rossz szokások
Egészségmagazin.com   |   2015.10.20.

Rossz szokások miatt halnak korán a magyarok

Bár Magyarország a fejlettebb országok közé tartozik, megbetegedési és halálozási statisztikáink mégis siralmasak, a várható élettartamunk akár 17 évvel is kevesebb lehet, mint az EU átlag. Mi ennek az oka? És hogyan tehetsz azért, hogy hosszú élettel javíthasd a statisztikát?

reklám vége

Bizonyára neked is feltűnt, hogy az utóbbi időben egyre több törvényi szabályozással próbálják óvni az egészségedet; tilos a dohányzás minden zárt térben és buszmegállókban, megváltozott a közétkeztetés, és szigorítottak az élelmiszeripari szabályozásokon.

Akkor hogyan lehet, hogy a statisztikák alapján a magyarok mégsem lettek egészségesebbek? Erre kereste a választ Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója.

Az egészségünkért nekünk kell tenni!

Az elsődleges ok valószínűleg az egészséghez való hozzáállásunkban rejlik; az emberek célja a betegségek gyógyít(tat)ása, és nem egészségük megőrzése. Vagyis nem a megelőzésben, hanem az utólagos kezelésben hiszünk, ami nagyon rossz hozzáállás!

Habár nagyon sok orvos magyarázza el betegeinek, hogy az életmódváltás elkerülhetetlen, de idő hiányában ennek részletes ismertetésére általában nincs lehetőség, így az emberek sokszor információ nélkül maradnak. Ezért Török Krisztina szerint fontos lenne, hogy az alapellátásban szerepet kapjanak a dietetikusok és gyógytornászok is, és tanácsaikkal segítsék az embereket az egészségesebb élet felé vezető úton.

Rossz szokásokban az élen járunk

Vannak betegségek, melyekben kifejezetten vezetünk; elég kétes dicsőség, hogy a tüdőrákban elhunytak száma például nálunk a legmagasabb a világon, ezen felül az emlő-, vastagbél-, és végbéldaganatban is az élen járunk. Legtöbben - az elhunytaknak körülbelül a fele - a keringési rendszer valamilyen betegsége miatt hal meg.

A születéskor várható élettartam ugyan nőtt az utóbbi években, de még mindig elmaradunk az EU átlagtól; a nők átlagosan 5, a férfiak pedig 17(!) évvel élnek kevesebb ideig, mint az Unió többi tagállamában.

A szomorú az, hogy mindezeket a megbetegedéseket kellő mozgással, helyes táplálkozással könnyen elkerülhetnénk! A magyar felnőttek több mint a fele súlytöbbletet cipel annak ellenére, hogy a lakosság 97%-a tisztában van azzal, hogy nagyon fontos a testmozgás. Ennek ellenére csak minden hatodik személy tesz ennek eleget, minden 20. személy pedig annyi alkoholt fogyaszt, ami már egészségre káros szintű.

A legsokkolóbb, hogy a dohányzásnak Magyarországon minden 3. személy hódol. Ezt a magas számot tovább súlyosbítja, hogy csak 11%-uk érez elegendő motivációt magában ahhoz, hogy le is szokjon!

Mik a legveszélyesebb rossz szokások?

1. Helytelen táplálkozás:

Túl sósan táplálkozunk, túl ritkán eszünk zöldséget és gyümölcsöt, és ez a táplálkozás hosszú távon komoly betegségekhez vezethet. Ahogy a statisztikák mutatják, vezet is:(.

2. Magas vérnyomás:

Az érszűkület és a szívrendellenességek legfőbb okozója, Magyarországon az egyik vezető halálok.

3. Dohányzás:

A test szöveteit lényegében megfojtja azáltal, hogy elvonja tőlük az oxigéndús vért.

Ha változtatsz, tovább élsz?

Igenis sokat számít, ha változtatsz, ha egészségesebben étkezel és rendszeresen mozogsz. De sajnos önmagában ez még nem garantálja a hosszú életet, hiszen a környezeti hatásokat nem tudod kizárni. A szennyezett levegő például a 15 év alatti gyerekek esetében a harmadik, míg a felnőttek esetében pedig az ötödik helyen áll, mint egészségügyi kockázati tényező.

Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint, 2013-ban 7600 halálesetet lehetett volna elkerülni, ha ezek az emberek egészséges környezetben, egészséges életmódot folytattak volna.

Török Krisztina is hangsúlyozta, ne csak jelenlegi, hanem jövőbeli egészségedért is tegyél meg minden tőled telhetőt! Ebbe beletartoznak a szűrővizsgálatok, az orvos által kapott utasítások betartása, valamint a kellő mozgással egybekötött vitamindús táplálkozás.

Hagyd magad mögött azt a gondolatot, hogy egy személyként te nem tehetsz semmit, hogy egy rendszerszintű változás történhessen! Ha csak Te és pár barátod, vagy családod több figyelmet fordítotok mindezekre, már sokat tettetek magatokért és a későbbi egészségügyi helyzetet felmérő tesztek eredményeinek javulásáért!

És persze olvasd rendszeresen az Egészségmagazint, ahol minden nap konkrét segítséget kaphatsz ahhoz, hogyan óvhatod meg saját és szeretteid egészségét!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön