Macska allergia: kérdések és válaszok egy helyen
Egészségmagazin   |   2021.06.03.

Macska allergia: kérdések és válaszok egy helyen

Az emberek közel 10-20%-a tapasztal allergiás tüneteket, amikor macska közelségébe kerül. Nem csoda, ha számos kérdés megfogalmazódik bennünk a macska allergia kapcsán. Főleg a kialakulást, a tüneteket és a kezelési lehetőségeket illetően. Most ezekre igyekszünk pontos válaszokat adni.

reklám vége

Mi okozza?

A közhiedelemben gyökeret vert a gondolat, miszerint a macska allergia oka az állat szőre. Valójában a tüneteket a macska nyálában, illetve vizeletében megjelenő Fel d1 nevű fehérje váltja ki. Mivel az állatok naponta több alkalommal is tisztálkodnak, így a nyáluk szinte folyamatosan jelen van a bundájukon. Ahogy száll a szőr a lakásban, úgy szóródnak az allergének is. A vedlési időszakban, amikor a megszokottnál is több szőrt hullajtanak, még erősebben érzékelhetjük a tüneteket. Érdekes módon az allergia nem más, mint a testünk téves reakciója olyan anyagokra, amik teljes mértékben veszélytelenek. Ez történik a macska allergia esetében is. Az előbb említett fehérje alapvetően nem káros az emberi szervezetre.

Mik a tünetei?

A macska allergia tünetei szinte egy az egyben megegyeznek más típusú allergiás reakciókkal. Ebből kifolyólag nehezen lehet megkülönböztetni, hogy a macskára, a pollenre, a poratkára vagyunk-e allergiásak vagy esetleg szénanátha kínoz minket? Az esetek döntő többségében az érintettek rendszeres, nehezen enyhülő tüsszögésről számolnak be. Az orrfolyás, a köhögés és a torokfájás is gyakori tünet, ugyanúgy, ahogy a duzzadt, vörös és könnyező szem is. Mindezek mellett, általános rossz közérzet, gyengeség, bőrpír és az arc feszülése is kialakulhat. A tüneteket sosem szabad félvállról venni, ugyanis bármikor súlyosbodhatnak. Az érzékenyebbeknél megjelenhet az úgynevezett allergiás asztma, ami nehézlégzést és mellkasi nyomást okoz. Fontos tudni, hogy vannak, akiknél szinte azonnal, másoknál órákkal a macsakával való érintkezés után jelentkeznek az előbb említett reakciók.

Hogyan lehet kimutatni házilag?

A tünetek felismerését követően az egyik legfontosabb lépés a macska allergia teszt elvégzése. Ezzel nagyon egyszerűen, biztonságosan meggyőződhetünk róla, hogy valóban a macska a probléma forrása. Sokan a megfigyeléseikre alapozva gondolják, hogy az allergének a macskaszőrből, illetve a macskahámból származnak. Azonban jobb, ha biztosra megyünk és a teszt által mutatott eredménynek hiszünk. Amennyiben a macskára specifikus antitestek szintje a vérben magasabb a normálisnál, akkor a teszt pozitív eredményt mutat. Ez esetben érdemes felkeresnünk a háziorvosunkat, aki tájékoztat a további teendőkkel kapcsolatban.

Mi tehetünk ellene?

A probléma megoldásának leggyorsabb útja, ha orvoshoz fordulunk és gyógyszeres kezelést veszünk igénybe. Ezzel azonban még nincs letudva a macska allergia. A felírt gyógyszerek szedésével párhuzamosan érdemes odafigyelnünk a kis kedvencünk szőrének rendszeres ápolására, kefélésére, tisztítására. A fürdetést legalább hetente egyszer vagy kétszer végezzük el és fontos, hogy a lakást is többször takarítsuk. Különösen érdemes odafigyelni a padló, a szőnyegek és a bútorok tisztán tartására. Az ágyneműket, függönyöket, más lakástextileket is hetente mossuk át legalább 60 fokos vízben! Ha pedig megsimogatjuk a négylábú kedvencünket, utána ne felejtsünk el kezet mosni!

Hogyan kezelhető?

Mint, ahogy bármilyen más allergia vagy egészségügyi probléma, a macska allergia ellen is úgy lehet hatékonyan fellépni, ha a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt. Ha ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges és már kialakult a probléma, akkor érdemes csináltatni egy tesztet. Amennyiben biztosra akarunk menni, akkor nem árt ellátogatni a háziorvosunkhoz, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat a pontos diagnózis felállítása érdekében. Addig semmilyen kezelést ne alkalmazzunk, amíg nem biztos, hogy macska allergia okozz a tüneteket! Nemcsak a macskák, hanem a kutyák, hörcsögök, nyulak is kiválthatnak hasonló reakciókat. Az orvos antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedését írhatja elő, de hatásosnak bizonyulhatnak a kortizon alapú készítmények is.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön