allergia, allergiaszezon
Egészségmagazin.com   |   2015.04.10.

Elindult az allergiaszezon

Tavasz elején megjelennek a különböző pollenek, amik egyet jelentenek az allergia szezon elindulásával, ami sok embertől igényel kellő odafigyelést. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében ismertette, hogy mely allergének okozhatnak problémát a napokban.

reklám vége

Az ember és a természet öröktől fogva kapcsolatban áll egymással. Ennek a kölcsönhatásnak az egyik legkevésbé kedvelt formája az allergia, ami az immunrendszer egy túlzott reakciója. A becslések szerint a világon mintegy 400 millió ember allergiás. Ráadásul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzései alapján ez a szám rohamos nő, 2025-re várhatóan a világ népességének ötven százaléka érintett lesz.

Az ÁNTSZ a napokban kiadott közleményében felhívta a figyelmet az aktuális allergénekre. Az Országos Közegészségügyi Központ előrejelzése szerint a héten elsősorban a kőris, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a nyárfa pollenje lehet jelen magas koncentrációban a levegőben. A fűz virágporának mennyisége jellemzően alacsony, de helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Az éger, a mogyoró, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a szil pollenszórása is mérséklődik, virágporuk mennyisége várhatóan országszerte alacsony marad.

A veszélyes reakció

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanának ki a szervezetből. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ezek lehetnek például a pollen, az állati szőr, az atka, a penész, a különböző élelmiszerek, a nehézfémek és bizonyos gyógyszerek is.

A tünetek nagy mértékben változhatnak az allergén anyagok típusától függően, illetve, hogy melyik szervben történik maga a reakció. A levegőben terjedő anyagok általában a légutaknak és a szem szaruhártyájának gyulladását okozzák - ilyen például a szénanátha, amely orrváladékozás, tüsszentést, a szem irritációját és könnyezést okozhat. Ha az allergén bekerül a tüdőbe, akkor asztmás tünetek merülhetnek fel - köhögés, sípolás, nehézlégzés. Az emésztőrendszer betegsége esetén hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás és hasmenés lehetséges. A bőrön jelentkező reakció általában az ekcéma, vagy egyéb bőrpirrel és duzzadással járó bőrelváltozás.

A súlyosabb allergia esetében nem csak egy helyre koncentrálódnak a tünetek, hanem az egész szervezetre kiterjedő, ún. anafilaxiát okozhatnak. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Ez az állapot, kezelés nélkül (néha kezeléssel is) halálhoz vezethet.

Az allergia elterjedése már hatalmas kereteket öltött, a világon mintegy 400 millió ember szenved az allergének okozta tünetektől. Magyarországon nem lehet pontosan meghatározni a betegek számát, de megközelítőleg a lakosság egy ötödét érinti. Hazánkban mintegy 200 allergizáló növényfaj honos, amelyek elhúzódó virágzásuk, a szél útján történő terjedésük miatt kiemelt jelentőségű allergének. Mind közül a legismertebb a parlagfű, ami mondhatni „hungarikumnak" számít, hiszen más európai országokhoz képest nálunk a lakosság ötven százaléka érzékeny a növényre. Ez ugyan nem jelent feltétlen azonosságot az allergiával, de annak első lépése.

Több eljárás létezik az allergia kimutatására, de alapvetően a provokációs teszteket és a vérvizsgálatot különböztetjük meg.

Sikeres kezelés nem létezik a betegséggel kapcsolatban, a legfontosabb szerepe a megelőzésnek van. Azonban ha már kialakult az allergia, akkor számos antiallergén gyógyszer közül válogathatunk, melyek blokkolják a különböző kémiai mediátrok megjelenését, ezzel csökkentik a tüneteket.

A káros virágzás

Az orrfolyás, a viszkető szem, a duzzadt nyálkahártya sokaknak ismerős lehet, hiszen ez az egyik leggyakoribb jele allergiaszezon közeledtének. A szénanátha olyakor már télen jelentkezhet, ugyanis egyes fák enyhe időben a megszokottnál előbb is virágozhatnak. Azonban legtöbbeknél csak tavasszal, vagy a nyáron jelentkeznek az allergia ismérvei, amelyet a fák, füvek és egyéb virágos növények szabad szemmel nem látható apró virágszemcséi okoznak.

A pollenallergia elleni küzdelemben is fontos törekednünk az egészségtudatosságra, azonban ilyenkor egyszerűbb egy utazással vagy korlátozott szabadban tartózkodással védekezni. Mivel a pollenek a levegőben terjednek, ezért megoldás lehet a kevesebb kint lét, és esetleg egy olyan területre történő elutazás, ahol kevésbé fenyegető az adott allergén. Ezek az opciók leginkább akkor szükségesek, ha heveny tünetek és komoly problémák jelentkeznek, egyébként a kezelés eszközei a különböző gyógyszerek lehetnek.

Úgyhogy ha a fent említett tüneteket észleljük, akkor figyeljünk oda jobban magunkra, mert az allergia fennállásának esetében érdemes felkeresni az orvosunkat.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön