elhízás
Egészségmagazin.com   |   2016.02.07.

5 módszer, ami megfékezi az „elhízás-géneket”

Rendszeresen edzel, állandóan diétázol, mégis küzdesz a kilókkal? A családodban mindenki molettebb egy kissé? Akkor lehet, hogy a genetika a hibás: egyszerűen ilyen génekkel születtél. De ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a karcsúságról: most 5 tippet hoztunk azoknak, akik „gyárilag" molettebbek, de tenni akarnak ellene!

reklám vége

A fogyás és a hízás látszólag nagyon egyszerű folyamat. Ha több kalóriát viszel be a szervezetbe, mint amennyit elégetsz, akkor hízol. Ha kevesebbet, akkor fogysz. Ilyen egyszerű. De akkor miért van az, hogy valakinek könnyen megy a testsúlyváltoztatás, más pedig újabb és újabb fogyókúrás módszerek kipróbálását követően is ugyanannyit nyom? A turpisságért bizonyos gének tehetők felelőssé, a hízásra való hajlam részben öröklött tulajdonság. Jó hír azonban, hogy több módon is kicselezheted a géneket!

Íme 5 tipp, ami segít leküzdeni az öröklött elhízást

1. Csökkentsd a cukor- és telített zsírsavbeviteled!

Ha nem tegnap kezdted az életmód változtatást, akkor talán már tisztában vagy vele, hogy a cukor és a zsír milyen hatással van a szervezetedre. Amit azonban valószínűleg nem sejtesz (hiszen csak egy friss tanulmány világított rá), hogy ezek a kis gazfickók „összedolgoznak" bizonyos elhízás-génekkel, hogy te minél több plusz kilót raktározz el. Ráadásul a telített zsírsavakban gazdag ételek hizlalóbbak, mint a többi, még akkor is, ha a kalóriaértékeik megegyeznek. A táplálékbevitelben mutatkozó ingadozások ahhoz vezethetnek, hogy a szervezeted aktivizálja a raktározásért felelős géneket.

2. Ne told túl a vitaminokat!

A vitaminokat? Igen. Első olvasásra meglepőnek tűnhet, hiszen a vitaminokat segítőtársaknak tartjuk egészségünk megőrzésében, de itt is érdemes figyelni a mértékre. A B-vitamin túlságosan nagy mennyisége ugyanis könnyen hozzájárulhat az elhízáshoz. A multivitaminok hasznos kis segítők lehetnek a téli időszakban, de általánosságban elmondható, hogy semmiből sem jó túl sokat bevinni, így érdemes odafigyelni a mennyiségekre!

elhízás, vitamin

3. Csak óvatosan a konzervekkel!

A különféle konzervált, előre csomagolt ételekkel sem árt vigyázni. Műanyag tárolókban és az azokat fedő vékony műanyag rétegben előszeretettel alkalmazzák a BPA-t (bioszfenol-A), ami a műanyag puhításáért felelős anyag. Innen ez az ételbe, majd a szervezetbe kerülhet, ahol kutatási eredmények alapján epigenetikus hatást fejthet ki, vagyis ezek az anyagok hatással vannak a genetikára is! És nyilván kitaláltad, hogy nem éppen pozitív hatással...

4. Menj sétálni kora reggel!

Egy nemrégiben publikált kutatás szerint érdemes testünket 8 és 12 óra között közvetlen napsugárzásnak kitenni, ez ugyanis a kalóriabeviteltől függetlenül csökkentheti az elhízás esélyét. Még nem teljesen bizonyított, de könnyen lehet, hogy a jelenség hátterében az áll, hogy a korai napsugarak hatással vannak az anyagcserénkre.

5. Szedj kevesebb antibiotikumot!

Általános igazság, hogy amennyiben lehetséges, törekedni kell a minél ritkább és kisebb mennyiségű antibiotikum fogyasztására. Persze vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen és egyenesen káros a mellőzésük, azonban túlzásba sem szabad esnünk. A bélflóra természetes működése ugyanis hozzájárul az elhízás szabályozásához is, többek között a rost lebontásán keresztül. Ezen túlmenően például a rövid szénláncú zsírsavak létrehozásával képes kompenzálni a súlyos elhízásra és a cukorbetegségre való genetikai hajlamot is. Az antibiotikumok azonban nem csak a káros, de a szervezet működéséhez elengedhetetlen baktériumokat is elpusztítják, ezért különösen fontos, hogy csak indokolt esetben alkalmazd őket. Legalábbis ha nem akarod elpusztítani azokat a baktériumokat is, melyek a fenti módon segíthetnek az elhízás elkerülésében.

Az antibiotikum használatát követően minden esetben fogyassz probiotikumokat, az előre csomagolt készítmények mellett az is megfelelő, ha a szokásosnál több joghurtot eszel. Ezzel ugyanis helyreállítod a bélflórád természetes működését.

Ha a genetika ellened van, akkor nehezebb felvenned a harcot az elhízással, de nem lehetetlen: figyelj oda az egészségedre, mozogj rendszeresen, étkezz tudatosan és tartsd be a fenti 5 tippet, hogy legyőzd a génjeidet!

Érdekes volt a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön