túlsúly
Egészségmagazin.com   |   2016.03.04.

Hogyan vágj bele az edzésbe, ha túlsúlyos vagy?

Az üzletek hamarosan már a nyári kollekciójukat árulják, és amint kikerülnek a polcokra a rövidnadrágok és a szemérmetlenül keveset takaró topok, még inkább azt érezheted, hogy ideje változtatni az életmódodon. De hogyan is kezdj bele, ha a kicsinél több súlyfelesleget cipelsz?

reklám vége

Mi a baj a sporttal?

Alapvetően semmi.

Az egyértelmű, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséghez, ugye? Ahogyan az is, hogy sportolni egyszerűen KELL. Akár vékony vagy, akár teltebb, akár pont jó, akár egy kicsit túlsúlyos, a sportot nem lehet „megúszni". (Illetve lehet. Az uszodában. Elnézést kérünk a rossz viccért.)

Ám ha valaki nagyobb túlsúlyt cipel, akkor már körültekintőbben kell megválasztania azt, hogy milyen edzésbe vághat bele, hiszen a túlsúly eleve megterheli a keringést, ízületeket is, és a rosszul megválasztott mozgásforma sokat árthat az egészségnek.

Mikortól számít egészségtelennek a túlsúly?

A legtöbb elhízott személy tudja magáról, hogy a normál testsúly felett van. Aki nem biztos benne, hogy életkorához, magasságához viszonyítva megfelelő-e a mérleg által mutatott szám, az használhatja a testtömeg-index kalkulátorokat. Az interneten számos oldal létezik, amely nem csak a testtömeg-indexedet segít kiszámolni, hanem még néhány jó tanáccsal is ellát, ha esetleg nem a normál kategóriába esnél.

Ha a testtömegindexed azt sugallja, hogy nem egyszerűen molett, hanem kifejezetten kövér vagy - már bocsánat - akkor fontos, hogy ne kezdj ész nélkül maratont futni, vagy aerobic-órákon izzadni a mihamarabbi eredményekért. Dicséretes az elszántságod, de előbb alapozd meg fittségedet néhány kímélő gyakorlattal!

Összeírtunk neked pár tippet, ami segíthet abban, hogya túlsúly minél hamarabba múlté legyen.

A túlsúly leküzdésének legelső lépései

1. A túlsúly komoly probléma, keress fel egy orvost!

Ezt a lépést sajnos sokan kifelejtik, pedig talán ez az egyik leglényegesebb lépcsőfoka az előtted álló "létrának", amit szeretnél megmászni. Csak az orvos képes megállapítani ugyanis, hogy történt-e már visszafordíthatatlan egészségkárosodás, vagy, hogy milyen jellegű életmódváltásra lenne szükséged.

2. Konzultálj dietetikussal!

Az elhízás legfőbb oka a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Csak úgy érhetsz el eredményt a testmozgással, ha egy újfajta, rendszeres és egészséges étrendet követsz. Tudjuk, ezt a legnehezebb megvalósítani és betartani, de ez elengedhetetlen a testsúly csökkenéshez.

Milyen mozgásformát válassz, ha túlsúlyos vagy?

  • Gyaloglás

Kezdésnek iktasd be az életviteledbe rendszeres és intenzív sétákat.

Hogy miért jó választás ez? Először is nem kell drága felszerelésekre, ruhákra, vagy bérletekre költened a pénzed, és ez az egyik legkímélőbb cardio mozgás, ha nagy súlyfelesleget cipelsz magadon. A sétálás, ha kitartóan, eléggé gyors tempóban végzed, akkor képes magasan tartani a pulzusod, élénkíti a vérkeringésed, és a kiválasztási folyamatok is megindulnak.

  • Vízi aerobic

Szeretnél úszni, mint hal a vízben? Nos, valóban jó ötlet, ha esetleg egy aqua-aerobic órát választasz. A vízben az ízületeid mentesülnek a terhelés alól, így bátrabban mozoghatsz, ugyanakkor a víz tömegéből adódóan olyan ellenállással kell megküzdened, amihez erőre lesz szükség. Így ha a vízi aerobikot vagy az úszást választod, egészen biztosan felpörgetheted a szervezeted, miközben nem teszed tönkre az ízületeidet.

  • Erőedzés

Sokan úgy gondolják, ez tiltólistás sport a túlsúlyos személyek számára, pedig az erőnlétre fokuszáló edzés segítenek javítani rossz testtartáson (ami gyakori kövér embereknél), valamint megnöveli az ízületek mobilitását is. Az anyagcsere felgyorsul, amivel könnyebb lesz a nagy súlyfelesleget leadni. Ilyen edzések esetében azonban feltétlen ajánljuk, hogy kérj személyi edzői segítséget, ugyanis ha helytelenül végzed a gyakorlatokat, akkor ronthatsz is a helyzeteden.

  • Fitnesz-labda

Nem rajongsz az edzőtermi edzésekért? Nincs gond, akkor neked találták ki a fitnesz-labdát, vagy fitt-ball-t. Nem csak ülni lehet rajta, hanem akár hasizom, törzs- és lábizom erősítő gyakorlatokat is végezhetsz a segítségével. Csupán arra kell ügyelned, hogy ne legyen túl kemény, vagy túl lapos a labda. A fitnesz-labda egyik nagy előnye, hogy bármelyik sportboltban viszonylag olcsón beszerezheted, és a feladatokat akár otthon is végezheted.

Válassz csoportos órát a túlsúly leküzdésére

Egyedül kondizni sokszor unalmas, ráadásul az edzőteremben mindig ott van a kínos érzés, hogy a többiek mind izmosak, soványak, és esetleg téged néznek. (Általában ezek egyike sem igaz, de a paranoia sajnos ettől még nem múlik el.) Eddz csoportosan olyanokkal, akik hasonló célokkal rendelkeznek! Keress egy olyan edzést, amit kifejezetten túlsúlyos emberek számára szerveznek, és járj el rendszeresen!

Kitűnően motiválhatjátok egymást céljaitok elérésében, miközben a számotokra megfelelő gyakorlatokat végezitek. Csodálatos lesz látni mind a saját magad, mind másik fejlődését.

Ha a súlyfelesleged már egészségtelen méreteket öltött, nem áltatunk: nehéz lesz tőle megszabadulni. De nem lehetetlen! Kemény, de csodálatos fejlődés vár rád, és ha kitartó vagy, minden nap egy fittebb, egészségesebb, karcsúbb ember fog veled szembejönni a tükörben.

Hajrá!

Küldd el ezt a cikket barátaidnak is, és vágjatok bele együtt az átalakulásba!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön