bőrrák, herpesz, herpeszvírus
Egészségmagazin.com   |   2015.06.01.

Módosított herpeszvírussal a bőrrák ellen

A londoni Rákkutató Intézet tudósai egy új terápiát fejlesztettek ki a melanóma kezelésére, ami várhatóan a következő hónapokban piacra is kerül.

reklám vége

Ahogy egyre melegebb lesz, úgy válik egyre fontosabbá a napsugárzás elleni védelem is - hiszen ilyenkor nagyon könnyű leégni. Ennek hosszú távon akár komolyabb következményei is lehetnek, ahogy egy korábbi cikkünkben szó volt róla, a napégés megnöveli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Azonban most egy új terápíával sikerrel kezeltlék a melanómát.

Melanóma a bőr betegsége

A melanóma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulhat már meglévő anyajegyből, különösen akkor, ha az állandó kárósító ingernek van kitéve (például erős UV sugárzásnak), de megjelenhet ettől függetlenül is.

A legnagyobb problémát általában a késői felismerés jelenti, mert ebben az esetben a komoly áttétek miatt a betegek fele belehal a bőrrákba. Éppen ezért fontos a folyamatos önvizsgálat, ugyanis mivel a kültakarón található, könnyen felismerhető az elváltozás. Figyelmeztető jelek lehetnek a növekvő, pigmentált (főként fekete, szürkés vagy mélykék) folt vagy anyajegy. A melanómák általában aszimmetrikusak, mivel egy kitüntetett irányban növekednek. Éles határral kapcsolódnak az egészséges bőrterülethez, de szélük cakkos, egyenetlen vonalat képez. Színük nem egységes, az enyhén pirosastól a barnán át egészen a feketéig több árnyalat is előfordulhat. Átmérőjük fokozatosan nő.

A diagnózist a tünetek alapján állítják fel. A festékes anyajegyek és pigmentált foltok elváltozásainak jobb követésére alkalmas műszer a dermatoszkóp, melynek segítségével a bőr felső rétegeibe is betekinthet a szakorvos. A vizsgálat nem jár fájdalommal, nem invazív, és a beteg számára is rálátást enged a vizsgálatra a képernyőn keresztül.

A melanómás betegek száma az utóbbi évtizedekben növekedett, amit a környezeti hatásokkal, elsősorban a túlzott napozással magyaráznak a szakemberek. Magyarországon is egyre gyakrabban fordul elő ez a betegség, főleg a 40-45 évesek körében jelentkezik.

A bőrrák kórlefolyása és kezelése

Minél felületesebb az elváltozás, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Ha viszont mélyen behatolt a bőrbe, akkor valószínűbb, hogy áttétet ad a nyirok- és vérereken át, és néhány hónapon vagy éven belül halált okoz. A melanómának összesen három stádiumát különböztethetjük meg.

Az első stádiumban nincsenek áttétek, a nyirokcsomók normálisak, ekkor a gyógyulás esélye kedvező.

A folyamat második részében a környéki nyirokcsomókban is előfordulhatnak már rákos sejtek.

A harmadik stádiumban már a test távoli részén is képződnek áttétek. A betegség lefolyása nagyon változó, ez eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy nagyban függ a szervezet immunvédekezésétől. Egyes betegek a melanóma áttétei dacára jó egészségben élhetnek évekig, míg mások rövid időn belül komoly problémákkal szembesülnek.

A gyanús elváltozást teljesen el kell tüntetni, ennek egyedüli megoldása a sebészeti úton történő eltávolítás. Legalábbis eddig ez volt az egyetlen hatásos módszer, azonban a londoni Rákkutató Intézet tudósai egy új vírusterápiát alkalmaztak sikeresen.

Az új fejlesztés: herpeszvírust a bőrrák kezelésére

Genetikailag módosított herpeszvírust alkalmaztak a melanóma ellen a londoni szakemberek, akik a Journal of Clinical Oncology című szaklapban publikálták eredményeiket.

A kutatók 436 találomra kiválasztott, előrehaladott állapotban lévő melanómában szenvedő beteg szervezetébe injekciózták be a T-VEC-et. A kezelt páciensek tizenhat százalékának esetében tapasztaltak több, mint fél éven át tartós változást, míg a kontrollcsoport tagjainál ez a szám mindössze 2,1 százalék volt. A terápiára azok a betegek reagáltak a legjobban, akiknél a bőrrák kevésbé volt előrehaladott, és akik korábban semmilyen kezelést nem kaptak. Ennek nyomán megállapítható, hogy a „vírusterápia" alkalmazása elsődleges kezelésnek tekintendő a jövőben.

Az új módszer kidolgozásának hátterében azaz elmélet áll, amely szerint a rákos sejtek védelmi mechanizmust hoznak létre, hogy kikerüljék a vírusgazda immunrendszerét, ezért sérülékenyek a vírusfertőzéssel szemben. A fejlesztés során a herpeszvírust két kulcsfontosságú génjének eltávolításával módosították, hogy megakadályozzák azok sokszorozódását - így az egészséges sejtek azonosítják és elpusztítják a T-VEC vírust, mielőtt még kárt okozhatna.

A kezelés sikeressége miatt egyre népszerűbb már, és az eredményeknek köszönhetően néhány hónapon belül valószínűleg piacra is kerül.

Jó hír tehát, hogy egy új, hatásos módszert sikerült kifejleszteni a bőrrák ellen. Azonban ez csupán a kezelésben és nem a megelőzésben segít, ezért továbbra is fontos az óvatosság, a káros UV sugarak kerülése és a megfelelő védekezés a leégés ellen.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön