alvás, egészséges alvás
Egészségmagazin.com   |   2016.01.21.

Egészségesen alszol? Itt a nagy szundi-teszt!

Te hogy alszol? Hason? Háton? Embriópózban, vagy szétterülve, mint a Nagyalföld? Azt bizonyára észrevetted, hogy ha rossz pózban alszol, elgémberedsz, elfekszed a nyakad, hátad. De tudtad, hogy az alvási szokásaid a belső szerveidre is hatással lehetnek?

reklám vége

Valószínűleg azért alszol minden este a kedvenc alvópózodban, mert kényelmes, így szereted. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jót is tesz a testednek! Lehet, hogy ez a kényelmes szundi az oka a nyak- és hátfájásodnak, korai ráncoknak, és akár a gyomorproblémáidnak is. Vegyük most sorra a különböző pozíciókat és hatásaikat az egészségedre!

Hogyan hat az egészségedre, ha háton alszol?

Ez az egyik leggyakoribb alvópóz, és az orvosok azt mondják, hogy a legjobb is. Ha jógáztál már valaha, akkor ismerős lehet ez a szó: savasana, vagyis hullapóz. De ne aggódj: amilyen rossz a neve, annyira egészséges!

A pozíció neve a háton való alvásból származik: ez a pozíció számos jó hatással rendelkezik, nagyon jót tesz például a nyakadnak és gerincednek is, és a súlyod is egyenletesen oszlik el, így nem lesz túlterhelt egyetlen porcikád sem. Azonban van egy hátránya is: nem ajánlott azoknak, akik horkolnak, és azoknak sem, akik alvási apnoe-ban szenvednek (az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, amelynek során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul).

Egészséges-e a bal oldaladon aludni?

A bal oldalon való alvás szintén ideálisnak mondható, főleg ha várandós az ember lánya. Ez a pozíció elősegíti a megfelelő vérkeringést, ezáltal nyugodt, kielégítő alvást biztosít. Természetesen azoknak is ajánlott, akik nem várnak babát, mert megelőzheti, vagy enyhítheti a gyomorégést és a refluxot is. Az érem másik oldala viszont az, hogy a bal oldalon alvás nyomást gyakorolhat a tüdődre és a gyomrodra, úgyhogy néha válts a jobb oldaladra, így csökkentheted az említett szerveidre helyezett nyomást.

Alvás a jobb oldaladon...

Teljesen egészséges vagy? Akkor a jobb oldalon való alvás elvileg nem jelent semmi problémát. Gyakorlatilag azonban a szakemberek szerint ha huzamosabb ideig a jobb oldaladon alszol, akkor reflux alakulhat ki, összenyomhatod a bordákat és a tüdőt, amik ezáltal deformálódhatnak, sőt, hosszú távon a jobb oldalon alvás szívelégtelenséghez is vezethet.

Óvatosan tehát ezzel a pózzal!

Rossz hírünk van, ha hason alszol...

Ez a pozíció azoknak jó, akik horkolnak és/vagy a már említett alvási apnoe-val rendelkeznek. Ha egyik probléma sem érint, akkor viszont az előnyöknek vége is szakad: a hasadon való alvás a legrosszabb választás!

A hason alvás egészségtelen a gerincnek, extra nyomást gyakorol a nyakadra, és a gyomrodra sincs jó hatással. A következő reggel nem csak nyakfájással fogsz felkelni, hanem a kedved is rossz lesz, és az energiaszinted sem lesz 100%-on.

Összegezve tehát, legtöbbünk a kényelem alapján választ alvópózt, ám emlékezz, hogy az egészséged érdekében néha áldozni kell a kényelem oltárán, és más helyzetet kell választani a szunyókáláshoz.

Az alvás célja, hogy kipihend a nap fáradalmait, és hagyd regenerálódni a szervezeted: ne károsítsd az egészséged és teljen jó hangulatban a következő nap is!

Az ismerőseid vajon egészségesen alszanak? Oszd meg velük is ezt a cikket, hogy pihentető legyen az álmuk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön