Egészségmagazin.com   |   2016.08.14.

Allergiás a gyerek? 5 tipp a gyerekkori allergia enyhítésére

Az allergia nemcsak a felnőtteket gyötri, sokszor már gyerekkorban felbukkan. Szülőként pedig nincs rosszabb annál, mint mikor a gyerekünk szenvedését kell végignéznünk anélkül, hogy segíthetnénk rajta. De ne csüggedj, íme 5 dolog, ami enyhíti a gyerekkori allergia tüneteket!

reklám vége

Allergia bármilyen korban kialakulhat, gyerekkortól kezdve egészen felnőttkorig. A leggyakoribb, és talán legbosszantóbb fajták a különböző pollen-és bőrallergiák.

A csecsemők körében még nem jellemzőek a szezonális allergiák (ilyen például a nyáron-ősszel jelentkező parlagfű-allergia), mivel ezeknek a kialakulásához szükséges az, hogy az ember huzamosabb ideig érintkezzen a természettel, a szabad levegővel.

Általában 4-6 éves kor körül fedezik fel egyértelműen az allergia első tüneteit, amik rendszerint a tüsszögés, orrfolyás, köhögés, kaparó torok, rekedtség és dagadt, piros, viszkető szemek vagy bőr. Ezek a tünetek aztán végigkísérik az allergiás embert egész életén át, legfeljebb súlyosbodnak vagy enyhülnek, ám megváltozni nem szoktak.

Szülőként rögtön felmerül a kérdés: mit tehetsz azért, hogy enyhítsd a gyereked allergiás tüneteit? Nos, lehet, hogy nagyon is sokat! Meg fogsz lepődni: 5 olyan tipp következik a gyerekkori allergia enyhítésére, amire a legtöbben nem gondolnak.

5 tipp a gyerekkori allergia enyhítésére

1. Időben kezdjetek el védekezni

A szezonális allergia ellen nem az első tünetek jelentkezése után kell elkezdeni szedni a gyógyszert, hanem még előtte. Ezt nem mindenki tudja, pedig sokkal hatékonyabb; a szereknek ugyanis idő kell ahhoz, hogy beépüljenek a szervezetbe, és képesek legyenek kifejteni a hatásukat. Ehhez viszont az allergiaszezon kezdete előtt minimum 2-3 héttel el kell kezdeni a gyógyszer szedését.

Sok gyógyszer eleve hatékonyabb megelőzésként, mint akut kezelésre, hiszen így van ideje felkészíteni a lurkó immunrendszerét a „harcra", így jobb esélyekkel vág neki az allergiaszezonnak, és a tünetei is sokkal enyhébbek lesznek - már ha jelentkeznek egyáltalán.

2. A pollenszám még nem minden

A pollenjelentések manapság már hétköznapi velejárói a nyári időjárás-jelentéseknek. Az allergiás gyerek számára azonban édeskevés, ha azt figyeled, mikor minek van szezonja, ha nem tudod, mire kellene figyelni.

Az első feladat tehát az, ha felmerül benned az allergia gyanúja, vidd el a gyereket egy teljes körű allergiavizsgálatra. Itt világosan ki fog derülni, hogy mire allergiás, és milyen mértékben, így a pollenjelentések alapján már ki tudjátok számolni, mikor jön el a kritikus időszak, és el tudjátok kezdeni a kezelést időben.

3. A tél nagyobb hatással van az allergiára, mint gondolnád

A kemény tél valóságos áldás az allergiás gyerekek számára, hiszen az egész napos hócsaták és szánkózások után kisebb eséllyel várja őket tüsszögés tavasszal. Az enyhe időszak viszont a növényeket arra ösztönzi, hogy hamarabb kezdjenek el virágozni, ha pedig ezt meleg és csapadékos tavasz követi, valóságos virág-robbanás következik be. Ez gyönyörű látvány ugyan, de az allergiások számára valóságos földi pokol lehet, és a megelőzést is nehezebb időben elkezdeni.

Az időjárásnak egyébként is nagy hatása van: a szeles, száraz napok sokkal rosszabbak, mint a csapadékosak, amikor az eső elveri a polleneket. Figyeljétek tehát az időjárás-jelentést, és vegyétek figyelembe a külső körülményeket, amikor kirándulást vagy nyaralást terveztek!

4. A csodatevő méz

Sokan esküsznek arra, hogy ha helyi termelőtől származó mézet esznek, az segíthet harcolni az allergia ellen, mivel egyfajta immunterápiaként működik. (Azért fontos, hogy helyi legyen, mivel a méhek így jó eséllyel éppen azoknak a növényeknek a virágporát gyűjtötték be, amik az allergiát okozzák).

De valóban működik ez a módszer?

Nos, a kutatók szerint nem igazán. A méz ugyan valóban egészséges, és a köhögés ellen például bizonyítottan hatásos, az allergia ellen azonban kevésbé, mivel az immunterápiás hatása nem bizonyított. Ettől függetlenül a placebo-hatás létezik: ha gyermekednek használ a mézkúra, folytassátok tovább, hiszen ártani nem fog, sőt!

5. A megfelelő táplálkozás

Az allergia már egész fiatal korban megjelenhet, és sok minden befolyásolja, így az étkezés is. Ha azonban figyelsz arra, hogy te és a családod ne egyetek túl sok olyan ételt, ami például mesterséges aromákat, színezékeket, állományjavítókat tartalmaz (melyek erősen allergének lehetnek), akkor kisebb lesz az esélyetek az allergia kialakulására is.

Reméljük, a fenti 5 tipp sokat segít abban, hogy a nyár sokkal elviselhetőbb legyen gyermekednek és neked is!

Ismersz olyan szülőt, akinek allergiás a gyereke? Segíts neki, oszd meg ezt a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön