rákos sejtek
Egészségmagazin.com   |   2016.04.21.

Új módszer a rákos sejtek elpusztítására: gyógynövény és vas furcsa kombinációja

Minden egyes évben százezrek vesztik el a rák elleni harcot, nem meglepő hát, hogy a tudósok lázasan kutatnak a gyógymódok után, és rendszeresen állnak elő újabb ötletekkel. A legújabb eredmények szerint például egy furcsa párosítás, egy gyógynövény és a vas kombinációja is felveheti a küzdelmet a rákos sejtek ellen.

reklám vége

A Life Science magazinban publikált eredmények szerint egy kínai gyógynövény, az egynyári-, vagy más néven édes üröm (Artemisia annua) lehet az új csodaszer, ami segíthet a rák leküzdésében. Ez egy olyan, artemisinin nevű anyagot tartalmaz, amely bizonyítottan hatékonyan lép fel a rákos sejtek pusztításában.

A gyógynövény meg tudja célozni a beteg sejteket, főképp a mellben lévőket, ám ez önmagában még nem elég. Vassal kombinálva azonban egy napon belül a rákos sejtek akár 98%-a is elpusztulhat - állítják a kutatást végző szakemberek. A jó hír az, hogy ez a kombináció úgy végzi el a munkát, hogy a beteg sejteket megöli, ám az egészségeket békén hagyja, ellentétben a kemoterápiával és más, agresszívabb kezelési módszerekkel.

A gyógymód tesztelése embereken

A leukémiás emberekből vett sejteken végzett kísérletek során 3 dolgot sikerült bebizonyítaniuk a tudósoknak:

  • Az artemisin és a vas kombinációja meg tudja célozni a rákos sejteket
  • Elpusztítja a rákos sejteket, de az egészségeseket épen hagyja
  • A két hatóanyag együttes fogyasztásuknak valószínűleg megvan az a képessége, hogy különböző rákfajtákat elpusztítson, többek között a prosztata- és a mellrákot, valamint a leukémiát

A vas szerepe a kezelésben

A rákos sejteknek vasra van szüksége a növekedéshez. Ha vassal "etetjük" őket, akkor jól fogják magukat érezni, növekedni fognak. Ekkor kerül képbe az édes üröm, benne az artemisin nevű anyag: a rákos sejtekben felhalmozódott vassal reakcióba lépve, nagy mennyiségű szabadgyököt szabadít fel, ezek a szabad-gyökök pedig elpusztítják a rákos sejteket. Röviden és tömören így írhatjuk le a folyamatot, amit most felfedeztek.

Az artemisin adagolása azonban kulcsfontosságú, ugyanis ha nem kap belőle eleget a szervezet, akkor nem tettünk mást, csak „jóllakattuk" vassal a rákos sejteket, amik tovább növekednek majd.

Jobb az új kezelés, mint a kemoterápia?

A rák kezelése során jelenleg az egyik leggyakoribb módszer a kemoterápia, amitől azonban sok beteg (jogosan) fél: számtalan kellemetlen és fájdalmas mellékhatással jár, és a maga sugárzás sem tesz jót a szervezetnek. Ezért keresnek annyira sokan valamilyen alternatív gyógymódot a rák gyógyítására hosszú idők óta.

A kísérletben részt vevő kutatók azt találták, hogy az édes ürömből kivont artemisin és a vas kombinációja 100 rákos sejt elpusztítása közben csupán 1 egészséges sejtet károsít meg. Ez azt jelenti, hogy ez az alternatív gyógymód 10-szer kíméletesebb, mint a kemoterápia, ráadásul nincsenek olyan kellemetlen mellékhatásai, mint a sugárzásnak.

Remélhetőleg a jövőben ezt az eredményt fel tudják használni szélesebb körben is, és sokkal több embernek, sokkal kíméletesebb gyógyulást hozhat.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön