séta
Egészségmagazin.com   |   2017.05.02.

Ennyit sétálj, hogy elkerüld a szívbetegségeket!

A séta egészséges, sőt, sokak szerint ez az egyik legjobb mozgásforma, hiszen kíméli a testet, ugyanakkor kondiban tart, ráadásul a szívet is edzi. De mennyit kell lépni egy nap ahhoz, hogy hatásos legyen? A cikkből kiderül!

reklám vége

A séta egészséges. Hogy mennyire? Nos, a tudósok szerint olyannyira, hogy ha rendszeresen és megfelelő tempóban végzed, képes lehet megóvni a szívproblémáktól is. Az azonban már egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod.

A gyilkos ülés

A mai világban nagyon sok munkahely kívánja meg az ücsörgést, ezért az emberek jó része az egész napját a fenekén tölti el. Reggel így iszod meg a kávédat, aztán jó eséllyel leülsz a metrón vagy a buszon (már ha akad szabad hely), majd pedig, miután végigülted a munkát, ugyanez játszódik le visszafelé. A nap végén aztán fáradtan zuttyansz le a kanapéra, hogy kipihend „a nap fáradalmait". Csoda, ha keveset mozogsz?

Sokan felismerik ezt az ördögi kört, és egy héten többször eljárnak futni, úszni, vagy edzőterembe - a kutatók azonban ma már tudják, hogy mindez teljesen hatástalan. Az ülő életmód hátrányait ugyanis heti néhány óra intenzív mozgás nem képes ellensúlyozni, legfeljebb a kondíciódat segít megőrizni úgy-ahogy. Sok sport, például a futás ráadásul hosszútávon még az ízületeidet is próbára teszi, így ha nem vigyázol, idősebb korodra könnyen szembesülhetsz azzal, hogy a felelőtlen mozgás többet ártott, mint használt.

Vigyázat: mindez nem azt jelenti, hogy nem kell sportolni! Igenis kell, hetente többször is, de mindig szakszerűen, megfelelő felszereléssel, és olyan módon, hogy ne árts vele magadnak.

Az ülés hátrányait azonban ezzel nem kerülheted el. A megoldás az, ha alapjaiban változtatod meg a szokásaidat. A keringési, vérnyomás- és koleszterinproblémákat csak úgy előzheted meg, ha az ülve és állva töltött időt napközben is állandóan variálod, vagyis minél többet sétálsz.

Miért pont a séta?

A világ tudósai többször is megvizsgálták már a „10 ezer lépés-elméletet", azt az elgondolást, hogy ha egy ember naponta ennyit lép (vagyis kb. 8 km-t), akkor elkerülheti a szívbetegséget, a diabéteszt, és még egy sor hasonló rémséget. Az elméletet azóta sem cáfolták meg, sőt: egy újabb vizsgálat azt állítja, hogy a napi adag 15 ezer lépés körül kellene, hogy legyen.

Soknak hangzik? Nem az!

Jó hír ugyanis, hogy a megtett lépések hatása összeadódik: vagyis bőven elég, ha a nap folyamán összesen lépsz ennyit, ami azért nem olyan nagy kunszt. Ha csak egy megállót kell utaznod, inkább sétáld le, ebédszünet után tegyél egy kört az épület körül, lift helyett használd a lépcsőt! Apróságnak tűnik, de ha telefonálás közben járkálni szoktál a szobában, az napi több kilométert hozzátehet az egészhez, csakúgy, mint például az irodák közötti járkálás. Itt írtunk már arról, hogy mi mindennel válthatod ki a mozgást, anélkül, hogy átszerveznéd a napjaidat.

Ha kíváncsi vagy rá, mennyit lépsz egy nap, vegyél egy lépésszámlálót, vagy tölts le egy megbízhatóbb applikációt a telefonodra, és máris könnyen ellenőrizheted a dolgot.

Ha sokat ülsz, és szeretnéd elkerülni az ezzel járó betegségeket, akkor tehát változtatnod kell az életmódodon, és többet kell sétálnod. Ezt a fenti tanácsok is megkönnyítik, de ugyanilyen hatással járhat, ha veszel egy nagy mozgásigényű háziállatot (például egy kutyust), akit naponta kell sétáltatni. Természetesen mielőtt egy hű társ mellett döntesz, gondolj az ezzel járó, évekig tartó felelősségre is! Ezentúl ha lehetőséged van, igyekezz munka közben is variálni a dolgot: telefonálni vagy gondolkodni például sokkal jobban lehet sétálva, mint ülve.

A legendás ókori filozófus, Szókratész például híres volt arról, hogy sosem prédikált ülve: tanítványaival óriási sétákat tettek a parkban, és lépegetés közben beszélték meg a világ dolgait, hiszen így az agy is jobban fog.

Ha fontos az egészséged, tegyél érte, a betegségek ugyanis kíméletlenek; ha jönnek, nem lesznek kíváncsiak az olyan kifogásokra, mint az időhiány és a kényelem! Sétával azonban kellemesen és kis erőfeszítéssel veheted fel velük a harcot.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön