alváshiány
Egészségmagazin.com   |   2016.08.19.

Alváshiány = elhízás?

Tudtad, hogy az alváshiány kövérséghez vezethet? Ugyanez fordítva is igaz: az elegendő alvás segíthet a fogyásban. Ha szeretnél megszabadulni pár kilótól, akkor sok mindenről le kell mondanod, ami örömet okoz, de egy új kutatás szerint marad még valami, amit szívesen bevállal az ember a fogyás érdekében!

reklám vége

Mi áll a fogyás hátterében?

A fogyókúrák sikeressége leginkább fejben dől el. A kilók legyőzéséhez sziklaszilárd elhatározás és kitartás kell, enélkül sajnos a legújabb diétás módszer sem lesz sikeres. Korántsem könnyű azonban kitartani azonban egy teljesen újfajta életvitel mellett. Egy új étrend, vagy napirend megemeli a mindennapi stressz-szintedet, még emiatt is aggodalmaskodnod kell. Éppen ezért nem szükséges, sőt nem is ajánlott a túl drasztikus életmódváltás, sokkal inkább javasolt a lassú, és folyamatos átállás. Egyvalamire azonban ajánlott már a kezdetektől fogva minél több időt fordítanod: az alvásra. A legújabb külföldi kutatások szerint ugyanis az alvásmegvonás kapcsolatban áll a hirtelen felszaladt kilókkal!

A Cell (Sejt) magazinban publikált kutatás során először egereken, majd embereken végezték el azt az alvásvizsgálatot, amiből kiderült, hogy az alváshiány negatív hatással van a bélrendszerben található mikroorganizmusokra, ezáltal pedig az emésztés egészséges működésére. Ez első hallásra talán nem tűnik veszélyes tünetnek, de a nem megfelelő emésztés összefüggésbe hozható többek közt a kóros elhízással, a különböző szívproblémákkal, rákkal, cukorbetegséggel és a szokásosnál gyengébb immunrendszerrel is. Korábban már írtunk arról, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a túl kevés alvásnak: most pedig nézzük, hogyan hat mindez a kilókra!

Az alváshiány és a kilók kapcsolata

A kutatók úgy vélik, az alváshiány rossz emésztési funkciókat okozhat, és kedvezőtlen hatással van a hormonháztartásra is. Többek közt ez is az egyik oka annak, hogy az alvásmegvonás elhízáshoz vezethet. A Stanfordi Egyetem kutatói úgy gondolják, hogy a napi 7,7 óránál kevesebb alvás hatására felborulhat a tested természetes ritmusa, így olyankor is éhesebbnek érezheted magad, amikor egyébként nem lennél az. Amikor a testedet megfosztod az alvástól, olyan hormonokat is aktiválsz, amelyek egyébként nyugalmi állapotban lennének, de a megvonás hatására aktiválódnak. Ezért fordulhat elő, hogy ha sokáig fennmaradsz, éjszakázol, akkor kontrollálhatatlannak tűnő étvágy tör rád!

Az összes, ebben a témában végzett kutatás azt bizonyítja, hogy az alvási szokásaid erősen összefüggenek az étkezési szokásaiddal. Ha tehát másik időzónába utazol, vagy éjszakába nyúlik a műszak, akkor sokkal valószínűbben fordulnak elő szükségtelen étkezések és nassolások.

Hogyan kerüld el az alváshiány okozta elhízást?

A válasz egyszerűnek tűnik: többet kell aludni. Azonban ez nem mindig teljesíthető, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy munka elhúzódik, vagy éppen kimozdulnál a barátaiddal éjszakáig...

Ne aggódj, 1-2 hosszabb éjszaka még nem vezet elhízáshoz, rendszeres alváshiány szükséges ahhoz, hogy ezekkel a tünetekkel találkozz. Ettől függetlenül persze fontos, hogy odafigyelj az alvási ciklusodra, és amikor lehet, időben feküdj le!

Ezen felül még érdemes odafigyelni az alábbiakra:

1. Egyél napi 5x!

Bár a legtöbb kutatás cáfolja, sokan még ma is úgy gondolják, hogy a fogyás titka a kevesebb étel. A valóságban azonban ez duplán káros a szervezetre, mert nem elég, hogy megviseli az emésztőrendszert és annak mikroorganizmusát, de még rá is veszi a szervezetet arra, hogy a lehető legtöbb energiát raktározza el a következő étkezésig. A megoldás tehát az, hogy rendszeresen, sokszor, keveset étkezz.

2. Feküdj le mindennap közel ugyanabban az időpontban

Ha rendszert viszel a hétköznapjaidba, és az alvási szokásaidba, akkor az étkezésedet is könnyebben tudod kontrollálni, és a szervezetednek is megadod a kellő időt arra, hogy regenerálódjon. A megújult testtel több energiád lesz és aktívabbak lesznek a mindennapjaid!

3. Igyál lefekvés előtt egy pohár vizet

A rossz éjszakának és nappaloknak a hátterében legtöbbször a dehidratáltság áll. Ügyelj arra, hogy nappal is elegendő folyadékot vegyél magadhoz, de ha esetleg erről meg is feledkeztél, lefekvés előtt igyál egy pohár vizet, ezzel is segítve a méreganyagok kiválasztását. Érdemes továbbá az étkezéseket is mindig egy pohár vízzel indítanod, ami segít csökkenteni az étvágyadat.

Törekedj tehát a pihentető és tartalmas alvásra, hogy legyen elegendő ideje a testednek az „újjászületésre"!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön