napozás, napégés
Egészségmagazin.com   |   2015.05.01.

Vigyázz bőrödre! Itt a napégések ideje

A jó időnek köszönhetően egyre több időt töltünk a szabadban, és nemsokára újra megjelennek a kerti székek, és előkerülnek a napozó kellékek is. Azonban már most is vigyázni kell, mert bár a hűvös széltől sokszor nem érezzük, de a napégés kockázata már most is fenn áll. Ügyelnünk kell bőrünk védelmére, mert nem csak a kellemetlen leégés fenyeget, hanem hosszabb távon komolyabb következményekkel is számolnunk kell.

reklám vége

A napégés okozója: a káros sugárzás

Napozás közben az UV-A és az UV-B sugarak hatására könnyen leéghet bőrünk. A legnagyobb veszély dél körülre tehető, ezért délelőtt tíztől kb. kettő óráig nem javasolt a napon tartózkodni.

A fájdalmas bőrpír és gyulladás általában a napozás után egy órával jelentkezik, majd folyamatosan erősödik, és 24 óra elteltével tetőzik. Az enyhébb napégés esetén a bőr pirossága jellemző, amely idővel elhalványul, illetve bebarnul. Súlyosabb esetben a másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek, és megjelenhet általános tünetként a fejfájás, a láz, a hidegrázás, a hányinger. Ilyenkor szemirritáció is jelentkezhet, ezért érdemes erős napsugárzáskor napszemüveget viselni. Idővel a hólyagok mérete csökken, általában a bőr lehámlik.

A napégést kezelni kell, hiszen - mondhatni - ez a bőrünk egyfajta betegsége, amely komolyabb következményeket is eredményezhet. Legegyszerűbben hideg borogatással, esetleg a napégett testrész hideg vízbe mártásával segíthetünk. Ezen felül használhatunk különféle bőrnyugtató krémeket és sprayket, amelyeket a patikákban vagy a különböző drogériákban is beszerezhetünk. A napégéskor fokozottan ügyelnünk kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, hiszen ez könnyen kiszáradáshoz vezethet. A komolyabb sérülés esetén a felhólyagzott területet laza kötéssel elfedhetjük a fertőzés megelőzése végett, de semmiképpen nem szabad kiszúrni ezeket a hólyagokat, mert az lassítja a gyógyulást. Ajánlott az orvos felkeresése, ha a napégés kiterjedt és súlyos, ha hőemelkedés, láz, hányinger vagy szemfájdalom érzése áll fenn.

A napégés következményei

Sokan örülnek neki, ha a nap egy „kicsit megfogja őket", azonban ez hosszú távon problémákhoz vezethet. A szervezet képes a napsugarak okozta károsodást helyreállítani, de a bőr „memóriája" minden egyes napégést megjegyez, még ha nincs is látható jele, a nap károsítja a bőrt. Az éveken át tartó rendszeres, erős napsugárzáson való napozás és többszöri napégés hatására durva tapintású és mitesszeres lesz a bőr, valamint veszít rugalmasságából, aminek következtében egyre több ránc jelenik meg. Ezen felül a napégés vitathatatlanul szerepet játszik a bőr daganatos megbetegedéseiben is.

napozás és napégés

A napégés után megnő a bőrrák kockázata is

Basalioma

A bőrrák típusok közül leggyakoribb a basalioma, amelynek során általában a beteg arcán vagy fején megjelenik egy kissé erezett, gyöngyházfényű daganat, aminek a közepe gyakran kifekélyesedik. Ez gyakran fordul elő testnyílások közelében is, leginkább az orron, fülön, vagy a szem és az ajkak környékén. Ritkán agresszív, ezért ma már inkább a kevéssé rosszindulatú jelzőt szokták használni vele kapcsolatban. Azonban kimutatták, hogy egyre fiatalabb korban megjelenhet, és a kor előrehaladtával újra és újra jelentkezhet.

Spianiloma

A spianiloma az előzőhöz képest, a testen több helyen is előfordulhat. Ennek során egy hamar kifekélyesedő tumor jelentkezik, ami bőrszínű, de a gyakran bevérzések keletkeznek a felületén. Agresszívabb és hamar áttéteket adhat a közeli nyirokcsomókba, néha a belső szervekre is. Kiemelkedő fontosságú formája az ajakrák, amely legtöbbször az alsó ajkon jelentkezik, és a napfény kártékony hatása mellett a dohányzás (pipa) is közrejátszik a kialakulásakor.

Melanoma

A melanoma a legrosszabb típusú bőrrák, ami festéksejtes eredetű, ezért anyajegyekből is kialakulhat. Ez a legjellegzetesebb és legkönnyebben felismerhető bőrrák, színe csaknem mindig fekete vagy nagyon sötétbarna. Minél vastagabb, kiemelkedőbb, egyenetlenebb szélű, s minél több kísérő tünete van (nedvezés, vérzés), annál rosszindulatúbb. Néha igen korán ad áttéteket, és nemcsak a környéki nyirokcsomókba, hanem belső szervekbe, elsősorban a májba, tüdőbe, agyba, csontokba.

A napozás igen komoly következményekkel járhat. Éppen ezért fokozottan figyelnünk kell bőrünk egészségére, és csakis a megfelelő óvintézkedéseket követően szabad huzamosabb ideig a napon tartózkodnunk, hogy elkerüljük a napégés következményeit.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal is, hogy ők is elkerülhessék a napégés következményeit!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön