyításra vár.

3. „A hosszantartó élet fűszere"

A New York-i Tudományos Akadémia egy patkányokon végzett, 2004-ben közreadott kutatása szerint a kurkumin egyik mellékterméke, a tetrahidrokurkumin 12%-kal megnövelte az állatok élettartamát. Egy másik, 2011-ben megjelentetett, orsóférgekkel végzett tanulmány hasonló eredményekről számol be. A kurkumának ez a csodálatos tulajdonsága szintúgy antioxidáns hatásának tudható be.

indiai sáfrány

4. Segít az ízületi gyulladások leküzdésében

Számos tanulmány bizonyítja a kurkuma erős gyulladáscsökkentő és antireumás hatásait. Az Arthritis és Reumatológia című lap 2006. novemberi tanulmányában a szakemberek három fő kurkuminoidot különböztetnek meg, amelyek a kurkuma ízületi gyulladáscsökkentő hatásaiért felelősek. Ha reumás panaszaid vannak, vagy ízületi gyulladásban szenvedsz, igyál meg reggelente egy anti-reumatikus kurkuma-teát, és meglátod, segíteni fog.

5. A kurkuma rákmegelőző hatású

A kurkuma az egyik leghatékonyabb élelmiszer a rák leküzdésében. Kémcsőben és állatokon végzett kutatások egyaránt kimutatják a kurkuminban található széles spektrumú rákellenes hatóanyagokat. A kurkuminban lévő anyagok például azonosítani tudják a lehetséges rákos sejteket, és beindítják azok önmegsemmisítő reakcióit (apoptózis). A kurkuma egyéb összetevői pedig megakadályozzák a nitrózamin és az aflatoxin termelődését - ez a két anyag a legismertebb a különböző típusú rákos megbetegedések létrejöttében.

6. Az indiai sáfrány egészségesen tartja a szívedet is

A kurkumagyökér még a szívre is jótékony hatással van. Fogyasztásával megelőzhető, sőt visszafordítható a szívhipertrófia (szívmegnagyobbodás), amit legtöbbször az állandó magas vérnyomás és szívinfarktus okoznak. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a kurkuma ezekre is, valamint a vérkeringésre is jó hatással van.

7. A kurkuma képes hatástalanítani a Helicobacter pylori-t

Az ismertebb nevén H. pylori egy patogenetikus baktérium, amely emésztési zavarokat, illetve gyomorrákot okoz. A tanulmányok azt mutatják, hogy a vizsgált növények közül (pl. kömény, gyömbér, chilli stb.) egyik sem győzte le olyan hatékonyan a H. pylori baktériumot, mint az indiai sáfrány. Fontos megemlíteni, hogy a kurkuma igen jó ellenszere a fekélyes vastagbélgyulladásnak is!

8. Kurkumával a szemed egészségéért

A felnőttkori vakság egyik fő okozója a szürkehályog. A cukorbetegségre és magas vérnyomásra hajlamos embereknél a szürkehályog kialakulásának magas a kockázata. Nem titok, hogy a kurkuma nagymértékben késlelteti a szürkehályog kialakulásának a veszélyét, amit szintén patkányokon végzett kutatások erősítenek meg.

9. Küzdd le az Alzheimer-kórt az indiai sáfrány segítségével!

Indiában az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek jóval alacsonyabb százalékban fordulnak elő, mint pl. az Egyesült Államokban, ahol ez a hatodik leggyakoribb halált okozó betegség. Ez késztette szingapúri tudósokat arra, hogy megvizsgálják a curry-fogyasztás és a kognitív funkciók közötti viszonyt idős ázsiai pácienseik körében. Az eredményt 2006-ban publikálták az Amerikai Epidemológiai Magazin hasábjain, ami érdekes volt, bár kevésbé meglepő: azok az alanyok, akik gyakran vagy nagyon gyakran fogyasztanak curry-t (aminek az egyik alapvető sárga színű fűszere a kurkuma) sokkal jobban teljesítettek az MMSE-méréseken (így hívják a kognitív funkciókat vizsgáló méréseket), mint azok, akik csak alkalmanként, illetve soha nem esznek curry-t.

Milyen mennyiségű indiai sáfrány fogyasztása szükséges az egészséghez?

A fenti pozitív hatások elérése érdekében azonban figyelnünk kell arra, hogy a kurkumát megfelelő dózisban fogyaszd. Ez azt jelenti, hogyha ételeidet kurkumával fűszerezed (pl. tojásrántottát, rizst, húsokat, grillezett zöldségeket, smoothie-t vagy kurkumás gyömbérteát), legalább egy fél evőkanálnyi kurkumát használj fel. Ez nem lehet nagy probléma, hiszen egészségvédő hatásain túl a kurkuma alapvetően finom is, így sokan szívesen fogyasztják.

Érdekesnek találtad a cikket? Küldd el másoknak is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön