napallergia kezelése
Egészségmagazin   |   2021.07.05.

Változatos módszerek a napallergia kezelésére

A napsugarak egyrészt felmelegítik az embereket, segítik az immunrendszer megerősödését, másrészt viszont allergiás reakciókat okozhatnak, aminek a következtében a napallergia kezelése elkerülhetetlenné válik. A statisztikák szerint, az ilyen reakciók száma folyamatosan nő, és az emberek 20%-a szenved ettől. De az allergia ezen típusa nem mindig ölt krónikus formát, ennek megfelelően, ha a napallergia kezelése helyesen van végrehajtva, akkor akár örökre is elmúlhat.

reklám vége

A nyár sötét oldala

Mindannyian alig várjuk azokat a napokat, amikor végre az idő jól felmelegszik. Ilyenkor minden szabadidőnket kint szeretnénk tölteni. Vágyakozunk arra, hogy a friss levegőn sportoljunk, a medencében úszkáljunk és természetesen napozzunk. Ez nem is meglepő, hiszen mindannyian vagy szinte mindannyian csábító barna bőrről álmodozunk. Csak sajnos nem mindenki élvezheti ezt. Vannak, akiknek a napfény hatására kiütések jelennek meg a bőrükön, súlyos viszketés kíséretében, amit a napallergia kezelése kell kövessen.


A napfürdőzéssel szembeni túlérzékenységet gyakran nevezik fotodermatózisnak is, mivel allergiás komponens nincs jelen a napsugarakban. Önmagukban a napsugarak nem tartoznak az allergének közé, ugyanakkor a hatásukra a túlérzékenységet okozó anyagok felhalmozódhatnak az emberi szervezetben. Ezek a módosult vegyületek pedig növelik a bőr érzékenységét.

Kiknek érdemes különösen óvatosnak lenni?

Leginkább a következő embercsoportok vannak kitéve a napallergia kialakulása kockázatának: világos és vékony bőrűek, gyermekek, terhes nők, olyanok, akiknek a közeli hozzátartozói is fotodermatózisban szenvednek, atópiás vagy más típusú dermatitiszben szenvedők, a túlzott szolárium használók, azok, akik sokféle gyógyszert szednek vagy aktívan használnak különféle kozmetikumokat vagy parfümöket.

Mi a teendő, ha valaki allergiás a napsugarakra?

Hogyan lehet megvédeni a bőrt a napallergiától? Annak érdekében, hogy megvédjük a bőrünket a napsugarak káros hatásaitól, a következő szabályokat kell betartani:

  • kerüljük a napsütést a maximális UV-sugárzással járó órákban (a legveszélyesebb időszak általában 11-17 óra között van);
  • tartsuk a kisgyermekeket távol a közvetlen napfénytől;
  • 20-30 perccel azelőtt, hogy kimennénk a nyílt napra, feltétlenül vigyünk fel jó minőségű fényvédőt az arcbőrünkre és a testünk többi területére. A szükséges napkrém fajtáját és erősségét tanácsos bőrgyógyász segítségével meghatározni, mivel elégtelen védelem esetén a hatás jelentősen csökken;
  • folyamatosan alkalmazzunk fényvédőt, különösen edzés, fürdés és törölközés után;
  • ne feledjük, hogy a zárt ruházat és széles karimájú fejfedő viselése hatékony és biztonságos módja annak, hogy megvédjük a bőrünket a napsugarak nemkívánatos hatásaitól.

Hasznos tippek a napallergia kezeléséhez

A napallergia kezelése nagymértékben függ az októl, ami kiváltotta azt. Ezt csak szakember képes helyesen diagnosztizálni és felírni a megfelelő terápiát, amelynek eredményeként a fotodermatózis minden megnyilvánulása általában gyorsan eltűnik. De természetesen vannak más, jól bevált alternatívák is, amik bizonyítottan működnek.

A külső kezelés magába foglalja a lanolint vagy cinket tartalmazó kenőcs alkalmazását a bőr érintett területein. Ha figyelembe vesszük a népi gyógymódokat, akkor a káposztalevél és az uborka vagy a burgonya vékony szeletei mellett is sok érv szól, amelyek hűsítik a bőrt és enyhítik a viszketést.

A napallergia kezelése belsőleg is megoldható. Ilyenkor olyan készítményeket kell szedni, amelyek normalizálják a máj működését, javítják az anyagcserét és regenerálják a bőrt. Alapvetően idetartozik a B-, E- és C-vitamin. A bőr gyulladásának enyhítése lehetséges nem szteroid gyulladáscsökkentők segítségével is. Súlyos viszketés esetén antihisztaminokat írnak fel, amelyek nem okoznak napallergiát. A kezelés időtartama több naptól több hétig terjedhet.

Gyakori tévhit, hogy azoknak, akinek már volt allergiás reakciójuk a Napra, nem szabad napozniuk. Ez azonban nem igaz. Ha a napozás során betartunk bizonyos biztonsági előírásokat, akkor nem kell félnünk a leégéstől. A gyermekek pedig gyakran teljesen kinövik a napallergiát.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön