kakukkfű
Egészségmagazin.com   |   2016.05.16.

Mire jó a kakukkfű?

Finom ízt ad az ételeinknek, és díszítésnek sem utolsó. De tudtad, hogy rengeteg egészségjavító, jótékony hatása is van? Íme 5 érdekesség, ami után tuti, hogy a bevásárló listádon mindig szerepelni fog a kakukkfű!

reklám vége

A kakukkfű, avagy a „thymus vulgaris" latin néven futó gyógynövény a mentafélék családjába tartozik. Jellegzetes íze miatt szakácsok és háziasszonyok is előszeretettel használják főzéshez. Történelmünk során már számos civilizáció rájött, hogy a kakukkfű jótékony tulajdonságokkal bír: az egyiptomiak például a balzsamozáshoz használták fel, a görögök a füstölőikhez, tömjénhez adták hozzá.

De a legjobb mégis csak az benne, hogy az egészségedre is megannyi jó hatása van.

Nézzünk néhányat ezek közül a jellemvonások közül!

1. Kakukkfű a pattanások ellen

Az angliai Leeds Metropolitan University brit kutatói bizonyították, hogy a kakukkfű oldat megelőzheti az akne megjelenését: jobban működik, mint a benzoil-peroxid, amit az aknék megelőzésére, eltávolítására használnak sok kozmetikai termékben.

A tudósok a kísérlethez alkoholos oldatot használtak, mi viszont inkább a kíméletesebb, gőzölős megoldást javasoljuk: forrázz le körülbelül 8 evőkanálnyi friss kakukkfüvet egy nagy tálban, hajolj fölé, teríts magadra egy törölközőt és gőzöld az arcod 5-10 percig!

2. Kakukkfű az alacsonyabb vérnyomásért

A gyógynövény egy újonnan, Afganisztán és Pakisztán területén felfedezett fajtája a thymus linearis benth, melyről belgrádi kutatók kísérletei bebizonyították, hogy segít a kísérleti patkányok vérnyomásának és koleszterinszintjének csökkentésében.

Persze ehhez nem kellenek belgrádi tudósok: a népi konyhában a kakukkfű kiváló helyettesítője lehet a sónak, ami nem csak gasztronómiailag, de az egészséged szempontjából is jó választás!

3. A kakukkfű a gombás fertőzések gyógyítója

A Candida albicans gombaféle okozta gombás fertőzés általában a szájnál és a női nemi szervnél alakul ki. Olasz szakértők arra az eredményre jutottak, hogy a kakukkfűolaj eredményes ellenszere a fertőzésnek, hiszen elpusztítja a gombafélét.

4. Köhögés ellen

A kakukkfűből készített illóolaj és a növény levélkéi is hatásos ellenszerei a köhögésnek, teában alkalmazva pedig enyhíti az akkut hörghurut tüneteit, mint például a torokfájást.

5. A bakteriális fertőzések megelőzője

Egy portugál egyetem kutatói azt találták, hogy a kakukkfűből készített illóolaj képes megállítani a betegségeket okozó baktériumok terjedését az ételekben. A kutatás szerint a kakukkfüvet tartósítóként is lehet használni, mivel megelőzi az olyan baktériumok, mint a Enterococcus, Escherichia, Staphylococcus és a Pseudomonas szaporodását az ételekben. Még az antibiotikumoknak ellenállni képes baktériumok esetében is hatásos gyógyír lehet!

6. Kakukkfűvel a vastagbélrák és mellrák ellen

Portugál és török szakemberek kutatási eredményei arra mutattak rá, hogy a kakukkfű egyes fajtái, a thymus mastichina L. a vastagbélrák esetében, és a thymus serpillum a mellrák esetében hatékony természetes ellenszerei lehetnek a betegségeknek. A kutatók azt nyilatkozták, hogy a kakukkfű ígéretes jelölt az új terápiás gyógyszerek összetevői között.

A kakukkfű népszerű eleme a hagyományos magyar konyhának - nem véletlenül. Használd illóolajként, vagy bolondíts meg vele néhány ételt, és máris hozzájárultál az egészséged megőrzéséhez!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön