túlsúly és szaglás
Egészségmagazin.com   |   2017.09.07.

Amerikai kutatók: a szaglásod is okozhat túlsúlyt

Tudtad, hogy az orrod is okozhat túlsúlyt? Egy amerikai kutatás izgalmas összefüggést talált a szaglás és a túlsúly között, szerintük akkor is elhízhatsz, ha sokat szagolgatod az ételed! Olvass tovább a megdöbbentő eredményekért!

reklám vége

A legtöbb kellemes élményed, (legyen szó, evésről, egy eseményről, egy igazán romantikus szeretkezésről) a szaglásodhoz is köthető. Az orrod nem csak abban segít, hogy felismerj dolgokat, hanem lehetővé teszi, hogy ezeket memorizáld, és érzelmeket párosíthass hozzájuk. Talán észre sem veszed, hogy milyen sokszor használod. Egy kaliforniai egyetem kutatója egereken végzett kísérletek során azt tapasztalta, hogy azok a túlsúlyos egerek, akik elvesztették szaglásukat, később némileg a súlyukból is vesztettek. A kísérlet során a szaglással és az anélkül élő egereknek ugyanolyan életkörülményeket biztosítottak, megegyező ételadagokkal, ennek ellenére a „fogyatékkal élő" egereknek az idő múlásával a testsúlya is csökkeni kezdett.

Hogyan befolyásolja a szaglás az étkezést?

Azt te is tapasztalhattad már, hogy az ételek illata milyen erősen hat a közérzetedre. Sokszor egy kellemes vacsorára nem is feltétlen az ízek, sokkal inkább az illatok emlékeztetnek. A mostani kutatás is azt vizsgálta, hogy milyen kapcsolat áll fenn az ételek szagolgatása és az agy működése, valamint az étkezési szokások között.

Egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy a szaglás befolyásolja az agyat abban, hogy miként és milyen mennyiségben használja fel a szervezet a táplálékot. Ezt támasztja alá az a jelenség is, hogy azok az emberek, akik valamilyen trauma miatt elvesztették a szaglásukat, gyakran szenvednek anorexiától, vagy kóros soványságtól, mivel az illat fontos eleme az ételek okozta örömeknek. Hiánya esetén az emberek hajlamosak lehetnek a depresszióra is, és étkezési rendellenességek alakulhatnak ki náluk.

Az illatok az étel árulkodói

Ez a kutatás nem (csak) azt - a már ismert elméletet - bizonyította be, hogy ha az étel illatát érezve nagyobb adaggal fogyasztasz belőle, hanem egészen új dolgokat tár fel.

Az agy a szaglás által sokkal több információt nyer ki az agy az adott étellel kapcsolatban, mint azt korábban hitték. Általa nem csak a kalóriák száma, hanem azok észlelése és emésztése is megváltozhat, ami súlygyarapodáshoz vezethet. Ha pedig a test már nem érzékeli az étel illatát, úgy veszi, hogy azt a test már elfogyasztotta, így a bevitt kalóriákat feldolgozza. Ha azonban az étel illata evés után is érzékelhető, akkor az tovább stimulálja az agyat a raktározásra, egészen addig, amíg az illat meg nem szűnik. Ez a felfedezés azért is nagyszerű, mert hasznát vehetik az orvostudományban is. Ha ugyanis egészen új szemszögből vizsgálják meg a szagok és az emésztés kapcsolatát, akkor új, fogyást segítő gyógyszereket dobhatnak a piacra. A felfedezés tehát nem elhanyagolható.

 

A tested okosabb, mint hinnéd!

Az egerek vizsgálata során az állatok csak ideiglenesen veszítették el a szaglásukat, azonban a pár hét alatt a testükben döbbenetes változás ment végbe. Nem csak a hájuktól szabadultak meg, de a szervekre épülő zsírréteg is csökkenni kezdett.

Az extrém túlsúllyal rendelkező emberek legtöbb problémáját a szerveket beborító zsírréteg okozza. Az elhízott egerek teste glükóz intolarenciát produkált, azonban a szaglás elvesztése után ez a probléma is megszűnni látszott, és egy egészséges tolerancia alakult ki a glükózzal szemben. A glükóz intolerancia megszűnésével egyben a cukorbetegségre való hajlandóság is csökken.

Üröm az örömben

Persze, mint mindennek, a szaglás elvesztésének is van negatív hatása. A szagokat nem érző állatok noradrenalin szintje jelentősen megnövekedett, ami megnövelte a stressz-érzetet. Ha nem kezelik ezt az állapotot, akkor később egészségügyi következményekkel járhat és szívrohamhoz is vezethet.

Ez a kísérlet egyelőre még nem hozhatja meg a várva várt áttörést a fogyásban, mindenesetre kitűnő kiindulópontnak számít. Tökéletesen rávilágít arra, hogy az illatoknak milyen komoly szerepük van az ételek elfogyasztásában, és feldolgozásában egyaránt.

Lehet, hogy egy napon ez a kutatás lesz az alapköve egy jövőbeli, áttörő terápiás módszernek a túlsúly kezelésére, vagy akár megelőzésére. A tapasztalatok a hétköznapi életben is segítségedre lehetnek - például ha minden étkezés után alaposan kiszellőztetsz.

Mi nem a probléma kezelésére, hanem sokkal inkább a megelőzésére szeretnénk ösztönözni mindenkit. Mozogj sokat, és étkezz egészségesen, így nem lehet gond a magadhoz vett ételek emésztésével, akár jó a szaglásod, akár rossz!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön