prosztatarák
Egészségmagazin.com   |   2016.11.19.

No shave november: hívd fel a figyelmet a prosztatarákra

November a szakáll és a bajusz hónapja, a férfiak jó része így hívja fel a figyelmet több gyilkos betegség, elsősorban a prosztatarák veszélyeire. De miről is szól ez az egész és hogyan függ össze a bajusz a prosztatával? A cikkből kiderül!

reklám vége

Sokévi csupaszság után nemrég újra divatba jött a férfi arcszőrzet, ezen felbuzdulva sok pasi növeszt szakállt vagy bajuszt. Éppen ezért nem volt nehéz dolga azoknak az ausztrál és új-zélandi embereknek, akikben a 2000-es évek végén felmerült a Movember ötlete. A kezdeményezés neve a francia eredetű angol Moustache (bajusz) és a November szavak ötletes összevonásából származik, és úgy terjed a világban, mint a gomba eső után. A jelenséget hívják még No Shave November-nek, azaz „Ne borotválkozz" novembernek is, ezt talán nem kell magyarázni;).

A Movember célja

A „kihívás" annyiból áll, hogy a vállalkozó szellemű férfinak bajuszt (vagy szakállt, ha megengedőbbek vagyunk) kell növesztenie, amit egész novemberben nem vághat le, ezzel jelezve mindenkinek, hogy részt vesz a mozgalomban. Ebben a hónapban természetesen szükségtelen borotvát, pengét, vagy borotvahabot vásárolni, és az így megtakarított összeget illik egy, a prosztatarák kutatásával, megelőzésével, gyógyításával foglalkozó szervezetnek felajánlani.

A dolog azért támogatandó, mert rendkívül fontos problémákra egyszerűen és kreatívan hívja fel a figyelmet. A férfiakat tizedelő betegségek (elsősorban a prosztatarák) ugyanis nagyon komoly kockázatot jelentenek, ennek ellenére az uraknak nagyon kicsi hányada veszi komolyan az intő jeleket. A teremtés koronái jellemzően csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a prosztataproblémák már a mindennapi vécélátogatásokat és a szexet is kellemetlenné, sőt, lehetetlenné teszik. Pedig a férfiakat tizedelő kórok, is azok közé a betegségek közé tartozik, amelyeket sokkal könnyebb kezelni és gyógyítani, ha időben fedezik fel őket.

Mire hívja fel a figyelmet a No Shave November?

A Movember emellett a többi „férfibetegségre" is igyekszik felhívni a figyelmet: vannak ugyanis olyan nyavalyák, amelyek a nőket alig, a férfiakat viszont döbbenetesen nagymértékben tizedelik. A már említett prosztatarák mellett nagyon sok férfit érintenek a különböző szív-és érrendszeri betegségek, amelyek a világ sok országában, például az USA-ban, de Magyarországon is dobogósok a férfiak korai halálozásában. Ezek mellett a here-, a tüdő-, és a vastagbélrák a leggyakoribbak, amik pasikat sokkal többször támadják meg, mint a nőket, előbbiek túlélési esélyei pedig éppen azért rosszabbak, mert általában később (sokszor túl későn) fordulnak orvoshoz.

Meglepő, de a Movember céljai közé tartozik az öngyilkosságok csökkentése is. A szomorú tény ugyanis az, hogy Magyarországon a statisztikai adatok szerint az öngyilkosok háromnegyede férfi, és csak negyede nő, utóbbiak száma ráadásul (szerencsére) még csökken is. A férfiakat a felmérések szerint jobban megviseli az elmagányosodás és a különböző tragédiák, például a munkahely elvesztése, s ezek elől menekülnek sokszor az öngyilkosságba. A nők ezen a téren jóval szívósabbak, ezért őket kevésbé fenyegeti ez a veszély.

Mire jó az arcszőrzet?

Ahogy robbanásszerűen terjed a világban, a Movember nemcsak a bajokra hívja fel a figyelmet, hanem sok izgis eseményt is magával vonz. Ilyenek például a különböző bajusz-szépségversenyek, amelyek száma a No Shave November elterjedésével egyre nő. A bevállalós pasik ma már nemcsak fura osztrák és bajor versenyeken méricskélhetik össze bajuszkölteményeiket, hanem számos más helyen is:).

Sok olyan cikk is megjelenik ilyenkor, ami arról szól, milyen izgalmakat tartogat a szex, ha egy bajszos pasival csinálják. Bizonyára neked is vannak ötleteid;) Van olyan nő, aki azt állítja, élete legnagyobb orgazmusát akkor érte el, amikor a párja újdonsült bajuszát is bevonták a hancúrba.

Persze sok férfi úgy gondolja, hogy alapvetően már azért is megéri beszállni a buliba, mert egy hónapig megszabadulnak a borotválkozás nyűgétől, és ha kedvük van, többféle fazont is kipróbálhatnak. Ha az összes forma gáz, akkor sincs sem baj, hiszen csak egy hónapig kell kibírni, azalatt pedig jó ügyet szolgál az illető.

Egy valamit azonban nem szabad elfelejteni: a Movember akkor igazán hatékony, ha nem csak növeszted a szőrt és beszélsz róla, hanem a hó végén, borotválkozás előtt vagy után, te is elmész egy szűrővizsgálatra!

Az, hogy a bajszozással a férfiak problémái legalább egy hónapig előtérbe kerülnek, sokat beszélnek róluk, már önmagában is jó eredmény. Ha pedig emiatt megnő a szűrővizsgálatokra járók száma, már kész siker, hiszen sok férfit megmenthet az értelmetlen haláltól.

Pasik, bajuszra fel!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön