medvehagyma
Egészségmagazin.com   |   2015.03.05.

Erdők, mezők kincsei: a medvehagyma

A ma már gasztronómiai népszerűségre is szert tett medvehagyma nevét a barna medvék után kapta, akik tavaszi fáradtság ellen fogyasztják az üde zöld leveleket. Minden évben március közepén indul a szezonja, azonban idén az enyhe tél miatt már megtalálható az erdőkben a nagyszerű tulajdonságokkal bíró növény. Mivel nem védett, ezért bárki szedheti és szabadon felhasználhatja, azonban a törvényi előírások alapján egyszerre legfeljebb két kilónyi gyűjthető. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető medvehagyma rengeteg módon felhasználható, és több gyógyhatása is ismert.

reklám vége

A medvehagyma a tavasz hírnöke

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják termését a tavaszi fáradtság ellen, gyakran még a föld alól is kiássák. A vaddisznóknak hasonlóan kedvelt étele, azonban érdemes tudni, hogy a kutyák számára mérgező. Népies nevei: kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sási-hagyma, vadfokhagyma.

A medvehagyma egész Európában megtalálható, azonban a mértéktelen gyűjtése és fogyasztása miatt veszélyeztetetté válhat a túlélése.

Fehér, megnyúlt buzogány alakú hagymájából általában kettő hosszúkás, kb. 15-20 centiméteres levél nő. Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi, azonban csak a virágzás előtt szedhető. Évelő növény; nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát. Érdemes mindezt fejben tartani, mert bár a gyöngyvirág levele sokban hasonlít a medvehagymára, utóbbival ellentétben mérgező, így fogyasztása nem javasolt.
Már március elején látható hajtásai vannak, de általában csak a hónap közepén lesz szedhető. Idén azonban, az enyhe tél miatt, már fellelhető az erdők zöld levelű kincse.

Miért fogyasszunk medvehagymát?

A medvehagymát bátran nevezhetjük gyógynövénynek, hiszen jó a gyomornak, bélrendszernek, hatásos a krónikus hasmenés és székrekedés ellen is. Emellett enyhíti a szédülést, a fejfájást; csökkenti a magas vérnyomást és a vérzsírt; vizelethajtó; tisztítja a vért a vesét és a húgyhólyagot és a végtagok keringését is javítja. Fokozza az étvágyat és a C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert. A vöröshagymához hasonlóan kiváló a légúti megbetegedések, a hurut esetén. Rendszeres fogyasztása segít a koleszterinszint csökkentésében, így számos szív- és érrendszeri megbetegedés elkerülhető. Egyes bőrfelületi, gombás fertőződés esetén hasznosítható borogatásként, lemosóként.

A medvehagyma sajátos illata és íze miatt kitűnő fűszernövény. Nyersen szendvicsekhez fogyasztva, szárítva és összeporlasztva bármilyen ételbe szórható - megannyi felhasználási lehetősége van.

Hogyan fogyasszuk a medvehagymát?

A medvehagymát legjobb nyersen fogyasztani, salátákhoz adva, vagy szendvics mellé fogyasztva. Azonban készíthetünk belőle levest, pesztót, szószt, főzeléket (spenóttal, sóskával keverve), fűszervajat, kőrözöttet, lehet burgonyás ételek, fasírt, nokedli fűszernövénye is. A növény levét kipréselhetjük és joghurthoz, kefirhez adhatjuk. Tartósíthatjuk felaprítva sóval összekeverve vagy olajban, de lefagyasztva is.

Akárhogy fogyasztjuk, a medvehagyma sajátos íze és jellege megmutatkozik, és kedvelt étele lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Érdemes tehát egy családi kirándulással összekötött növénygyűjtést tartani - így a vidám percek mellett a fűszer és tápláló étel is begyűjtésre kerül.

Tetszett a cikkünk? Oszd meg másokkal is!Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön