őszülés
Egészségmagazin.com   |   2016.04.17.

Az őszülés, a hajtípusok és a betegségek – mi a közös bennük?

Mi befolyásolja a szemünk színét? Mitől őszül meg a hajunk? Miért van egyes embereknek szebb haja, dúsabb szakálla, erősebb körme, mint másoknak? Milyen gén hajlamosít a rákra? Bár ezekre a kérdésekre külön-külön már született tudományos magyarázat, eddig nem gondolták, hogy a kérdések között összefüggés is lehet. Ám az új genetikai tanulmány szerint...

reklám vége

Egy londoni kutatás megállapította, hogy van egy gén, amely egyszerre befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát, a szem színét és a szeplők kialakulását, ráadásul nagy szerepet játszik a haj és szőr őszülésében is. Sőt, a genetikai tanulmány még arra is magyarázatot talált, hogy miért rendelkeznek az ázsiaiak és az amerikai őslakosok egyenes és csillogó hajjal, és hogy mi az oka annak, hogy egyes férfiak képesek erősebb szakállat növeszteni, mint mások.

A tanulmány eredményét számtalan területein fel lehet majd használni: a gyógyításon és megelőzésen túl segíthet az őszülés megakadályozásában, sőt, a helyszínelők is hasznát vehetik, akik immár egy DNS mintából meg tudják állapítani, hogyan nézett ki az elkövető.

A kutatás eredménye azt is megmagyarázza, hogy bizonyos hajtípusokkal és hajszínekkel rendelkező emberek miért hajlamosabbak különböző betegségekre. Ez nem az első ilyen eredmény a témában: egy korábbi tanulmány már bebizonyította, hogy azoknak, akik világosabb hajkoronával vannak megáldva, nagyobb az esélye a Parkinson-kór kialakulására.

A gének befolyása

A kutatócsoport 6 000, latin-amerikai lakos géntérképét vizsgálta meg. Az önkéntesek nagyon különböző genetikai örökséget birtokoltak: kb. felük európai, 40%-uk részük indián, és 10%-uk afrikai felmenőkkel rendelkezett. A kutatás során 10 genetikai variációt találtak, amelyek többek között befolyásolják, hogy mennyire korán őszül valaki, milyen erős a haja, és az arcszőrzete. Ezek között a gének között nincsen átfedés: például azon géneknek, amelyek a vastag, egybenőtt szemöldökért felelősek, nincs kapcsolata a vastag szakállért vagy a kopaszodásért felelős génekkel.

Az egyik vezető kutató elmondta, hogy a tanulmány készítése során vizsgálták a szemöldök- és szakállsűrűséget, az összenőtt szemöldököt, hajszínt, hajtípust, ősz hajat és a kopaszodást is, és mindegyik esetben találtak egy géncsoportot, amely felelős volt az adott tulajdonság kialakulásáért.

A vastag, összenőtt szemöldökkel rendelkezőknél például találtak egy gént, amit PAX3-nak neveznek. Ha ebben a génben mutációk jönnek létre, akkor alakul ki az úgynevezett Waardenburg szindróma 1-es típusa, ami süketséggel, széles orral és vastag, összenőtt szemöldökkel is kéz a kézben jár.

Őszülés és leukémia

Rábukkantak egy génre, amit IRF4-nek neveztek el (ez angolul a interferon regulatory factor 4 rövidítése). Ez a gén szerepet játszik a haj- és szemszín, a szeplők kialakulásában és abban is, hogy a szervezet hogyan reagál a vírusokra és a leukémiára, sőt a rák kialakulásával is kapcsolatban van.

Természetesen ezek az összefüggések korántsem ilyen egyértelműek: az hogy valaki korán őszül, nem jelenti rögtön azt, hogy nagyobb az esélye a rákos megbetegedésre is.

Az azonban igaz, hogy létezik a leukémiának egy gyógyszere, mely a hajszínre is hat: az ősz hajat sötétebbé varázsolhatja.

És bár a leukémia kezelése sokkal fontosabb, mint az őszülés visszafordítása, mégis bizonyára sok ember fog örülni a ténynek, hogy ez a kutatás többek között a kezdete lehet annak is, hogy az IRF4 génről szerzett tudást felhasználják egy őszülés elleni tabletta előállításához.

Tetszett a cikk? Küldd el másoknak is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön