napvédelem
Egészségmagazin.com   |   2017.08.01.

Napvédelem a gyerekek érzékeny bőrére! Hogyan védd meg a kisgyermeked az UV sugárzástól?

UV-riadó! Szinte minden héten bejelenti a híradó, hogy kerüljük a napot, mert akár 10 perc alatt is leéghet az, akinek érzékeny a bőre - mint például a kisgyerekeké. Milyen naptejet/napolajat használj, hogyan öltöztesd a gyermeked a maximális napvédelem érdekében?

reklám vége

A Nap nagyon hasznos: meleget, fényt és még ezer más dolgot köszönhetünk neki. Azonban a saját, önpusztító életvitelünknek köszönhetően a Föld önvédelmi mechanizmusa kárt szenvedett, és szenved még most is, ezért a nap sajnos nem csak barát, hanem ellenségünk is egyben. Hogyan védd meg gyermeked bőrét a leégéstől, hogyan előzd meg a melanómát és a bőrrákot?

A csecsemők napvédelme

Ha tavasszal vagy nyáron született a baba, akkor néhány hetes korától már lehet „napoztatni", de szigorúan csak szűrt fényben és napozó ruhácskában - soha ne tedd ki a picit a közvetlen napfényre! Egyrészt neki még nem kell barnulnia, így is csodálatosan néz ki, másrészt a babák még nem is tudnak lebarnulni, ugyanis az első néhány héten még nem termeli a szervezetük a melanin nevű festékanyagot. D-vitamin viszont kell nekik, ezért szükséges a nap fényében sütkérezni néhány órácskát. (A téli babáknak éppen ezért adnak D-vitamin cseppeket, mert máshogy nem jutnának hozzá.)

A napozóruha legyen szellős, hogy ne legyen melege a picinek, ugyanakkor takarjon eleget ahhoz, hogy tényleg ne tudjon leégni a baba. A picik bőre nagyon vékony, és közel sem olyan ellenálló, mint a miénk. Születés után nem tud védekezni a gombák, fertőzések és egyéb vegyi anyagok ellen sem, a bőr lemezkéi között könnyedén beszivároghatnak az öblítőben, textilfestékben lévő vegyi anyagok is. Ezért is célszerű inkább fehér ruhácskákba öltöztetni őket, akármennyire cuki az a barna, macis rugi.

Meddig tilos a napfény?

Egyes szakirodalmak szerint a kisbabáknál 6 hónapig, mások szerint 3 éves korig kell kerülni a közvetlen napfényt - mi azt mondjuk, hogy az első fél évben legyél nagyon szigorú e tekintetben, amikor pedig már elindul, úgysem fogod tudni megakadályozni, hogy néha a napra menjen. Gondoskodj a megfelelő öltözetről, napvédelemről, és próbáld minél többet az árnyékban tartani, különösen a déli órákban!

A legideálisabb napozóhely szellős, szórt fényű. Ilyen lehet egy fa árnyéka, vagy egy oldalt nyitott, ám mégis fedett terasz. A napozás alatt érdemes időnként megnézni, hogy még mindig árnyékban van-e a gyerek, nem ment-e arrébb a nap, vagy a kicsi. Ha olyan szerencsétek van, hogy a vízparton tudtok együtt napozni, akkor fokozottan ügyelj, ugyanis a vízről nagyon trükkösen tudnak visszaverődni a nap sugarai. Vízparton és homokos területen sokkal hamarabb, és olyan helyen is le lehet égni, amire nem is gondolnál.

Hogyan védd gyermeked a naptól?

  • Ruházat

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a légáteresztés fontosságát. Lenge és világos színű, lehetőleg a legmagasabb pamuttartalmú ruhadarabokat válogasd össze nyárra - ez az anyag jó légáteresztő és nedvszívó képességéről híres. A színeknél kerüld a sötét árnyalatokat, mert az jobban szívja a napot, illetve a citromsárgát, mert azt meg a bogarak szeretik. Legyen a pólónak, vagy ruhácskának legalább annyi ujja, hogy a vállát eltakarja a kicsinek. Ha nagyon komolyan veszed a napvédelmet, lehet már kapni kifejezetten UV szűrős ruhákat is.

A kicsi gyerekek mindent a szájukkal „néznek meg". Így folyton a szájukban van valami, a kezük, lábuk, játékaik... Ezért lehetőleg napolajjal vagy naptejjel csak ott kend be, ahol nem tudja saját magáról lenyalni azt. Nagyobb korában, amikor ezzel már nincs gond, be lehet kenni a kezét, lábát is.

Sokan gondolják azt, hogy ha magas faktorszámú napkrémet vásárolnak, akkor minden rendben lesz, és korlátlan ideig lehet a tűző napon tartózkodni. Ez súlyos tévedés! A naptej faktorszáma azt jelenti, hogy mennyi ideig lehet vele napon a gyerek. Ha naptej nélkül 10 perc alatt ég le, akkor a 20-as naptejjel 20x10 percig van védve, a 30-as faktorral pedig 30x10 percig - optimális esetben, laboratóriumi körülmények között. Mivel azonban ritkán napozunk laboratóriumban, érdemes figyelembe venni, hogy a víz lemoshatja, a homok ledörzsölheti, a csúszdán szétkenődhet, ezért fontos megfelelő napvédelem miatt rendszeresen újrakenni a gyereket!

  • Tiltott órák

Gyerekek és felnőttek esetében is egyaránt fő szabály, hogy 11-15 óra között a legerősebb az UV sugárzás, ilyenkor lehetőség szerint kerülni kell a napot! Húzódjatok vissza a házba, ebédeljetek meg kényelmesen, utána aludjatok egyet, vagy játsszatok egy nagyot közösen, mielőtt újra kimennétek a napra.

  • A szem védelme

A Nap nem csak a bőrünket, a szemünket is roncsolhatja, ezért a kisgyerekek esetében nagyon fontos a napellenző használata. Korábban nagy divat volt a babakocsi elejére pelenkát biggyeszteni, ami megvéd ugyan a sugaraktól, de mögötte nagyon befülled a levegő, és melege lesz a picinek. Válassz inkább olyan babakocsit, aminek a napellenzőjét lehet mozgatni. Ha ez nem megoldható, akkor szerezz be kisbabáknak készített napszemüveget, vagy napernyőt.

Vigyázz kisgyermeked bőrére, hiszen a leégés fájdalmas, kellemetlen, hosszú távon pedig melanómákhoz és bőrrákhoz is vezethet.

Kellemes nyarat és leégés-mentes nyaralást kívánunk!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön