naptej
Egészségmagazin.com   |   2016.07.09.

Hogyan védd gyermeked bőrét? A leggyakoribb tévhitek a naptejekről

Itt, a nyár, itt a strandszezon, és bizonyára te is meg akarod védeni gyermekedet a leégéstől. De milyen krémet válassz? Mire kell vigyáznod? Annyi tény és rémhír terjeng a napolajak és naptejek használatáról, hogy úgy gondoltuk: itt az ideje rendet tenni. Íme a 7 leggyakoribb tévhit a naptejekkel kapcsolatban.

reklám vége

Ugye te is be szoktad kenni gyereked napvédő krémmel a káros sugarak ellen? Jól teszed! A megfelelő naptej használatán nagyon sok múlhat: a bőrrák az egyik leggyakoribb rákfajta, ugyanakkor ezt a legkönnyebb megelőzni. Ezért fontos, hogy már kiskorában tudatosítsd benne a naptej használatának helyes módját!

A rossz hír azonban az, hogy ha az emberek többségéhez tartozol, valószínűleg te rosszul használod a napolajat, naptejet és a többi napvédő terméket.

A 7 leggyakoribb tévhit a naptejekkel kapcsolatban:

1. A naptej, vagy más napvédőkrém elegendő a leégés elkerüléséhez

Ez a leggyakoribb tévhit. Ha a déli, tűző napon órákat tölt el a gyerkőc, semmilyen krém nem segít! A naptej, vagy napolajolaj ugyanis segít megóvni a bőrét a közvetlen sugaraktól, azonban a teljes védelemhez nem elég. Ehhez az kell, hogy azokban az órákban, amikor a legmelegebben süt a nap, lehetőleg árnyékban legyetek, vagy ha erre nincs lehetőség, adj a gyerekre könnyű, de jól fedő ruhát, kalapot és napszemüveget.

2. Akkor kened be a családot, amikor már kinn vagytok a napon

A legtöbbünk így csinálja, pedig ez teljesen rossz módszer! A krémeknek ugyanis átlagosan körülbelül 15 perc kell ahhoz, hogy felszívódjanak, és képesek legyenek kifejteni védőhatásukat.

Amikor a strandra értek, a gyerekek azonnal menni akarnak a vízbe, és már azt a pár percet is nehezükre esik kibírni, amíg bekened őket. Ahogy végeztél, már szaladnak is! Így azonban naptej nem tud felszívódni, ráadásul az izzadtság vagy a víz lemoshatja, vagyis abszolút nem lesz hatásos.

3. Kevés naptejet használsz

A naptejeket általában úgy tesztelik, hogy egészen vastagon kenik be a tesztalanyok bőrét a krémmel, így biztosítják, hogy meglegyen a tubuson jelzett védőfaktor.
Ha viszont vékonyan kened be a gyerkőcöt, a napvédő hatás is gyérebb lesz. Ne spórolj a valódi védelemmel!

4. Nem figyelsz a naptej összetevőire

Sokszor előfordul, hogy indulás előtt veszed észre, hogy nincs is otthon napvédő krém, ezért útközben kapsz le egyet a bolt polcáról? Szánj egy pár percet arra, hogy megnézed az összetevőket! Meglepő, de a naptejek egy részében olyan alapanyagok vannak, amik nemhogy nem óvják, de egyenesen károsítják a gyerekek érzékeny bőrét!

Ha tehát a címkén látod az oxibenzont, a retiynl palmitate-ot (A-vitamin), vagy a methylisothiazolinone-t, akkor inkább tedd vissza a polcra, mert ezek meglehetősen irritáló hatásúak.

5. Nem kened be a gyereket újra

Ha sokáig, vagyis több órán keresztül a napon vagytok, akkor bizony nem elég egyszer bekenni a családot. A krém egy idő után teljesen felszívódik, így körülbelül 2 óránként újra be kell kenni mindenkit. A bőrgyógyászok szerint még a vízálló naptejek sem vízállóak teljesen, kb.40 perc után már nem érződik a hatásuk.

6. Nem figyelsz a naptej faktorszámára

A faktorszám mutatja meg, mennyivel többet lehet napon tartózkodni leégés nélkül. Manapság a napvédő krémek faktorszáma folyamatosan emelkedik, nem ritka a 60-70 faktoros sem, ez viszont ahhoz vezet, hogy az emberek többsége alábecsüli a veszélyeket, és több időt tölt a napon, mint kellene. A rossz hír azonban az, hogy a bőrrák és a hőguta veszélye ettől még ugyanúgy fennáll! A túl magas faktorszámú krémeknek ezért nincs sok értelmük, hiszen fölöslegesen túlbiztosítják a védelmet.
Ugyanakkor viszont az is igaz, hogy minél magasabb a faktorszám, annál több a naptejben a kemikália is, így még a babanaptejekkel sem érdemes 50 faktor fölé menned!

7. Lejárt krémet használsz

Az emberek nagy része nem vesz minden nap naptejet, csak ha már az előző elfogyott. Ezért sokan többéves termékeket használnak, pedig ezeknek is van lejárati idejük, ami esetükben azt jelenti, hogy elkezd csökkenni a hatásuk. A bennük lévő összetevők egy idő után elkezdenek szétválni, ezért nemcsak a krém felszívódása lesz rosszabb, hanem a védőhatása is. Ha komolyan veszed gyermeked bőrének védelmét, figyelj oda a lejárati dátumra!

A bőr a legnagyobb, és az egyik legfontosabb szerv, ezért ennek a védelme kiemelten fontos nyáron. Bizonyított tény, hogy minden egyes leégés (minél nagyobb fokú, annál jobban) növeli a bőrrák kockázatát. A bőr nem felejt, éppen ezért te se felejtsd el megvédeni!

Minél korábban szoktatod hozzá gyermekedet a naptejek, és más napvédő krémek használatához, annál valószínűbb, hogy később ő maga sem fog megfeledkezni róla, és elkerülheti a bőrrák borzalmait.

Oszd meg ezt a cikket másokkal is és segíts a bőrrák megelőzésében!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön