magas vérnyomás
Egészségmagazin.com   |   2016.09.13.

Magas vérnyomás? Ezeket az ételeket kerüld!

Magas vérnyomással küzdesz? Nem vagy egyedül: manapság ez a 8. leggyakoribb halálozási ok, a népesség 15%-ának tartósan magas a vérnyomása. Életritmusunkat, a minket körül vevő stresszt sajnos nem tudjuk teljesen befolyásolni, azonban vannak dolgok, amit igenis tudunk - és érdemes is - tudatosabbá tenni. Most felsorolunk néhány ételtípust, amit érdemes messziről elkerülnöd!

reklám vége

Mi befolyásolja a vérnyomást?

Manapság potenciális céltáblái vagyunk a magas vérnyomásnak. Vannak olyanok, akik a kezdő csomagba megkapják a szülőktől, de vannak, akiknél a túlsúly, az egészségtelen táplálkozás, életmód, stressz miatt alakul ki. Nem csodálkozhatunk ezen, hiszen a folyamatos teljesítménykényszer miatt a munkavállalók nagy részének egyértelműen stresszes a munkahelye. Mit tud csinálni szegény kis dolgozó napközben? Futva bekap egy-két falat készételt és a munkahelyi stressz oldása miatt lemegy az erre kijelölt helyre dohányozni, vagy elrágcsál egy csokit a boldogsághormon végett. A munkanap leteltével levezetésként elmegy kikapcsolódni és bedobni egy-két italt - miközben eszik mellé egy hamburgert, pizzát vagy más junk foodot.

Rossz hír, hogy ez mind hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, illetve a magas vérnyomás következtében kialakuló megbetegedésekhez.

Viszont jó hír, hogy a megoldás is a kezedben van!

5 étel és ital, amit messziről kerülj, ha magas a vérnyomásod

1. Só

Ismered a mesét a sóról, amikor a legkisebb királylány azt mondja az öreg királynak, hogy úgy szereti az Apukáját, mint a sót? Az öreg király nagyon felháborodik, de a végén belátja, hogy a legkisebb királylány szereti őt a legjobban, hiszen só nélkül nem lehet élni.

Nem is kell: egy felnőtt embernek napi 5 mg-ra, azaz 1 teáskanálnyira van szüksége. (A só, nátrium-klorid, amiből a nátrium kell nekünk, méghozzá napi 1-2 mg, ami 5 mg sóban található meg.) Ezt a napi 1 teáskanálnyit úgy kell számolni, hogy minden elfogyasztott táplálék sótartalmát össze kell adni, tehát ide számít a reggeli sajtos croissant, minden falat az ebédre elfogyasztott ételből, a fiókból sutyiba megevett chipsből, a vacsora, és az esti filmhez elmajszolt popcorn is. Ne sózd agyon az ételeket, mert már az extrán hozzáadott só nélkül is beviszed a szervezetedbe a napi szükséges mennyiséget!

2. Felvágottak

A fent említett napi 1 teáskanál só, azaz 5 mg elég kis mennyiség. A sonka, szalonna, házikolbász, mind sóval tartósított élelmiszerek. A hagyományos értelemben vett felvágottak ízét a hozzáadott só alapú ízesítők teszik finommá. Amennyiben van rá lehetőség, nátriummentes, alacsony zsírtartalmú termékeket válassz. Ha mindenképpen szendvicset szeretnél enni, akkor érdemes inkább a vékonyra szelt csirkemellet mondjuk zöldfűszeres vajon kisütni otthon, és azt tenni a buciba, a szépen megvetett zöldségágyra. Egészségesebb, tartalmasabb és finomabb is lesz az ebéd!

3. Paradicsom

Ha már zöldségágynál tartunk, szót kell ejtenünk a paradicsomról is, mert sajnos a gömbölyded barátainknak is magas a nátriumtartalma. 100 gramm nyers paradicsom elfogyasztásával magadhoz is vetted a szükséges 5 mg nátriumot! Ezért ha lehet ne, vagy csak kicsit sózd meg a szendvics mellé fogyasztott paradicsomot.

4. Kínai ételek

Hazánkban kínált kínai ételek körülbelül 80%-át szójaszósz hozzáadásával készítik el, amiben már eleve megtalálható a nátrium-glutamát, ez kémiai úton is előállítható, közkedvelt ízfokozó, más néven E621, vagy kínai só. Szobahőmérsékleten fehér por állagú, nyálban és vízben gyorsan oldódik, ez az ázsiai konyha ízfokozója. Azt írják, hogy jellegzetes umami íze van, ami a zacsis levesekre, kínai ételek ízére emlékeztet.

5. Alkohol

Bár nem számít ételnek, mégis ide kívánkozik a listára, hiszen messziről kerülendő, ha kordában akarod tartani a magas vérnyomásodat! Az alkoholra szokták mondani, hogy kicsi mennyiségben orvosság, nagyobban már méreg. Napi 1-2 dl bor hasznos, sőt a nőknél ez még vérnyomáscsökkentő hatású is. Azonban, ha ennél többet iszol, az már egyértelműen magasabb vérnyomást eredményez. Nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztásakor a szívverés felgyorsul, az érfalak rugalmassága csökkenhet. Ezen kívül az elfogyasztott alkoholnak kalóriatartalma is van, de mivel a legtöbben nem tartjuk ételnek, így a kalóriatartalommal sem szoktunk foglalkozni.

Pedig kellene: a túlsúly kéz a kézben jár a magas vérnyomással! Például a világos szénhidrátot és kalóriát is tartalmaz: egy korsó sör elfogyasztásával körülbelül 200 kalóriát juttatsz a szervezetedbe, amit 18 perc lépcsőzéssel tudsz csak ledolgozni.

+1 Cigaretta

Nem étel, mégis talán ez a legfontosabb tétel a listánkon: már egy szál elszívása is szaporább szívdobogást okoz, a beszívott szén- monoxid és kátrány pedig károsítja az érfalakat és a tüdőt. Ennek következtében az erek falai elmeszesednek, a keresztmetszet szűkül, és végül rugalmatlanná válik. A szűkebb keresztmetszet miatt a vérnyomás emelkedik, ami a már amúgy is sérülékeny érfalra nézve nem jó hír.

Egy idő után a dohányosok érfalait belülről mészszemcsék fogják beborítani, nem pedig hám. Ezekbe a mészszemcsékbe pedig könnyedén meg tudnak tapadni akár még a vérzsírok is, amik vígan le is rakódnak, és így fokozódik a vérrögképződés. Az pedig már csak szerencse kérdése, hogy az a vérrög hol áll meg, a végén el tudsz-e búcsúzni azoktól, akiktől szeretnél...

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mostantól fogva soha nem ehetsz meg egy párizsis szendvicset, vagy szigorú absztinenciát kellene fogadnod; egy-egy apró „bűnözéstől" nem fogsz azonnal kórházba kerülni. A lényeg a mérték, és az általános, egészséges életmód: ha 90%-ban egészségesen élsz, és étkezel, akkor 10% „rosszaság" még belefér:)!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön