mellrák
Egészségmagazin.com   |   2015.10.19.

Októberben figyelj jobban a melleidre!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, melyhez az Egészségmagazin is csatlakozik; nem győzzük eleget hangsúlyozni az önellenőrzés, a szűrővizsgálatok, az odafigyelés fontosságát. A hónap hátralévő két hetét szánd arra, hogy alaposan átvizsgálod a szervezeted, hiszen a megelőzés és a gyors diagnózis akár életmentő is lehet! Olvass tovább és segítünk, hogyan.

reklám vége

A legtöbb családban sajnos előfordul a mindenki által rettegett betegség, a rák, azon belül is pedig a főleg hölgyeket érintő mellrák. Évente átlagosan 4-7.000 nőt diagnosztizálnak mellrákkal - csak Magyarországon! És bár nagyon ritka eset, de jó, ha tudod, hogy ez a betegség akár a férfiakat is érintheti...

A jó hír az, hogy az elmúlt évtizedben sokat fejlődött az orvostudomány, és az idejében felismert mellrák gyógyulási esélyei egyre jobbak. Ezért különösen fontos, hogy időben kapcsolj!

A mellrák tüneteinek felismeréséhez elengedhetetlen az önellenőrzés!

A daganatoknak két alaptípusa létezik: tapintható és nem tapintható. Amikor még egészen pici daganatról beszélünk, lehet, hogy észre sem veszed, de ez semmit sem csökkent az önellenőrzés fontosságán!

Kérd meg háziorvosodat vagy nőgyógyászodat, hogy mutassa be neked a helyes önellenőrzést, vagy ha ehhez szégyellős vagy, rengeteg hasznos anyagot találhatsz az interneten is. Ha furcsán érzed magad a dologtól, vagy csak nem szeretnél egyedül lenni közben, akár párodat is megkérheted, hogy segítsen, ő biztosan nem fog ellenkezni;-)!

Fontos odafigyelni, hogy nem változott-e a mellek mérete, tapasztalható-e bármiféle elváltozás az alakjukban, a bőrfelületükön. Ne hagyd abba a tapintást az emlőknél, azt a hónaljakra is terjeszd ki, hogy nincs-e véletlenül elváltozás a környező nyirokcsomókban! Az ugyanis is súlyosabb esetben akár áttétet is jelezhet.

Az önvizsgálatot természetesen rendszeres szűrővizsgálatnak kell kiegészítenie, ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, akár az életedet is megmentheti!

A mellrák tünetei

Nem pusztán az emlőkben kialakuló elváltozások utalhatnak mellrákra.

  • Figyelj oda a duzzanatokra, kipirosodásokra a melleken. Nem csak a furcsa csomó jelezhet bajt, de akár a bőrfelszín kipirosodása, vagy a mellbimbók bármilyen jellegű elváltozása (elfordulás, ellaposodás, oldalra fordulás) is.
  • Hátfájdalom. A kor előre haladtával és a mindennapok megterhelésével szinte együtt jár ez a jelenség, de akár mell-, vagy májrákot is előre jelezhet a hátfájás. Ezt tumor nyomása is okozhatja, de akár az is meghúzódhat a háttérben, hogy a gerincet, vagy a bordákat is elérték a rákos sejtek.
  • Fáradtság. Persze ennek is ezer oka lehet, de a nem múló, kipihenhetetlen fáradtság is jelezheti a mell-, sőt, sok más típusú rák jelenlétét is, érdemes tehát odafigyelni rá!

Egyéb ráktípusok tünetei

A mellrák elleni küzdelem kampányának egyik pozitív hozadéka, hogy az emberek tudatosabban állnak testükhöz, és az önvizsgálatnak köszönhetően esetleg más ráktípusokat is sikerülhet időben elcsípni, így jelentősen megnőtt a gyógyulási arány.

Az októberi emlővizsgálat tehát jó alkalom arra, hogy meghalld a szervezeted hangját, ha azt próbálja közölni, hogy baj van. Lássuk tehát, hogy mik lehetnek az egyéb ráktípusok jelei!

  • Tüdőrák: A tüdőrák jele lehet a légszomj, amit ziháló hang kísér; ugyanúgy, ahogyan a szűnni nem akaró, folyamatos köhögés, különösen, ha azt mellkasi fájdalom is kíséri. Árulkodó jel lehet az arc duzzadtsága, vagy a nehéz nyelés is, ez utóbbi azonban torokrákra is utalhat.
  • Leukémia: A leukémia jelei közt olyanokat találunk, mint az ismétlődő, makacs láz; az állandósuló köhögés; vagy az ismeretlen eredetű véraláfutások megjelenése.
  • Bőrrák: A legnagyobb érzékszervünk, a bőr rákjára utalhat anyajegyek méretének, színének, vagy alakjának furcsa megváltozása; a nehezen gyógyuló sebek; a bőr vérzése; vagy akár a sötét foltok, csíkok a körmök felületén.
  • Petefészekrák: A hasi és a medence tájékán jelentkező fájdalom a legjellemzőbb tünete a petefészekráknak, de ilyen lehet akár a viszonylag hirtelen meghízás is.

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleled magadon, fontos, hogy ne ess pánikba; önmagában egyik tünet sem jelenti a halálos ítéletedet. Egyáltalán nem biztos, hogy rákod van! Fordulj orvoshoz, vizsgáltasd ki magad: nem kell az ördögöt festeni a falra, de jobb félni, mint megijedni.

Ha szerinted is fontos a megelőzés, és erre szeretteid figyelmét is szívesen felhívnád, oszd meg a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön