gyógynövények, fűszernövények
Egészségmagazin.com   |   2015.05.28.

Gyógynövényként is használható fűszernövények a konyhádban

Bizonyára a legtöbb háztartásban előfordul egy-egy fűszernövény az ablakban, a balkonládában. De tudod-e, hogy gyógynövényként mire valók azon kívül, hogy fűszerként mely ételekhez használhatod?

reklám vége

Gyógynövények a konyhádban

Bizonyos fűszernövények rengeteg pozitív élettani hatással rendelkeznek. Sokan csupán ételek ízesítésére alkalmazzák ezeket és nem is tudják, hogy milyen értékes gyógynövények rejtőznek a konyhaszekrényben. Ismerd meg ezeket a növényeket, hogy a jövőben sokkal tudatosabban használhasd a konyhádban őket!

Bazsalikom

Gyógynövényként sokféle hatása érvényesülhet. Amellett, hogy afrodiziákum, beleink egyik legnagyobb barátja. Ugyanis javítja az emésztést, az étvágyat, vizelet- és szélhajtó is egyben. Továbbá nyugtató, köhögéscsillapító hatású és sok a C-vitamin tartalma. Forrázata összehúzó hatással bír, ezért alkalmas sebgyógyításra, torok- és garatgyulladásra is.

Oregánó

Az oregánó a gyógynövények között a leggazdagabb ásványi anyag forrással bíró növényünk. Emellett A- és C-vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatással is rendelkezik. A bazsalikomhoz hasonlóan gyulladáscsökkentésre, étvágyfokozásra használják antibakteriális tulajdonságai miatt. Az oregano egyik igen aktív hatóanyaga a béta-kariofillén, amely csökkenti a gyulladást okozó anyagok kibocsátását. És nem is kell messzire menni érte, csak a konyhádba!

Kakukkfű

Szintén a bélrendszerünk állapotára van kiváló hatással. Görcsoldó, étvágygerjesztő, szélhajtó és köhögéscsillapító gyógynövényként ismerjük. Illóolajként használva frissítőleg hat szervezetünkre. Fertőtlenítő hatással is bír, valamint nőgyógyászati problémák esetén is bevethető.

Rozmaring

Forrázva ideg-, és gyomorerősítő, görcsoldó és epehajtó hatásáról ismert, azonban a klimax tüneteinek enyhítésére, gyógyfürdők illatosítására is alkalmazzák. Illóolajként a végtagok vérkeringését javítja, de reuma elleni kiváló.

Borsikafű

Ahogy az előző gyógynövények, úgy a borsikafű is alkalmas étvágytalanság ellen, valamint nyugtatja a beleket és felfúvódás elleni is kiváló. Kenőcsben csökkenti az isiászt, olajként pedig a fogfájást (bedörzsöléssel). A borsikafűből készült tea pedig köhögéscsillapító és javasolt gyomorrontás ellen is.

Tárkony

A tárkony egy azon fűszernövények és gyógynövények között, amely segíti bélrendszerünket, emellett pedig szívbetegségek megelőzésére is kiválóan alkalmazható. Nyugtató hatása révén segít a kimerültség kezelésében, idegek nyugtatására is tökéletes. Magas vérnyomás esetén a sót is helyettesítheti. Továbbá a tárkonyból főzött teának a méregtelenítésben van még nagy szerepe.

Menta

A menta gyógynövényként elsősorban frissítő és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Görcsoldó, emésztést elősegítő tulajdonságai mellett nem hiába alkalmazzák fogkrémekben is, ugyanis fogfehérítésre is használható. Legismertebb gyógynövények egyike, ugyanis külsőleg a népszerű illóolaj- alapanyagként is előforduló mentát a kozmetikaiparban is előszeretettel hasznosítják.

Citromfű

A gyógynövényből készített krém a vírusölő tulajdonsága miatt az ajakherpesz egyik nagy ellensége. A citromfű tea ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Gyakran fejfájás, alvászavarok esetén is használható, idegerősítőként jó hatással van az idegeinkre és a depresszió oldására is. Az emésztés rendbetétele során elsősorban gyomorrontás, gyomorsav, puffadások és hányinger esetén alkalmazható kiválóan. Csökkenti a vérnyomást, valamint általános görcsoldó szerként is használjuk.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is, hogy lássák a gyógynövények a konyhában is ott vannak!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön