bazsalikom
Egészségmagazin.com   |   2016.10.17.

A csodálatos bazsalikom

Ismered a bazsalikomot? Naná, hiszem népszerű fűszernövény. Szeretik a húsok, a paradicsomos ételek és persze mindenbe kell, ami olaszos. Viszont ha közelebbről megnézed, rájössz, hogy a bazsalikom több mint egy finom íz és illat a fűszerpolcról.

reklám vége

Gyógynövény a pizzádon

Kevesen gondolnak bele, de a bazsalikom tulajdonképpen gyógynövény, még annak ellenére is, hogy ezt a tulajdonságát mára már elfelejtettük. A népi gyógyászatban széles körű a felhasználása, ami nem is csoda, hiszen a friss levelében található illóolaj kimondottan jót tesz az egészségnek. Van benne vas és A-vitamint is, ami fontos a bőr és nyálkahártya egészségének megőrzésében, sőt a jó látáshoz is. Tartalmaz káliumot is, ami segíti a szívműködést és kordában tartja a vérnyomást. Éppen ezért nagyon hasznos, hogy általában paradicsommal együtt fogyasztjuk, mert az magas nátriumtartalma miatt éppen rossz hatással van vérnyomásra. (Itt tovább olvashatsz arról, hogy miket kerülj, ha magas vérnyomásod) Ez azt jelenti, hogy ha jó sok bazsalikommal készíted a pizzát, vagy a bolognai mártást, máris egálban vagy, ami a vérnyomást befolyásoló tényezőket illeti. Tudnak valamit ezek az olaszok;)!

Mint mindennek, sajnos a bazsalikomnak is van árnyoldala. A várandós, vagy szoptatós kismamáknak fontos, hogy csak ésszerű mennyiségben használjanak friss bazsalikomot, ugyanis az illóolajában lévő esztragol nevű anyag lehet, hogy minimálisan sejtkárosító hatású. Az egészséges felnőtt szervezetre nem veszélyes, de kisbabák, vagy kisgyermekek (és a hozzájuk tartozó kismamák) számára nem ajánlott.

Mire jó még a bazsalikom?

Bizonyos szempontból jobb antidepresszáns, mint a csoki: fél csésze apróra vágott bazsalikomban csupán 2 kalória van, míg ugyanennyi csokiban lényegesen több, viszont az elfogyasztása után ugyanolyan kellemes érzés kerít hatalmába. A bazsalikom pozitívan befolyásolja az agy és a mellékvese működését - az itt termelt hormonok tesznek boldoggá és energikussá.

A bazsalikom gyulladáscsökkentő is: reumatikus fájdalom enyhítésére is jó, a bazsalikomos borogatás, ha pedig elrágcsálod a levelét, a belső gyulladásokat is kezelheted vele.

Javítja az emésztést és a méregtelenítést, segít helyreállítani a test megfelelő PH-szintjét, valamint a sav-bázis egyensúlyt, aminek következtében a hasznos baktériumok elszaporodnak, a haszontalanok száma pedig csökken a szervezetben. Csökkenti a puffadást és a vízvisszatartást, étvágytalanságot és hasi görcsöket.

Hogyan használd a bazsalikomot?

Természetesen megvásárolható szárított, tasakos formában, ami az ízesítési céloknak megfelel, de így elveszíti a finom aromáját, és jótékony hatásait is. Ha teheted, használj inkább friss bazsalikomot! Ha főzésnél is használod, akkor az apróra vágott bazsalikomot az étel elkészülte előtti utolsó pillanatban keverd az ételbe, így őrizheted meg a hasznos ásványi anyagokat. A legjobb megoldás, ha ezzel díszíted az elkészült ételt - és el is fogyasztod a díszt a tányérról.

A bazsalikomot használhatod leforrázva borogatásnak vagy teának, vagy akár készíthetsz belőle tinktúrát is.

Hogyan nevelj otthon bazsalikomot?

Szeretnéd, ha ez a finom és egészséges fűszernövény mindig rendelkezésedre állna a konyhában? A bazsalikom egyik nagy előnye, hogy elvan egy virágcserépben is az ablakban, így dekorációnak is használhatod.

A bazsalikomnevelés titka, hogy 1-2 számmal nagyobb cserépbe, vagy jó idő esetén a balkonládába kell átültetni. Vásárlásnál próbáld a lehető legnagyobb földlabdával rendelkező példányt elhozni, ugyanis annak a legvalószínűbb, hogy van rendes gyökérzete is.

Ha szeretnéd sokáig eltenni a friss bazsalikomot, vágd le a száracskáit, tedd lazán egy papírzacskóba és irány a hűtőszekrény! Ha pedig olyan sok bazsalikomod van, hogy nem tudsz mit kezdeni vele, akkor fellógatva ki is száríthatod. Ne félj megmetszeni a bazsalikombokrodat: a rendszeres nyírás hatására terebélyesedni kezd, egyre szebb és élettelibb lesz.

Akár szobanövénynek, akár ízesítésre, akár gyógynövényként tartod otthon, a bazsalikom mindenféleképpen csodálatos növény!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön