insanity edzés, insanity
Egészségmagazin.com   |   2016.04.18.

Insanity edzés: az őrültek sportja

Nem túl gyakran osztunk meg veletek szélsőséges edzésprogramokat, de most kivételt teszünk: íme az Insanity, az új mánia, az őrültek sportja, egy 60 napos kőkemény program, amit csak a legelszántabbaknak ajánlunk. Készen állsz a kihívásra?

reklám vége

Edzés kizárólag bevállalósoknak

Az egészségmagazin.hu mindig igyekszik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy a kiválasztott mozgásforma tökéletesen alkalmazkodjon a testalkatodhoz, életviteledhez és egészségügyi állapotodhoz egyaránt. Legtöbbször olyan tippeket olvashatsz nálunk, amelyek segíthetnek , amik útmutatóul szolgálhatnak a kezdeti nehézségek leküzdésében. A most következő cikkünkben azonban egy egész másfajta, kőkemény, ám de hihetetlen hatásos edzésformáról olvashatsz, amit kifejezetten ajánlunk azoknak, akik szeretik átlépni határaikat, és hatalmas önuralommal és elszántsággal képesek edzeni.

Mi az az Insanity?

Az Insanity edzésprogram kidolgozója egy amerikai fitnessguru, Shaun T, aki 2009 óta tart pörgős és erőt próbáló edzéseket klienseinek. Lényegében egy 60 napos kihívásról van szó, ami minden izmodat igénybe veszi. Egy edzés során az intenzív, és a lassabb részek egymást váltják, azonban még a nyugodtabb periódusban sem csökken 120 alá a pulzusod. Lényegében az aerob és az anaerob mozgásformák váltakoznak, aminek hatására rengeteg energiát éget el a szervezeted.

Ha te sem szereted a monoton edzőtermi gépeken történő gyakorlatokat, akkor ez az igazán neked való mozgásforma! A gyakorlatok során csak a saját testsúlyodat használod fel, így elkerülhető az is, hogy esetlegesen túlerőltesd az izmaidat. A fogyás és az izmosodás garantált, és mindössze 60 nap alatt elérheted az álomsúlyod.

Mire jó az Insanity?

  1. Tutira fogyni fogsz. Persze ehhez a szigorú diétát is tartanod kell, és a legnehezebb időszakokban sem szabad feladnod. A magas pulzusszám hatására a szervezeted a tartalékaihoz fog nyúlni, hogy energiát nyerjen.
  2. Elérheted a tökéletes álomalakod. Az Insanity a teljes testet átmozgatja, segítségével elkerülheted, hogy csak egy-egy izomcsoportod erősödjön. Már az első edzés után érezni fogod minden porcikád.
  3. Mire végzel a programmal, egy új, kitartóbb és elszántabb személyiséget is kapsz a vonzó külsőd mellé. Mert ennél az edzésnél nincsenek kifogások!

Ha megszületett benned az elhatározás, hogy belevágj a kalandba, akkor adunk neked néhány tippet, amik segíthetnek neked ezen a brutális 60 napon!

5+1 tipp, mielőtt belevágsz az Insanity edzésprogramba

0. tipp: Csak ha minden rendben!

Ez a fajta edzésmód erősen megterheli majd a szervezeted, ezért fontos, hogy tisztában legyél azzal, tested felkészült-e rá. Ha volt korábbi sérülésed, vagy esetleg most van valamilyen panaszod, járj utána, hogy az gátolhat-e a mozgásban! Az Insanity lényege a test építése, de ha nem vagy képben az egészségügyi állapotoddal, illetve azzal, hogy az mennyire hat ki a mozgásodra, akkor akár sérüléshez is vezethet.

1. tipp: Mentális ráhangolódás

Fontos, hogy sziklaszilárd legyen benned az elhatározás a céljaid illetően. Kőkemény két hónap elé nézel, ami tele lesz kihívásokkal, de ha eltökélten végigcsinálod, az eredmény fenomenális és egészen egyedülálló lesz. Tervezd meg ezt a két hónapot előre tudatosan, mind az étkezések, mind a napirended szempontjából!

2. tipp: Az étkezésen áll, vagy bukik minden!

A legtöbb izomtömegnövelő edzés ott bukik el, hogy a sportoló nem étkezik tudatosan. Ez életed egyik legintenzívebb 2 hónapja lesz, ha pedig nem viszel be elegendő fehérjét és szénhidrátot, akkor a végkimerülésen kívül mást sajnos nem érhetsz el. Persze ez nem azt jelenti, hogy a fehér kenyeret kiló számra eheted! Fontos, hogy válogatott élelmiszereket vigyél be a szervezetedbe.

3. tipp: Többet ésszel, mint sebességgel!

Ez egy különösen pörgős edzés lesz, de Shaun T is hangsúlyozza, hogy a helyes végrehajtás sokkal fontosabb, mint a gyors ismétlések. Ne kapkodd el a gyakorlatokat, végezd azokat megfelelő technikával!

4. tipp: Lazítás

A nyújtás nagyon fontos. Ezzel felkészíted a gyakorlatokra az izmaid, és ízületeid, így elkerülve a sérüléseket. Az edzés utáni nyújtással se spórolj, mert így gyorsabban fognak regenerálódni az izmaid.

5. tipp: Fokozatos építkezés

Az Insanity lényege a formabontás, de a fokozatosságra itt is ügyelned kell. Ne várd el magadtól, hogy azonnal profi szinten menjenek a feladatok! Építkezzél szép lassan, így tartós lesz az elért eredményed. Kezd először a könnyebb, és kevesebb ismétléssel járó gyakorlatokkal.

Az interneten számos videó található, ahol maga Shaun T, az Insanity kitalálója mutatja be neked a gyakorlatokat, és vezényli le az edzéseket, így akár otthon is belevághatsz. Ha viszont jobban szereted a csoportos órákat, nézz körül a környékbeli edzőtermekben, mert számtalan helyen csatlakozhatsz már Insanity csoportokhoz!

Felkészültél a kihívásra? Akkor elő az edzőcuccot és vágj bele, de  előtte oszd meg ezt a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön