alvásmegvonás
Egészségmagazin.com   |   2015.10.11.

Az alvásmegvonás következményei: ez a 7 veszély vár rád!

Hány órát aludtál előző éjjel? És hogy vagy ma? Az elegendő alvás a mentális és fizikai egészségünk megtartásának egyik alapvető feltétele. A kevés alvás rövidtávon károkat okozhat a szervezetedben, hosszútávon pedig akár krónikus betegségek kialakulásához is vezethet. Nézzünk meg most 7 olyan következményt, amit az alvásmegvonás okozhat!

reklám vége

Azt biztosan tudod, hogy ha nem alszod ki magad, akkor nyűgös vagy, nehezen megy a munka, sőt, egy idő után már „fáj" az ébrenlét. Biztos ismerős neked is a helyzet, amikor a vizsgaidőszak, vagy egy stresszesebb munkahelyi hónap után már a kávé sem segít...

De tudod, hogy pontosan mik az alvásmegvonás következményei? Tudod, hogy amikor sokáig maradsz fenn, akkor igazából az egészségeddel játszol?

Az alvásmegvonás 7 következménye

1. Hangulati zavarokat okoz

Ha előző éjjel valamiért nem tudtál eleget aludni, például egy határidő miatt be kellett fejezned egy munkát, vagy a barátaiddal való beszélgetés közben szaladt el észrevétlenül az idő, akkor másnap bizonyára észreveszed magadon, hogy ingerlékeny, türelmetlen vagy. Ha ezt már egyetlen álmatlan éjszaka után is érzed, képzeld csak el, milyen hatással van a mentális egészségedre a folyamatos alvásmegvonás! Bizonyított, hogy a szorongás, a mentális zavarok és a depresszió is kapcsolatba hozható a nem elegendő alvással.

2. Az alvásmegvonás elhízást is okozhat

A Dietetics and American Journal of Clinical Nutrition élelmezéstudományi folyóirat kutatása szerint az olyan egészséges hölgyek, akik minden éjjel 5 óránál kevesebbet alszanak, másnap körülbelül 329 kalóriával többet visznek be étel formájában a szervezetükbe. További tanulmányok azt is bizonyították, hogy van kapcsolat az alvásmegvonás és az étvágy változása, és a glükóz nem megfelelő lebontása között - utóbbi kettő ismert okozója az elhízásnak.

3. Magas vérnyomás és szívbetegségek

Más kutatások szerint, ha valakinek eleve magasabb a vérnyomása, és ráadásul nem is alszik eleget éjjel, akkor másnap még magasabbra szökik a vérnyomásmérő által mutatott szám. Egyértelmű, hogy a kevés alvás szívbetegségekhez vezethet. Bizonyított tény, hogy a rendszeres 6 óránál kevesebb és 9 óránál több alvás a nőknél szívkoszorúér rendellenességet okoz.

4. Nő a cukorbetegség kockázata

Egy vizsgálat, amit a University of Chicago Medical Center kutatói végeztek, alátámasztja, hogy 3 éjszakányi alvásmegvonás után a fiatal felnőtteknél fokozott a kettes típusú diabétesz kialakulásának veszélye, mert nem elegendő alvás hatására szervezet nem tudja megfelelően szabályozni a vércukorszintet.

5. Gyengíti az immunrendszert

Azok az egyének, akik betegségük alatt többet alszanak, nagyobb sikerrel, és gyorsabban győzik le a betegséget, fertőzést, mint azok a társaik, akik nem alszanak eleget. Az elegendő alvás tehát nem csak megelőzi a betegségeket, de segít a lendületes leküzdésükben is. Támogasd tehát az immunrendszered azzal, hogy kialszod magad!

6. Az alvásmegvonás elősegíti a bőr öregedését

Az University Hospitals Case Medical Center kutatása szerint azok bőre, akik kevesebbet aludtak a szükségesnél, rosszabban reagált a különböző környezeti hatásokra, például az UV sugárzásra. Gyorsabban öregedett bőrük, és több időre volt szüksége a regenerációhoz.

7. A rendszeres alvásmegvonás halálos következménye: rövidebb ideig élsz!

Számos tanulmány bizonyította már, hogy ha rendszeresen 5 órát, vagy annál kevesebbet alszol éjszakánként, akkor növeled annak a kockázatát, hogy előbb távozol az élők sorából.

Ahogy az alvásproblémák befolyásolhatják a betegségek kialakulását, a különböző betegségek is belezavarhatnak az alvás mennyiségébe. Az Egyesült Államokban körülbelül 50-70 millió amerikai szenved valamilyen alvászavarban, amit nem említenek meg orvosaiknak, és az orvosok sem feltétlen kérdeznek rá a témára. Az alvásproblémák ilyen mértékű figyelmen kívül hagyása sajnos komoly, és drága közegészségügyi következményekhez vezethet.

Hogyan kerülheted el az alvásmegvonás káros következményeit?

alvásmegvonás

A recept egyszerű: aludj többet!

Az alvásmegvonás nem játék, a szervezetednek mindenféleképpen szüksége van a megfelelő pihenésre.

Ha egy-egy zavarosabb időszakban a munka, az iskola, vagy a feszültség miatt mégsem jönne össze a napi ideális kvóta, akkor kávé helyett zöld teával, tornával próbáld ébren tartani magad. Valahányszor úgy érzed, hogy az alvásmegvonás következményei kezdik átvenni az uralmat szervezeted felett és romlik a koncentrációs készséged, vagy le-lebukik a fejed a meeting során, próbálj felállni (ha lehet), nyiss ablakot, szívj friss levegőt, és mozgasd át a tagjaidat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön