napégés
Egészségmagazin.com   |   2017.08.15.

Segítség, leégett a gyerek! Hogyan kezeld a napégést?

A nyári időszakban az egyik legnagyobb veszélyforrás maga a Nap. Egy szabadban eltöltött kellemes napot könnyedén keseríthet meg, ha nem figyelsz, és a gyerek picit odakap, vagy egyenesen odakozmál a napon. A védekezés elengedhetetlen, de ha már megtörtént a baj, akkor az alábbi tanácsok segítenek!

reklám vége

Mi történik, amikor leég a bőr?

Szörnyen hangzik, de valahányszor leégünk, egy picit megöljük a bőrünket. A leégés ugyanis igazi, valódi égési sérülés, amit a nap UV-B sugárzása miatt szenvednek el a bőrsejtek. Amikor te, vagy a gyereked megpirul a nyári nagy melegben, akkor az olyan hatással van a bőrre, mintha megégetné magát a forró vízzel, vagy hozzányúlna a vasalóhoz. A különbség csupán annyi, hogy a napégés egy lassabb folyamat, és közben nem fáj, így sokszor észre sem veszi a játékba belefeledkezett gyerkőc. Pedig a gyerekek érzékeny bőre akár 10-15 figyelmetlen perc alatt ropogósra sülhet!

A leégés következményeit mind jól ismerjük: a pirosság, az égető fájdalom, szúró, viszkető érzés, majd később a bőr lehámlása minden, csak nem kellemes. Még felnőttként is nehéz elviselni, hát még a gyerekeknek! A rendszeres leégés hatására ráadásul sokkal jobban, és hamarabb fog elöregedni a bőr. A bőr ugyanis „emlékezik" minden leégésre és minden regeneráció után keményebb és vastagabb lesz a felülete, hosszú távon pedig akár a bőrrák kialakulását is kockáztatod.

Hogyan kezeld a napégést?

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a legjobb kezelés a megelőzés: 10 és 15 óra között, ha lehet, ne engedd napra a gyereket, és mindig legyen rajta fényvédő krém, amikor kimegy a szabadba.

A gyerek és a babák bőrének napvédelméről itt olvashatsz bővebben:

http://www.egeszsegmagazin.com/kolyok-sarok/20170801-napvedelem-a-gyerekek-erzekeny-borere

Ha nem volt megfelelő a fényvédelem, a baj általában a napozás után 1-5 órával szokott jelentkezni.

1. Legyen az első lépés ilyenkor az, hogy betereled a gyereket az árnyékba, vagy fedett helyre a Nap elől.
2. Egy alapos, hideg vizes kádfürdő, vagy zuhany legyen a következő lépés. Semmi tusfürdő, semmi szappan! Ez kicsit megnyugtatja a bőrt, ami ekkorra már valószínűleg vörösen lángol.
3. Amikor lepirulunk, folyadékot és tápanyagokat veszít a bőrünk - szükséges tehát annak a pótlása. Itass a gyerekkel sok vizet, és próbáld „megitatni" a bőrt is: a zuhany után kerülhet rá hidegvizes borogatás. Ez duplán jó, hiszen súlyosabb esetekben akár hőemelkedése is lehet, ezzel pedig azt is kezeled.

FONTOS: ha nagyobb kiterjedésű súlyos napégést tapasztalsz, akkor irány az orvos!

Csodakencék napégésre

Emlékszel még a Tüskevárra, amiben Nancsi néni tejfellel kezelte Tutajos hátát? Ez nem Fekete István fejéből pattant ki, a tejföl ősi csodaszer, mert hideg, és hűt, valamint a tejföl zsírtartalma nem engedi kiszáradni a sérült bőrt. Fontos azonban tudni, hogy az orvosok szerint a tejföl többet árt, mint használ, és ha komoly a helyzet, kerülendő!

Van azonban két másik, ártalmatlan házi kence, aminek eddig nem találkoztunk ellenjavallatával:).

  • 2-2 deciliter hideg tejet és hideg vizet keverj össze tíz csepp levendulaolajjal, a keverékbe márts textilt, vagy gézlapot. Ezzel borogathatod a megégett testfelületet. A levendula nyugtat, fertőtlenít, ráadásul illatos is. Figyelem! Saját tapasztalat, hogy nagyon hatásosan nyugtatja a meggyötört bőrt, de sajnos az is, hogy a "kotyvalékot" nem szabad túl soká tartogatni - tejtartalma miatt könnyen megbüdösödik.
  • Tisztíts meg, és aprítsd fel egy marék körömvirágot, és a növény szárát, majd tedd felhevített margarinba, és kicsit főzd össze. Ha éppen nincs kéznél körömvirág, patikákban, gyógynövényboltokban lehet kapni szárított körömvirágot. A krémet egy napig hagyd állni, majd újra hevítsd fel, végül szűrd át sűrű szövésű ruhán vagy gézen. Tedd tégelyekbe, és szobahőmérsékleten hagyd "megfagyni". (Ha a lakásban 40 fok van, akkor tedd hűtőbe.) Ez a krém nem csak az erős napsugárzás okozta szenvedést csillapítja, hanem mindenféle csípésre, sebre, égésre jó.

A két "csoda" után a legokosabb recept: a nap sugarai elleni védekezésben még mindig az a legjobb, ha az árnyékban tartod a gyereket, vagy legalább limitálod a napon töltött időt. Az biztos nem okoz nagy fájdalmat!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön